Home ReviewsAlbum Reviews THE ULTIMATE DREAMERS – Echoing Reverie (Spleen+ / Wave Tension Records)

THE ULTIMATE DREAMERS – Echoing Reverie (Spleen+ / Wave Tension Records)

by Nel Mertens

De postpunk-/coldwaveband The Ultimate Dreamers is helemaal terug! In de jaren tachtig zweefden ze qua sound ergens tussen de dissonante Britse postpunkstijl en de melancholische Belgische coldwave. En toen bleef het stil. Jarenlang.

Tijdens de lockdownperiode in 2021 kregen we van het Brusselse viertal een selectie van oude demo’s op het album Live Happily While Waiting For Death, waarna ze in een nieuwe line-up de studio indoken. Hun ep Polarized kondigde na jarenlange stilte hun nieuwe album Echoing Reverie aan.

Bertrand (gitaar), Frédéric (zang), Joël (bas) en klassieke muzikante Sandrine (keys, cello) laten met dit nieuwe album hun verleden, heden en toekomst versmelten in erg divers klinkende nummers over de vluchtigheid van het leven, melancholische eenzaamheid en andere innerlijke demonen.

Enerzijds horen we enkele dreampoppy dansbare nummers, waarbij de zanglijnen luchtig en toegankelijk klinken, zoals Midnight, A Day In The Life en Big Violent.
We horen een duidelijk contract tussen de tracks die baden in licht en de meer duistere, kille coldwavesongs.

Een monotone drumpunch, minimale synthlijnen die hard en diep binnenkomen, snijdende gitaar en bijhorende donkere baslijn kenmerken Polarized, dat met een vuiler kantje in de refreinen wel even open breekt.

We zijn minder enthousiast over Piano Ghost, omdat de sterke dissonantie de sfeer en emotie van het nummer plots lijkt weg te rukken uit de track.

Hoe ruk je nu precies de ziel van een nummer eruit? Maak een coldwavecover van Hell’s Bells van AC/DC. Luister en ga dan even naar buiten. Blijf ademen en probeer geen woorden te zoeken. Dat deden we bij deze ook niet.  

Op de digitale release vinden we 2 extra nummers, I Loved You?! en de Implant-remix ervan Implant Loved You?!, die we ook op de Polarized-ep al hoorden.

Een album waarmee The Ultimate Dreamers met dezelfde spirit als 40 jaar geleden terugkeert, in een nieuw jasje weliswaar. Een jasje dat niet slecht klinkt, maar dat ons jammer genoeg ook niet echt inneemt, opslorpt of rond onze huid zal gaan kleven. Maar luister vooral. En oordeel zelf, want misschien kleeft het bij jou wel en dat is deze Brusselse band zeker gegund!

Echoing Reverie werd knap geproducet door Len Lemeire (Implant, 32crash, Anne Clark…) en is digitaal en op vinyl verschenen bij Spleen+ en Wave Tension Records.

Facebook / Bandcamp / Website

Wil je The Ultimate Dremaers live aan het werk zien? Dat kan!

<

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More