Home Belgisch CHVE – 10910 (Consouling Sounds)

CHVE – 10910 (Consouling Sounds)

by Luminous Dash

Als niet-kenner van de undergroundscène rond Amenra en de Church of Ra, wilde ik me toch inwerken in het werk van CHVE. De leadzanger van Amenra heeft heel wat op zijn palmares staan. Het is een verhaal van darkness, van dood en lugubere invalshoeken. Ik heb me jarenlang verzet om me in deze sfeer te laten indompelen tot Mike van Consouling Sounds mijn pad kruiste en me duidelijk maakte dat er geen licht kan bestaan zonder het duistere. Nu ja, de volgende stap is om dat duistere te leren omarmen. Uit ervaring weet ik dat het verlies van dierbaren een diepe pijn veroorzaakt. Het wegzakken in de diepste lagen van je zijn, die gevoelens zijn me bekend. De reden van deze intro: in een interview bracht Colin dezelfde accenten aan.

Een tweede element dat mijn aandacht trok was het gebruik van de draailier en de bodhran. Beide instrumenten zijn een deel van mijn muzikale geschiedenis, maar dan in totaal andere settings, Ierland namelijk. Rasa noemde de debuutschijf van CHVE en nu is er de opvolger, een livealbum dat in één track is opgenomen. Een indrukwekkend goede opnamekwaliteit, ondersteund door een supermix en mastering. Colin weet zich te omringen, zoveel is zeker.

Citaat: I don’t know where she came from. But what I do know is, that one day she was there and she never left.

Zo opent de video van She Never Left. Dit was mijn eerste kennismaking met Colin H Van Eeckhout. Ingetogen, zoals steeds in zwart en wit, gezeten in het midden van een moerasgebied. My piece of cake…

Maar nu ligt 10910 voor mij. Het livealbum dus. Naar goede gewoonte luister ik eerst tien keer naar een release. Invoelen en kijken wat het met me doet.

Deze lange inleiding is nodig om duidelijk te maken dat je je tijd moet nemen. Het is één lange track van 26 min die start met een monnikachtige chant. Colins stem maakt het verschil en gaat voortdurend op zoek naar een harmonie met de draailier. En niet zo maar een draailier. Wat hij uit dit instrument weet te toveren verbaast elke rechtgeaarde folkmuzikant. Zoals hij zelf zei in datzelfde interview: “Een draailier ontstemt voortdurend. Daarom kan je het niet combineren met andere instrumenten. Je moet de flow volgen van het ontstemmen.”

Ik heb geen idee wat hij zingt, de lyrics zijn niet te begrijpen. Colin wil een sound, een sfeer creëren met zijn stem. Galmend zwelt de sound aan tot een geheel dat je ziel binnendringt. Dat trillen haalt je onderbewuste naar boven. Doet je oog in oog komen te staan met je verleden en met een pakket onverwerkte emoties. Vluchten is niet langer mogelijk. Verstrikt in het klanknet van CHVE moet je jezelf openstellen. Rond de vijftiende minuut komen er enkele mokerslagen aan te pas. Het sein dat de energie aan het shiften is. Het eentonige van de draailier wijzigt in een breder spectrum van klanken. Dramatisch en ingetogen tegelijkertijd.

SARAH GOMMERS

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More