Home ReviewsAlbum Reviews SUFJAN STEVENS – Javelin (Asthmatic Kitty/City Slang)

SUFJAN STEVENS – Javelin (Asthmatic Kitty/City Slang)

by Bart Verlent

Het is een misschien een beetje vreemd dat er net nu een nieuwe Sufjan Stevens plaat verschijnt aangezien de man vorige maand in het hospitaal werd opgenomen nadat hij plots niet meer kon lopen. Stevens lijdt aan het syndroom van Guillian-Barre en zal lange tijd moeten revalideren wat uiteraard geen goed nieuws is.

Maar de plaat is er. Javelin is Stevens’ eerste pure singer-songwriterplaat na het bejubelde Carrie & Lowell uit 2015. Niet dat hij in de tussentijd heeft stilgezeten want hij werkte samen met verschillende artiesten, maakte een synth uitstapje met The Ascension, componeerde pianostukken voor het Houston Ballet onder de naam Reflections en bracht de vijfdelige ambient reeks Convocations uit.

© Sufjan Stevens

Op de nieuwe plaat staan tien korte essays die afwisselend iets grappig, tragisch, aangrijpend, stompzinnigs en stomzinnigs hebben. Deze essays zijn omgevormd tot tien breekbare songs over liefde en verlies die de singer-songwriter gevormd hebben.

Stevens nodigde bevriende muzikanten uit zoals Hannah Cohen, Pauline Delassus, Megan Lui, Nedelee Torrisi en adrienne maree brown die op de meeste songs voor de warme harmonieën zorgen. The National-gitarist Bryce Dessner wilde ook meewerken aan de plaat, je hoort hem op akoestische en elektrische gitaar op Shit Talk.

We krijgen Sufjan Stevens op zijn best met tien prachtige, melancholische pareltjes vol warme arrangementen die het geheel een magisch randje geven. Als je kippenvel kreeg bij de prachtige single So You Are Tired dan zal je dat ook krijgen bij de andere songs van deze machtige mooie plaat. Zelfs het bombastische There’s A World van Neil Young krijgt een breekbare versie waarvan je zou denken dat Sufjan het zelf geschreven heeft.

De timing van de release is perfect, het melancholisch tintje maakt het tot de perfecte kleurrijke soundtrack voor het herfstseizoen. Bij het album zit ook een boekje met collages van de hand van Stevens. Elk nummer kreeg een collage en die laten je helemaal in het album kruipen. Nu maar hopen dat Sufjan Stevens snel weer de oude is en deze prachtige plaat ook live kan komen voorstellen.

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More