Home ReviewsAlbum Reviews THE RIVER CURLS AROUND THE TOWN – Buiten Zinnen/Losing Our Minds (Poëzie Centrum)

THE RIVER CURLS AROUND THE TOWN – Buiten Zinnen/Losing Our Minds (Poëzie Centrum)

by Bart Verlent

Bart Bekker en Jan Vanwinckel maken stevige rock met de band Gudinöv, sinds 2008 maken ze echter ook meer dromerige songs met hun project The River Curls Around The Town. Na twee albums en een ep brengen deze Tiense muzikanten nu iets heel unieks uit. Wat eerst een “gewoon” derde album zou worden, is uitgegroeid tot een fotoboek van Eddy Verloes met gedichten van de Nederlandse dichter Benno Barnard. Die gedichten werden door Bekker en Vanwinckel voorzien van sfeervolle muziek.

© Eddy Verloes

Het duo contacteerde fotograaf Eddy Verloes voor een coverfoto voor hun derde album. Verloes fotografeerde in het voorjaar van 2020, bij stormachtig weer, een groep uitgelaten chassidische Joodse jongens op een Belgisch strand. Hij vroeg Benno Bernard, minnaar van de Joodse wereld, gedichten te schrijven bij deze reeks voor een fotoboek. En zo kwam het dat in plaats dat Verloes zorgde voor een coverfoto voor het derde The River Curls Around The Town album, het duo zorgde voor de muziek bij Verloes’ fotoboek.

Terwijl de foto’s mysterieus en speels zijn en de gedichten meestal hard, zorgt de muziek van The River Curls Around The Town voor zalving. Bekker en Vanwinckel dompelen, met akoestische gitaar en subtiele elektronica, de gedichten in een mooi, warm klankbad.

Het duo is beïnvloed door Brian Eno, Daniel Lanois, Low, Massive Attack, Hood en The Frequency In Stereo en dat hoor je goed op deze soundtrack. Ze maakten warme soundscapes die een tegengewicht vormen voor de gedichten of ze net mooi aanvullen.

Tien van de elf nummer nummers klinken erg sfeervol. Alleen afsluiter Losing Our Minds is de vreemde eend in de bijt. Hier gaat het duo de experimentele kant op met vreemde electrogeluiden en stevige beats. Gelukkig zorgen de warme gitaarklanken voor een heilzame toets. Toch blijft het een vreemd stuk dat wel iets weg heeft van Kraftwerk. De ambient-vibe van de outro sluit dan weer meer aan bij de andere songs.

Buiten Zinnen/ Losing Our Minds is een mooi totaalpakket met pakkende gedichten, prachtige foto’s en een heel sterke soundtrack van The River Curls Around The Town. In 2022/2023 gaat de band samen met Benno Barnard, Eddy Verloes en Geert Van Istendael op tournee langs Vlaamse Culturele Centra. Het album + boek kost €22,50 en is verkrijgbaar via deze link.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More