Home ReviewsAlbum Reviews RUMBARISTAS – Malabares (Lactea/La Mamita Records)

RUMBARISTAS – Malabares (Lactea/La Mamita Records)

by Bart Verlent

Nu iedereen zijn buik vol heeft van die ijskoude dagen, komen Rumbaristas met het perfecte medicijn tegen de winterdagen. Rumbaristas is de multiculturele band van bassist Tomas de Smet (Zita Swoon, Think Of One, King Dalton,…), drummer Roel Poriau (Think Of One, Antwerp Gipsy-Ska Orkestra, Flowers For Breakfast…), de Frans-Sicilliaanse trompettist en toetsenist Thomas Morzewski (Orchestre International Du Vetex, Antwerp Gipsy Ska Orchestra) en de Catalaanse zanger Willy Fuego (Amparanoia, La Kinky Beat…). Het viertal maakt muziek met invloeden uit zowel Zuid- als Centraal-Europa en noemt wat ze maken “internationale rumba” omdat ze hun songs in verschillende talen brengen, zelfs in het Antwerps.

© Rumbaristas

In 2017 verscheen de ep Canhaveral en in 2018 bracht dit kleurrijke gezelschap hun debuutplaat uit waarmee ze op verschillende festivals in Europa een stevig feestje bouwden met hun aanstekelijke songs. Door corona werd hun tournee stilgelegd en hadden ze tijd om te werken aan nieuwe songs. En zie daar: hun tweede album Malabares is een feit.

Voor de productie van deze plaat kon het viertal rekenen op Sergio Mendoza (Orkesta Mendoza, Calexico) en Madjid Fahem (Manu Chao), terwijl Andre de Sanntana (Sergio Mendes, Bebel Gilberto) instond voor de mixing en de mastering. Daarnaast zijn er nog gastbijdrages van de Catalaanse muzikant Joan Garriga (Dusminquet, La Troba Kung-Fu), de Spaanse zangeres Amparo Sánchez (Amaranoia), de Sahrawi-zangeres Aziza Brahim, Nele Paelinck (Handkerchief, Mortier, The Bonnie Blues) en Suhamet Latifi (Antwerp Gipsy Ska Orkestra).

Vanaf opener Cumbia Currandera komen we op een warm feest terecht en worden we ondergedompeld in een multicultureel klankenbad. Elke track klinkt aanstekelijk, je kan er onmogelijk op stilzitten. Als je al last had van de winterblues dan jaagt dit gezelschap die op twee seconden weg. Je wordt van het ene werelddeel naar het andere gesleurd met zalige balkanblazers, zwoele Latijns-Amerikaans getinte ritmes, Catalaanse grooves en Borgerhoutse salsa.

Dit is feestmuziek die doet denken aan de gloriejaren van Think Of One, Mano Negra en Les Negres Vertes; maar wees gerust het viertal heeft een eigen insteek en een eigen geluid. Rumbaristas komt met deze Malabares net op tijd om alle negatieve vibes even de wereld uit te dansen.

Rumbaristas stelt hun prachtige plaat voor op:

09/03 – Ancienne Belgique, Brussel
28/04 – GC ‘T Kwadrant, Diegem
07/05 – Labadoux Festival, Ingelmunster
19/05 – Djingel Djangel, Antwepen
27/05 – De Casino, Sint-Niklaas

Facebook Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More