Home ReviewsAlbum Reviews PORTLAND – Departures (PIAS)

PORTLAND – Departures (PIAS)

by Bart Verlent

Portland ontstond in Hasselt waar Jente Pironet en Sarah Pepels naar de PXL Muziekschool gingen en hetzelfde studentenhuis deelden. Ze vonden elkaar in de liefde voor de muziek van Eliot Smith. Hun groepsnaam haalden ze bij de thuisbasis van de overleden zanger en ze maken dromerige, melancholische indiepop. In 2016 nam het duo deel aan Humo’s Rock Rally maar ze waren pas in 2018 klaar om door te breken. Dat jaar werden ze één van de winnaars van De Nieuwe Lichting. Nog voor hun debuutplaat Your Colours Will Stain uitkwam, stond Portland al op een reeks zomerfestivals waaronder Rock Werchter, Pukkelpop en The Great Escape.

© Portland

Het duo stond klaar om aan een vervolg te werken maar toen kwam corona en werd het leven on hold gezet. Twee jaar geleden verscheen dan de gelimiteerde vinyl Besides met b-kantjes en akoestische pareltjes, een soort van overgangsplaat om uiteindelijk bij Departures uit te komen. In diezelfde periode werden Jente en Sarah verliefd op elkaar maar de relatie hield geen stand zodat ze ook moesten werkten aan hun vriendschap. Niet evident natuurlijk, maar de vriendschap tussen hen is nu, naar eigen zeggen, sterker dan ooit.

Op Departures verwerken ze al die gevoelens. Ze lieten zich daarbij inspireren door Slowdive maar ook door klassieke songschrijvers als Fleetwoord Mac en Angus & Julia Stone. Het duo trok naar Londen om samen met producer Oli Bayston het album in te blikken. Sarah en Jente werkten een maand aan het album en woonden in diezelfde periode in hetzelfde huis. De opnames verliepen vrij relax, waarna het wat zoeken was naar de juiste balans opdat elk zijn plaats kon vinden in het geheel.

Al werd het album niet onder ideale omstandigheden opgenomen, toch klinkt het subliem. De relaxe sfeer hoor je in alle nummers en al waren het soms ingewikkelde tijden voor Jente en Sarah, toch vullen ze elkaar weer prachtig aan. Daar komt nog bij dat de twee door de jaren heen gegroeid zijn als songschrijver en er ook meer gewerkt is met brede arrangementen waardoor alles nog weidser klinkt dan voorheen.

Het is duidelijk dat Sarah en Jente niet meer dezelfde mensen zijn als drie jaar geleden bij hun debuut. Deze plaat klinkt volwassener en intenser. Nog steeds horen we de invloed van Beach House maar het klinkt allemaal een stuk breder en warmer. Elk nummer staalt zoveel warmte uit dat het allemaal wel warme dekentjes lijken. Enkel bij Serpentine klinken er wat donkerder gevoelens maar die verdwijnen opnieuw in het refrein. Akoestische afsluiter No Man’s Land is Portland dan weer op zijn puurst, een prachtige afsluiter van een prachtig album.

Departures is een serieuze stap vooruit voor Portland. Hoe intens mooi hun debuutalbum ook was, ze hebben het met deze langspeler mooi overtroffen. Helaas heeft Sarah een paar weken geleden laten weten dat ze uit Portland stapt. Blijkbaar was de relatie tussen haar en Jente toch iets te intens om verder te gaan. Dit album is dan toch een mooi afscheidsplaat geworden van Sarah.

Portland stelt hun album voor op:

15/04 – Muziekclub N9, Eeklo (try-out)
19/04 – Ancienne Belgique, Brussel

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More