Home ReviewsAlbum Reviews AUDREY LAURO – Sous Un Ciel d’Écailles (el NEGOCITO Records)

AUDREY LAURO – Sous Un Ciel d’Écailles (el NEGOCITO Records)

by Björn Comhaire

Wat gebeurt er als je onder een hemel van schubben staat? Vreemde vraag misschien, maar da’s wel de titel van het album van de in Brussel gevestigde saxofonist en componist Audrey Lauro.

© André Lauro

Vierentwintig minuten lang tovert Lauro een wonderlijke wereld gebouwd op geluiden die voortspruiten uit een altsaxofoon en verwerkt met een occasionele bandopnemer.

In de titeltrack wordt duidelijk dat de lucht in de wereld Sous Un Ciel d’Écailles bevolkt wordt door meeuwen en ander vliegend materiaal. Of dat lijkt toch zo want ook in de herneming van de titeltrack op het einde van het album krast de saxofoon geluiden bij elkaar die zweven tussen een bedelende marine vogel en schurend metaal.

Even trachten onze gevleugelde vrienden te ontsnappen aan de overkapping in Echappée du dôme. We krijgen echter niet de indruk dat de ontsnappingspoging een groot succes is. De vogels lijken tegen de dome aan te vliegen eerder dan dat ze kunnen wegvluchten. Treurnis en teleurstelling kenmerken Lamellar, hoe zou je zelf zijn! De ingetogen sfeer van Lamellar slaat helemaal om in Dome Speaker waarin de saxofoon van Lauro opgehitste energetische bokkensprongen maakt. Een wanhoopspoging?

In de herneming van Lamellar plooit de sax van Lauro helemaal terug op zichzelf terwijl in de herneming van Echappée du dôme nog maar eens de vleugels worden gestrekt, deze keer met meer stamina. We weten ondertussen echter wel hoe dat gaat aflopen.

Natuurlijk is wat hierboven staat een zelf verzonnen verhaaltje, geen idee wat er door Audrey Lauro’s hoofd waarde bij het componeren en spelen van deze muziek. Het geeft echter wel weer hoe ze erin slaagt om met weinig middelen en zonder noemenswaardige melodie, je fantasie te stimuleren en zelf een denkbeeldige invulling te geven aan het album. Audrey Lauro creëert een enigszins gesloten, eigen wereld waarin het aangenaam en veilig toeven is en die wat ons betreft gerust een stuk langer had mogen blijven bestaan dan 24 minuten.

Applaus ook voor het mooie artwork van André Lauro dat zowel de hoes van het album als de poster die bij de cd wordt geleverd siert. Toch maar weer eens een reden om jezelf een fysieke kopie van het album cadeau te doen.

Je kan Sous un ciel d’écailles beluisteren en aankopen via de Bandcamp pagina van het album. Doen!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More