Home ReviewsAlbum Reviews VINCENT COOMANS – The Great Rebuild (Illuminine Records)

VINCENT COOMANS – The Great Rebuild (Illuminine Records)

by Bart Verlent

In 2020 debuteerde singer-songwriter Vincent Coomans met de ep Can’t You See That I Slowly Distance Myself From You met op de b-kant de ep Conversations van Pol Isaac. Op deze ep maakte Coomans indruk met zijn ingetogen songs die subtiel werden aangevuld met zweverige soundscapes. Er werden vergelijkingen gemaakt met Bon Iver, Damien Jurado, Sufjan Stevens, James Blake en Elliott Smith; geen slecht gezelschap om tussen te vertoeven. Hij legde dan ook de lat heel hoog voor de opvolger.

© Flore Deman

Net als voor de ep trok Vincent naar de Gentse Studio Wellington met producer Jonas Bruyneel (momoyo, WolfeWolfe). Bruyneel nam ook de arrangementen voor zijn rekening en speelt zelf mee op de plaat net zoals zijn momoyo-collega’s Frie Mechele, Esther Coorevits en Renaud Debruyne. Daarnaast hebben Griet Wiame (Noëmie Wolfs, Jan Verstraeten), Wouter Vercruysse (Edenwood Duo, Septimus Trio), Jan D’haene (NO Pareto, Konvoï), Hadewych Van Den Eynde (WolfeWolfe) en Niels Van Heertum (Chantal Acda, Naima Joris, Isbells) een bijdrage geleverd aan dit album. Dat maakt dat deze The Great Rebuild een rijker en breder geluid heeft dan de ep.

Op de plaat borduurt Coomans verder op de intensieve periode waarin meerdere rouwprocessen elkaar overlapten, ook het thema van de ep. Hij vertelt over de impact van de rouwprocessen op zijn leven, de crash, de ontmanteling en heropbouw naar een nieuwe, andere versie van zichzelf. Ook laat hij zijn licht schijnen over het vaderschap en de onzekerheden waarmee dat gepaard gaat.

Dat grote werderopbouw vat hij samen in elf prachtige, gevoelige pareltjes. En al wordt er op deze plaat gespeeld met weidsere arrangementen, die soms meer elektronisch klinken, toch is de sfeer dezelfde als op de ep. Melancholie blijft het grote thema. Dankzij de strijkers en de blazers komen Vincents en zijn songs nog beter tot hun recht. Het levert een unieke, originele sound op waarmee Coomans zichzelf overtreft.

Vincent Coomans onderging met The Great Rebuild een magische evolutie. Hij klinkt nog even kwetsbaar als op de ep maar de ondersteuning van warme arrangementen verbreedden op indrukwekkende wijze zijn wereld en geluid. Wij kunnen alvast niet wachten om deze prachtige song live te horen.

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More