Home ReviewsAlbum Reviews VITJA PAUWELS – Early Life Forms (W.E.R.F. Records)

VITJA PAUWELS – Early Life Forms (W.E.R.F. Records)

by Björn Comhaire

Wij lopen gitarist Vitja Pauwels op de meest onverwachte momenten – maar toch vooral in concertzalen en op festivals – tegen het lijf. Dat is ook niet zo gek want de man speelt mee in zoveel verschillende projecten en bij zoveel bands, dat we ons daar soms ernstige vragen bij beginnen stellen.

Af en toe haalt hij buiten de werkuren ook nog eens zijn werkkist boven om aan zijn solo-carrière te timmeren en nu is hij er met het eerste album van zijn nieuwe project Early Life Forms dat dus ook de naam is van hun eerste album.

Het album Early Life Forms is in feite de live registratie van een concert dat Pauwels gaf samen met zijn ‘droomband’ bestaande uit Frederik Leroux (gitaar), Laurens Dierickx (Hammond orgel) en Casper Van De Velde (drum) wat dan weer een voortvloeisel was van een samenwerking met gitarist Marc Ribot (Vitja’s favoriete gitarist). Een live plaat dus, opgenomen tijdens het BRAND!Festival in 2022 samen met voornoemde gitaaridool.

Early Life Forms is een erg gevarieerd album en toch minder een gitaarplaat dan je op het eerste zicht zou verwachten. Niet dat er geen gitaren op te horen zijn natuurlijk, dat kan ook moeilijk anders met drie gitaristen op een kluitje.

In Latin Dancer dat gebouwd is op een (drie keer raden)… ja, inderdaad: latin ritme, is de ster van de show bijvoorbeeld de Hammond van Dierickx. Tijdens het Oosters geïnspireerde Groove Encore mag een sitar dan weer even de show komen stelen. Casper Van De Velde mag zich van zijn meest tegendraadse kant laten horen in het heerlijk groovende Drum Circle dat wel wat heeft van de swampblues à la Congo Square in de versie van John Mayall & The Bluesbreakers. Dramatischer gaat het eraan toe tijdens Sonneblijfstillestaan en Release and return, vooral in dat laatste nummer worden de grote emoties niet gespaard.

Uiteraard komen de gitaren meer aan bod dan op de gemiddelde plaat van Regi maar de drie heren gitaristen slagen er mooi in om niet in een piemelzwaaiwedstrijd verzeild te geraken. En da’s fijn want piemelzwaaiwedstrijden zijn zo jaren ’90.

Early Life Forms tour:

26/01 – Release Concert Howest, Brugge
23/02 – CC, Mol
24/02 – CC Ververij, Ronse
29/22 -Ha Concerts, Gent
03/03 – Casino, Sint-Niklaas
08/03 – CC Belgica, Dendermonde
09/03 – GC Lijsterbes, Kraainem
13/03 – CC Gasthuis, Aarschot
15/03 – Rataplan, Antwerpen
23/03 – Wilde Westen, Kortrijk
30/03 – N9, Eeklo

Facebook Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More