Home ReviewsAlbum Reviews CAVARAN – Bulldozer (Polder Records)

CAVARAN – Bulldozer (Polder Records)

by Nel Mertens

In 2014 zag stonerrockband Cavaran het licht in Aalst, met drie muzikanten met elk hun eigen muzikale roots en indivuele invloeden. Lieven Tronckoe (gitaar), Patrick Van Der Haegen (bas) en Gert D’hondt (drums) lieten hun instrumentale tracks klinken. Met een stevige portie enthousiasme en gretigheid palmden ze podia in België en Nederland in en heb je ze misschien ook opgemerkt als huisband voor De Ideale Wereld op Eén.

Na enkele DIY-demo’s, trokken ze naar de TTMusic studio, waar ze onder het vakkundige oog van Tim Toegaert (ook muzikant bij De Fanfaar, Fleddy Melculy, Janez Dedt…) hun debuutep opnamen. Rauw, zwaar en psychedelisch laten ze hun Bulldozer horen.

Diepe bastonen en accurate drumslagen openen Walter, waarbij de glooiende gitaarlijn ons melodieus meeneemt naar een rokerig kabinet waarin we graag achterover leunen onder de stevige, rake, warme sound van dit trio. De gitaarsolo die even later opduikt laat ons Careless Whisper (George Michael) onverborgen herbeleven, maar toch wist Cavaran deze volledig passend te laten opgaan in hun eigen track.

Dino neemt ons mee naar die hoek van de kamer waar we ons het liefst bevinden: drummend, tussen loeihard schreeuwende, energieke riffs en roekeloze drumslagen. De powerriffs werden niet gespaard, want ook Holy Grail bulkt van eenzelfde energie, met strak drumwerk en een brommende bas. De excellente gitaarsolo zit er wellicht voor veel tussen, maar met een baslijn die nazindert als een oorworm, een welluidende gitaarlijn en drumslagen waarmee je wellicht zelfs Daens en Louis Paul Boon nog mee kan reanimeren, is Wörner onze favoriete track. In Bigfoot worden we volledig geïntrigeerd en ingepakt door ritme, waar Gert D’hondts kunnen vooral verantwoordelijk voor is, hoewel ook de bas en gitaar hier een fundamentele steen aan bijdragen.

De sound van Cavaran is op zich niet vernieuwend, maar op een unieke manier wel verfrissend overdonderend. We geven het dus graag toe: tegen het eind van deze ep staan we in het midden van de dansvloer (lees: livingroom we cannot live in anymore), omringd door imaginaire zwetende lijven, headbangend met rond zwepend haar, tegen de meubels in de pit aan te porren! Met slechts 3 muzikanten, weet elk instrument van Cavaran de leegte van een – in dit geval niet gemiste – zanger in te vullen. Een knappe productie, zonder ‘afgelikt schoon’ te klinken. We houden wel van dat ruige, groezelige kantje, waar af en toe wat smerigheid vanaf druipt.

Bulldozer is reeds digitaal beschikbaar via Bandcamp en vanaf 22/1 ook verkrijgbaar in limited edition digipack bij het label Polder Records. Voorbestellen kan nu reeds.

Facebook / Instagram / Bandcamp / Vi.be

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More