Home ReviewsAlbum Reviews VELVET MIST – Visitation

VELVET MIST – Visitation

by Nel Mertens

Een diepfluwelen, donkere mist heeft zich voltrokken, want vanuit zijn voorliefde voor eighties gothic rock en new wave, richtte metalgitarist Jonathan Verstrepen (Carnation), samen met zanger Anton Mergaerts hun nieuwe project Velvet Mist op.

Jonathan begon te experimenteren met synths en drumcomputers, waarna Anton er met zijn diepe stem de vocalen aan toevoegde. Dat leverde vier tracks op, die – in een donker, dansbaar melancholisch sfeertje – op hun debuutep Visitation gereleased werden.

Your Ghost laat ons meteen mee dwalen doorheen de zo vertrouwde sound van de dark scene in de jaren 80 en herinnert aan de sonische sfeer die The Cult wist neer te zetten. Een eenvoudige baslijn, een catchy en poppy refrein en – zoals het een goeie metalgitarist betaamt – een fijne gitaarsolo in het midden van de track maken er een erg toegankelijk donker dansnummer van.

De snijdende synths in Hollow Eyes laten dan weer meer invloed van The Sisters Of Mercy horen. Met een hoog melancholisch gehalte, in de sfeer van donkere gedachten en tedere aanrakingen blijven de beginwoorden weergalmen in ons muzikale geheugen. “As the sun goes down.”

De oplichtende synthlijn contrasteert knap met het zware snaarwerk van gitaar en bas in Scars, dat een trage tristesse laat klinken. Als een warm tranendeken, troostend en geruststellend, rond tot littekens geheelde wonden. “Waar heb je die verwondingen vandaan?” Het leven en zijn wonden worden hier knap uitgespreid in het duel tussen diep ruwe en ijlheldere vocalen.

Een lichtgevende synthlijn drukt de pijn van afscheid in de intro van Farewell, hoewel het nummer zich in de strofes in volle duisternis ontwikkelt. “You can’t help yourself.” De instrumentale passages klinken dan weer bijna eclectisch rijk, gevuld met straffe percussie en prachtige elektrische onrust.

Met de woorden “Goodbye for now”, sluit Velvet Mist af.

We waren al fan van het genre en omarmen Velvet Mist dus graag als nieuwkomer binnen deze 40-50 jaar oude scene. De intelligente inzet van de eighties Linn drummachine en de sterke aanwezigheid van gitaren charmeerden onze duistere zielen meteen om ons onder het donkere, doch warme deken van Velvet Mist te wentelen.

De ep Visitation is op cd en op vinyl verschenen en kan je bestellen via deze link.

(Her)lees hier ook onze review bij de eerdere release van de nummers Hollow Eyes en Scars.

Facebook Website Spotify / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More