Home ReviewsAlbum Reviews ZAP MAMA – Odysée

ZAP MAMA – Odysée

by Bart Verlent

Zap Mama begon in 1990 als a capella band met vijf zangeressen waar nu enkel oprichtster Marie Daulne nog van overblijft. Dat heeft natuurlijk een invloed op het geluid van de band. Anno 2022 blijft er niks meer over van dat a capella geluid en combineert Daulne Afrikaanse met Westerse invloeden, of zoals Marie het zelf noemt: Afro-pean, en jongleert ze nog steeds met stemmen maar dan wel vooral met haar eigen stem.

© Zap Mama

Odysée is ondertussen al het 10de Zap Mama album. Het kwam tot stand met de hulp van Marie’s broer Jean-Louis. Het is het eerste album dat Daulne volledig in het Frans inzingt. Ze vond het de hoogste tijd om een langspeler op te nemen in haar moedertaal.

Het is een persoonlijke plaat geworden waarin ze de reizen en avonturen die ze beleefde in het labyrint van het leven, waarin ze voortdurend de juiste weg moest zoeken, verwerkte.

Odysée is een warme plaat die in het teken staat van bijzondere samenwerkingen. Met Dessiné met wie ze een gedicht schreef, met filmmaker Monique Mbeka Phoba, op Je Sais Tout is Couleur Café organisator Fabrice Masuka te horen met zijn zwoele stem, bij A Mi werkt ze samen met haar zoon Zekyé en de tekst van Regard d’Une Femme is van de hand van Adamo. Marie’s moeder was een grote fan van hem en het is dan ook eerbetoon aan haar en aan alle moeders.

Marie mag dan nog maar net 58 jaar geworden zijn, ze klinkt nog even jeugdig als in het begin van haar carrière. Haar songs stralen frisheid, vrolijkheid en gedrevenheid uit. Ze is een rasartiest die echt geboren is om te stralen op een podium en mensen te entertainen met haar aanstekelijk talent.

Na het album ReCreation uit 2009 nam Marie Daulne een break van bijna tien jaar tot de volgende plaat Eclectic Breath het licht zag. Gelukkig verschijnt na vier jaar deze perfecte opvolger. De wereld heeft nood aan de kleurrijke songs van Zap Mama en zijn we zeer opgetogen over deze aanstekelijke Odyssée.

FACEBOOK – INSTAGRAM

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More