Home ReviewsAlbum Reviews OLIVIER & CROONIEK – Demonen En Dromen (Eigen Beheer)

OLIVIER & CROONIEK – Demonen En Dromen (Eigen Beheer)

by Luminous Dash

We moesten onmiddellijk aan Morphine toen we de eerste song, G&K, hoorden op het album Demonen En Dromen van Olivier & Crooniek. Het deed ons in ieder geval goesting krijgen naar meer. Het nummer krijgt meer structuur en melodie naarmate het vordert en er ontwikkelt zich een eigen stijl. Een goede binnenkomer voor dit gloednieuwe album!

Heel anders klinkt Ik Weet Dat Ik Vergeet. Een echt live nummertje met veel ambiance. Het is niet makkelijk om een live sfeer op cd te krijgen en dat ontbreekt dan ook een beetje. Desalniettemin is dit best wel leuk om naar te luisteren. De mannen (en vrouw) van Crooniek doen hun best om het arrangement tot een goed einde te brengen.  

(c) Olivier & Crooniek

Weer compleet anders klinkt Voor Verandering. Hiervoor schreef Olivier een pure tekst over de “verbeter de wereld begin bij jezelf” gedachte: mooi, eenvoudig, zonder poespas. In Hoop wordt diezelfde lijn aangehouden. Hierin komen de fanfare melodieën naar boven die soms in schril contrast staan tot de stem. Nog duidelijker horen we dit in Blijf Bij Mij. Olivier heeft een mooie stem die ons doet denken aan Peter van Laet, frontman van Mamma’s Jasje, maar voor ons mag het allemaal wel wat rauwer, zeker met zo’n fanfare erbij. Anders krijg je een te hoog schlagergehalte, en dat was volgens ons niet de bedoeling, toch?

Tijdens Wil en Krijg, wil je gewoon dansen. Heel aangenaam om naar te luisteren. We houden wel van het contrast tussen een diepgaande tekst en een luchtige melodie. De rollercoaster aan verschillende genres is echter nog niet ten einde. In Kom Toch Maar horen we zowaar een Nederlandstalige Beirut, of het gaat er bij momenten toch naartoe. Opnieuw contrasteren de zang en de instrumenten net iets teveel. Het mag allemaal wat vettiger. Ook Nieuwe Dromen gaat in dezelfde lijn verder.

Over Land En Water heeft een gezellige intro die wat aan kleinkunst uit de jaren zeventig doet denken. De trompetsolo doet hier zeker zijn ding. Een lichte distortion op de gitaar in Alles Komt In Orde, doet het nummer wel swingen maar we vragen ons af of er niet nog een tandje bij kon.

Demonen En Dromen is een aangenaam album met enkele leuke ideeën en veel afwisseling, misschien zelfs net wat teveel afwisseling. We zijn vooral benieuwd om deze band eens live te horen, in de hoop dat het dan allemaal dan wat vettiger, rauwer klinkt. Dat kan de nummers alleen maar ten goede komen.

Francis Van Den Broeck

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More