Home ReviewsAlbum Reviews BLACK LEATHER JACKET – Tranquilizer (Mayway Records).

BLACK LEATHER JACKET – Tranquilizer (Mayway Records).

by Didier Becu

Zeggen dat de muzikale carrière van Black Leather Jacket zich bij momenten als een droomsprookje toont, is geen tikkeltje overdreven. Net zoals hun collega’s van de Equal Idiots dat doen, weigeren ook Alexander van der Wallen, Mathijs van der Wallen, Nicolas D’Exelle en Jens Leysen om toegevingen te doen. Hun sound wordt bepaald door de vettige wetten van de rock-‘n-roll. Het is een kwestie van te nemen of te laten, en dat lijkt voor de Antwerpenaren het eerste te zijn. De afgelopen zomer stonden de vier op tal van grote festivalpodia en ook StuBru heeft het licht gezien, wat hun ondertussen al twee hits in De Afrekening opleverde. Dit maar om te zeggen dat in jezelf geloven soms loont.

En nu is hij er, het debuut. Negen tracks en alles samen iets meer dan een half uur onversneden rock-‘n-roll van de bovenste plank. Geen verrassingen, van een band die zichzelf omhult met de gouden titel van een lederen jekker verwacht je dat ze onophoudelijk van jetje geven, en dat is wat dit kwartet doet. Maar wel, en dat is bijzonder knap, zonder zich te zondigen aan de clichés die het genre soms doodknuffelt.

Uiteraard staan de twee hits Village People en Western World op deze eerste plaat. Vreemd en tegelijkertijd geniaal is dat je hetzelfde van ieder nummer kan zeggen, maar toch iedere keer weer anders klinkt. Rammelende noisepop die respect heeft voor ieder decennium (en dat hebben we het van The MC5 tot de Black Rebel Motorcycle Club). Nummers die gemaakt zijn om mee te brullen en de ideale adrenaline voor een kwaliteitsfeestje zijn. Ergens zelfs aangeraakt door de gouden toverstok die voor de perfecte popsong zorgt, maar met honderden weerhaakjes waardoor het altijd weer wat anders klinkt.

Let vooral niet op de titels, A New Era Of Consumers of Dead Soul mogen dan wel doomy klinken en kunnen perfect thuishoren op een gitzwarte postpunkplaat, bij Black Leather Jacket wordt dat allemaal vertaald in moddervette kwaliteitsrock die er keer op keer in slaagt om een gelukkige grijns op je tronie te toveren. Ideaal om het azijnzuur in deze wereld weg te spoelen…

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More