Home ReviewsAlbum Reviews ORSAK:OSLO – In Irons (Vinter Records)

ORSAK:OSLO – In Irons (Vinter Records)

by Patrick Bruneel

Zelfs binnen het postrockgenre kunnen bands nog steeds voor een verrassing zorgen. Waar het genre niet alleen overbevolkt is, maar ook zowat uitgewoond, zijn we blij dat er bands zijn als Orsak:Oslo die het heft in handen nemen en ons met hun nieuwe album, In Irons, omver weten te blazen en het geloof in postrock in het algemeen opnieuw doen herleven.

Waar voorganger Skimmer/Vemod, een album dat twee recente, elk drie nummers tellende, digitale releases bevatte en nauwelijks boven de cinematografische poot van het postrockgenre wist uit te stijgen, is dat nu wel even anders.

Vijf epische nummers hebben de Zweden en Noren (een paar uit Oslo, een paar uit Göteborg, hence een kwartet) uit hun ruime, meestal instrumentale, mouwen geschud. Meestal, inderdaad, want op 069 In What Way Are You Different horen we een vertelstem die steun probeert te bieden aan mensen met een psychische aandoening, mensen die ten prooi zijn gevallen aan hun innerlijke demonen. Geen geromantiseer hier maar een soort requiem om er beter uit te komen, aan de andere kant weliswaar.

Dromerige muziek is het, die de donkere winterdagen in hun thuislanden oproept. Een mengeling van hypnotiserende krautrock, psychedelica en postrock. Het is net die mengelmoes, die diversiteit, die creativiteit, die ervoor zorgt dat Orsak:Oslo zijn kopje boven het maaiveld uit steekt.

De band bleef bewust in de ondergrond circuleren tot ze zichzelf volwassen genoeg vonden om zich te onderscheiden van het peloton. Met In Irons is die missie alvast geslaagd.

FacebookWebsiteBandcamp
Vinter Records: FacebookBandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More