Home ReviewsAlbum Reviews THE MURDER CAPITAL – Gigi’s Recovery (Human Season)

THE MURDER CAPITAL – Gigi’s Recovery (Human Season)

by Bart Verlent

Een dikke drie jaar geleden debuteerde de Ierse postpunkpoëzieband The Murder Capital met het overdonderde When I Have Fears. Vreemd genoeg sloeg hun album minder aan dan dat van hun stadsgenoten Fontaines D.C. Aan wat dat lag weten we niet echt, misschien was hun muziek te donker, te stevig en te intens, wie zal het zeggen. Wij waren in elk geval in de wolken van het debuut van dit vijftal.

©The Murder Capital

Het debuut ontstond in de eerste negen maanden van het bestaan van de band. Voor het nieuwe album werd langer nagedacht over de richting die de Ieren wilden uitgaan. Wat echter van bij het begin vaststond was de algemene vibe en het thematische uitgangspunt van het album. Het mantra tijdens het schrijven was: “de evolutie zal niet in het gedrang komen”. De nieuwe Murder Capital is dan ook een volledige andere plaat geworden dan zijn voorganger.

Terwijl When I Have Fears heel straightforward klonk, zonder scrupules en met veel oerkracht; gaat het er bij dit tweede album een stuk bedachtzamer aan toe. Nummers worden subtiel opgebouwd en dat zorgt ervoor dat het energieke plaats maakt voor een verfijnder geluid. The Murder Capital koos voor een andere richting. Een moedige beslissing die er zeker voor gezorgd heeft dat het een interessant album is geworden.

Het is pas bij het derde nummer Return My Head dat de band in de buurt komt van het debuut maar toch klinkt het allemaal meer breder en worden de details meer uitvergroot in plaats van de kracht te laten spreken. Ze hebben het typische postpunkpad verlaten om lieten andere invloeden toe, van shoegaze tot meer experimenteel.

We zijn wel benieuwd of de band live deze song even ingetogen zal brengen aangezien ze bekend staan voor hun energieke optredens. Dat zullen we pas merken op 4 februari 2023 wanneer The Murder Capital naar de Antwerpse Trix komt. Intussen kunnen we al wat wennen aan het nieuwe Murder Capital-geluid en genieten van deze plaat waar alleen maar boeiende songs op staan met een avontuurlijke, intense sound die meer volwassen klinkt.

FACEBOOKINSTAGRAM

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More