Home ReviewsAlbum Reviews AND THEY SPOKE IN ANTHEMS – Money Time (Huis Mortier Records)

AND THEY SPOKE IN ANTHEMS – Money Time (Huis Mortier Records)

by Bart Verlent

Vijf jaar hebben we moeten wachten op het vervolg van June, het debuut van And They Spoke in Anthems. Arne Leurentop wou een deftig tweede album schrijven en aangezien de man een volbloed perfectionist is, had hij gewoon veel tijd nodig om te blijven werken aan zijn songs tot ze perfect waren voor zichzelf.

Op deze plaat krijgt hij de hulp van Karel De Backer, Jasper Hautekiet, Sam Vloeimans en Pieter-Jan De Smet. De producer van dienst was Jan Chantrain die ook samen werkte met Douglas Firs voor Hinges Of Luck en Ertebrekers voor ‘Otel. Vroeger was And They Spoke in Anthems live een one-man-band. Maar nu laat Arne zich live bijstaan door Maarten Flamand van The Antler King en Elefant op gitaar en Jan Dhaene van Ansatz Der Machine op drums en toetsen.

Vanaf opener Soul Of Man merken we inderdaad dat Arne de lat voor zichzelf heel hoog heeft gelegd. Een pure song met een breed klankpallet gedompeld in melancholie. Melancholie is natuurlijk weer het codewoord op deze plaat, net zoals op het debuut. Maar Money Days klinkt rijker dan zijn voorganger.

Leaving You Cold komt dichtbij de perfecte song, we horen wat Beatles en Father John Misty, met andere woorden grote klasse! Message From The Future heeft een mooi retro kantje, dat dit nummer een heel speciale gevoel geeft. Dialogue For Pieces zou perfect passen op de soundtrack van een donkere, mysterieuze film, zeker met de strijkarrangementen die plots het nummer doen openbloeien.

In One Wish horen wat invloeden van Air terug die perfect matchen bij de nummers van Leurentop. Light & Distance heeft dan weer een Americana gevoel, terwijl we bij Longer Days/Longer Nights af en toe aan Roy Orbison moeten denken. Money Timebegint als een eenvoudige song maar met de bombastische backings en arrangementen die er bijkomen wordt het een knaller van formaat.

Bij Hollow Parade wordt er geflirt met psychedelica zonder het nummer daar echt in te laten te verzuipen. Het donkerste nummer van de plaat heeft Arne top op het einde gehouden. Always Alone is een triest pareltje met een gouden randje, ja een afsluiter met een hoog kippenvel gehalte.

Wij vergeven Arne dat hij aan deze plaat vijf jaar heeft gewerkt. Want wat hij heeft afgeleverd met deze Money Time is indrukwekkend. Een plaat vol kwaliteitssongs met veel afwisseling en knappe arrangementen.Wij zijn al benieuwd hoe deze plaat live gaat klinken.

Op 10 maart wordt het album live voorgesteld in de Minard Schouwburg in Gent.


You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More