Home Live STRUGGLER Eernegem, B52 (21/01/2023)

STRUGGLER Eernegem, B52 (21/01/2023)

by Yves Van der Straete

B52 bij Ann en Franky, een plaats waar we van Luminous Dash altijd met heel veel plezier naartoe trekken. Vanavond komt naar het westen van ons land misschien wel de beste livegroep van ons koninkrijk vanuit het verre oosten van het land. Limburg in West-Vlaanderen, best of both worlds!

De avond start met de Delvers. Ze verrassen ons met een aangename sound en een paar goeie nummers. De sfeer brengt ons in een timewarp, even denken we terug aan veertig jaar geleden toen de Kreuners nog goed waren. Nu hopen we wel dat de Delvers ons geen Ik wil je gaan voorschotelen en vooral voortdoen met wat ze nu doen namelijk een toffe sound neerzetten in het Nederlands. Even mocht hun grote voorbeeld, opperhoofd René Hulsbosch van Struggler mee een lied brengen. Een gesmaakt optreden!

En dan Struggler. De dagen voor het optreden kregen we bericht dat het hun laatste optreden zou worden. De zwanenzang van misschien wel de beste livegroep van ons land? Nee, gelukkig niet. Wel het laatste in deze bezetting en de klank waar ze altijd voor stonden.

Er komt een lange break wegens werken aan een nieuwe plaat. En die gaat iets volledig anders brengen. De gitaren verdwijnen en maken plaats voor elektro. We zitten nu al te kwijlen om daar meer over te horen. Luminous Dash brengt je op de hoogte zodra we meer weten.

De eerste song die we krijgen is grappig genoeg Perfect End. En het is vanaf de eerste toon heel duidelijk dat de band er enorm zin in heeft. René en zoon Alain zijn een fantastische tandem gitaristen, Yosez doet de B52 beven met z’n bas, Kafka brengt een elektrogordijn vol sfeer met zijn Moog, en dan nog de scherpe drum erbovenop van Ronny.

Dit is een band naar ons hart. Heel de B52 danst er op los. We krijgen een overzicht uit al het vroege en late werk met onder ander Shrapnel, Poeha, Recrudesce, Persecute, Intolerance, de obligate Pere Ubu cover Final Solution (ja beter dan Pere Ubu zelf live), K-17, allemaal aan elkaar gebracht en als een ketting van een zware kettingzaag door onze hoofden gevoerd. Wat een sfeer, wat een snedigheid, wat een power.

We happen even naar adem en krijgen nog een toegift met Past Won’t Burn, Wanted en Night Fever.

Wat was dit? Pure power en adrenaline. GENIETEN met hoofdletters. Enkel Struggler kan dit in ons land. En ja we hoorden naast ons: “Is dit nu punk, rock of metal?” Wat was dit? Struggler dames en heren, STRUGGLER.

Buitenaards goed en, je kent hun alien logo, ja inderdaad buitenaards lekker die Limburgers. 

En het beste nieuws is dat deze set opgenomen werd en in de nabije toekomst op plaat zal verschijnen. Een live album dus om je vingers bij af te likken. We zijn nu al zeker dat het er eentje zal zijn dat we veel gaan draaien.

We zullen Struggler in deze setting nooit meer zien, maar we kunnen binnenkort voor eeuwig genieten van dit laatste optreden op plaat, we kijken er al naar uit. Viva Struggler!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More