Home ReviewsAlbum Reviews LEFWERK – Blijf Klein (Pig Parade Records)

LEFWERK – Blijf Klein (Pig Parade Records)

by Bart Verlent

Vorig jaar brachten de broers Vinnie ‘Tjons’ François en Niels ‘Swieso’ François, beter bekend als de Wetterse hiphopband Lefwerk, hun debuutep uit. Een jaar later komt het duo naar buiten met hun eerste langspeler Blijf Klein. Dat dit album er zou komen was een zekerheid, wanneer was maar de vraag. De eerste lockdown zorgde voor een versnelling van hun werkproces.

© Lefwerk

In het voorjaar van 2020 trokken de broers zich terug in hun studio waar Swieso de teksten schrijft en Tjons aan beats en arrangementen werkt. Later dat jaar gingen ze naar hun vertrouwde Green House Studio waar ze samen met producer Ward Snauwaert de puntjes op de ‘i’ zetten. Frederik Dejongh van Jerboa Mastering zorgde voor de mastering zodat in december 2020 het werk erop zat en het album klaar was voor persing.

We kregen al twee singles, Binnenstebuiten en Anders Da Ga Nie, van dit album te horen als teasers en daar merkten we al dat het duo op deze plaat trouw blijft aan hun eigen geluid. Deze kerels lopen niet naast hun schoenen maar hebben hun hart op de tong en zijn geen typische hiphoppers die hoog van de toren blazen.

Of ze altijd klein blijven zoals de album titel suggereert, betwijfelen we een beetje. Tjons’ beats zijn enorm origineel, de man houdt niet van oppervlakkige, lege beats. Hij weet er altijd iets unieks in te steken. Ook Swieso’s raps komen altijd uit een bijzondere originele hoek. Nee, door al deze unieke aspecten denken we dat Lefwerk wel eens groot kan worden.

De broers zijn niet vies van samenwerkingen, zo krijgen ze hier het gezelschap van Stephanie, Jelle Lauwers, An-Sofie Noppe en Jan Paalhut. Dat brengt wat variatie in de nummers en dat zorgt ook voor af en toe een andere frisse aanpak. Een goed voorbeeld is Megalomaan waarop Lefwerk heel dansbaar klinkt.

Zalig hiphopplaatje is deze Blijf Klein. Ze bewijzen dat ze alle clichés van de hiphop doorbreken en gewoon koppig hun eigen ding doen en dat overtuigt op alle gebied. Momenteel is het album enkel digitaal verkrijgbaar, in maart verschijnt de vinyl versie.

Op 12 mei wordt het album voorgesteld op DOK Gent in samenwerking met Democrazy. Of die voorstelling zal doorgaan, hangt uiteraard af van de maatregelen op dat moment.

FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More