Home ReviewsAlbum Reviews CASSETTE-BOX WET050 – Various Artists (Wool-E Tapes)

CASSETTE-BOX WET050 – Various Artists (Wool-E Tapes)

by Patsker Omaer Beguin

De keizer (Dimitri Cauveren) van het Wool-E label werd vijftig in december 2020 en dat moest gevierd worden met de vijftigste en laatste release van Wool-E Tapes. Het cassette label werd opgericht als tegenhanger van Record Store Day in 2013 en kwam tot leven als/met Cassette Store Day. Helaas strooiden de covid-perikelen roet in het eten. Maar geen nood, met veel bloed zweet en tranen komt deze unieke verzameling tapes toch nog onze richting uit.

Wool-E focust zich bijna honderd procent op Belgische artiesten en brengt nog steeds interessante muzikale werkjes uit op de sub-labels Belgian NeuMusik (ambient, Berlijnse school) en het archieflabel Dans Les Profondeurs. We mogen natuurlijk niet vergeten vermelden dat er ook nog Wool-E Discs is, dat Belgische wave postpunk en ambient op cd en vinyl uitbrengt.

De zesentachtig nummers en de meewerkende artiesten vermelden op deze unieke uitgave is bijna een onmogelijke taak (we noemen bewust geen namen). Buiten een Duitser, een Zwitser, een paar Fransen en een paar Nederlanders, zijn alle meewerkende muzikanten Belgen. De tien tapes bevatten een resem aan lekkere oorsnoepjes die rechtstreeks of onrechtstreeks met het label of de shop te maken hebben. Diversiteit is op deze release troef. We krijgen pompende EBM, postpunk, coldwave, experimenteel, elektronisch, Berlijnse school, ambient en smeuïge pop deuntjes voorgeschoteld.

Een groot deel van de Belgische underground scene is vertegenwoordigd. Niet alleen bekende en beruchte namen doen mee op WET050. Er zitten enkele verrassende (lees onbekende) deelnemers tussen de boeiende sonische golven. Iedere tape bevat min of meer hetzelfde genre en stijl van muziek. Ons enthousiasme over deze bundel analoge bandjes is na vele uurtjes luisteren en genieten ook niet meer te temperen. Dit is een knaller van formaat die met het einde van een tijdperk ook nog eens geschiedenis schrijft.

WET050 is niet afzonderlijk als digitale versie te verkrijgen en komt enkel met de fysieke aanschaf in je digitale bibliotheek terecht. Dit hebbeding is voor de liefhebbers van de Belgische underground muziek meer dan een must. We hebben al vernomen dat er mensen zijn die zich (terug) een cassette speler aanschaffen om te kunnen genieten van deze nostalgische analoge cassettes. Een onwaarschijnlijke waanzinnige uitgave!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More