Home ReviewsAlbum Reviews TSAR B – To The Stars

TSAR B – To The Stars

by Bart Verlent

Justine Bourgeus wil zichzelf niet herhalen, daarom wil ze vooruitstrevende muziek maken waarmee ze meerdere disciplines overbrugt, waaronder film, dans en mode. Als avontuurlijke artieste wekte ze in 2021 de legendarische kookboeken van Salvador Dali tot leven in de concertfilm Les Diners de Gala. Ze is intussen een veelgevraagd filmcomponist en producer voor opkomende artiesten. We hadden van het tweede Tsar B-album dan ook absoluut geen kopie hadden verwacht van haar debuutplaat The Games I Played.

© Tsar B

Voor Justine is deze plaat een loskoppeling van het verleden, een volledige overgave aan het nieuwe avontuur. Tot haar 24ste had ze het gevoel dat ze niet honderd procent haar volle potentieel zag, en ze niet op de juiste plek zat. Met deze plaat verlaat ze dat gevoel en gaat ze op zoek naar nieuwe ruimtes om te verkennen. Daarom heeft ze afscheid genomen van de pure pop en smelt ze nu elementen van klassieke muziek, dance en pop samen in één nieuw uniek geluid.

Dat maakt dat To The Stars een meer originele- en volwassener sound heeft dan haar voorganger. Het gaat allemaal veel dieper en is ook vele intenser dan voorheen. Soms ook wel iets bombastischer, maar daar is op zich ook niks mis mee. Een mooi voorbeeld daarvan is het openingsnummer Amara Terra Mia, waarin Justine haar eigen versie van de Italiaanse traditional met veel passie en overgave brengt en ons van onze sokken blaast van in het begin.

Dan gaan we verder naar het sensuele Underwater, de donkere floorfiller Moonman en het avontuurlijke instrumentale Don’t Wanne Lose Nobody. Dan krijgen we het meeslepende Auwtch dat begint als ordinaire elektropop maar open bloeit tot een epische song. Gonna Hold You In My Arms begint vrij zweverig maar evolueert dan naar iets heel bijzonders dankzij de gedreven beats.

Interlude is een prachtige klassieke bewerking van het voorgaande nummer, waar je op hoort dat Tsar B heel breed gaat en altijd raakt.

Trophy is een boeiende samenwerking met de Afrosoul-artiest Reinel Bakole. Het is een meer ingetogen elektronische track waarop Bakole de strofes voor haar rekening neemt met een soort van spoken word en Bourgeus de refreinen prachtig invult. Er hangt een constante dreiging in het nummer die deze song zo boeiend maakt.

De stemmen doorheen Cruel lijken weggelopen uit een compositie van Le Mystére des Voix Bulgares, die de song wel een dramatisch tint geven. In het midden krijgt het nummer een volledige andere vibe en horen we meer avontuurlijke elektro.

Zo’n prachtig album kan je toch alleen maar in schoonheid afsluiten. Dat gebeurt dan ook met het warme pareltje August waarin Justine schittert met haar viool.

Met To The Stars heeft Tsar B een pakkende plaat afgeleverd waarop ze veel verder gaat dan op haar debuutplaat. Het is duidelijk dat dit groot talent een mooie evolutie heeft ondergaan.

Tsar B stelt het album voor op:

01/04 – Listen Festival (Ancienne Belgique), Brussel
08/04 – Push The Button, Oostende
03/05 – VIERNULVIER, Gent
02/06 – De Studio, Antwerpen
09/07 – Cactusfestival, Brugge
13/07 – Dour Festival, Dour

Facebook Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More