Home ReviewsAlbum Reviews JONATHAN JEREMIAH – Horsepower For The Streets (PIAS)

JONATHAN JEREMIAH – Horsepower For The Streets (PIAS)

by Bart Verlent

Vreemd genoeg slaagt de Britse singer-songwriter Jonathan Jeremiah er niet in om in eigen land zijn muziek te verkopen. Wat niet lukt in Engeland lukt wel over het kanaal zodat hij een goede link heeft met Europa.

Nadat Jeremiah op het North Sea Jazz mocht meespelen met het Nederlandse Metropole Orkest (dat eerder samenwerkte met onder andere Elvis Costello en Tori Amos) nam hij zijn tweede album Gold Dust op met dit orkest. Om zijn vorige langspeler Good Day voor te stellen nam hij de Nederlandse multi-instrumentalist Ruben Samama (Gabriel Rios) op in zijn band en samen met Lady Linn nam hij het duet Afraid To Lose You op. Hij zat mee in de productiestoel van het album Black Swan van Lady Linn and her Magnificent Bigband.

© Jonathan Jeremiah

Ook op album nummer vijf is er een link met Europa. Hij schreef Horsepower For The Streets namelijk tijdens zijn eerste tournee in Frankrijk in het landelijke Saint-Pierre-De Côle bij Bordeaux. Het album werd opgenomen in de Bethlehemkerk in Amsterdam met het 20-koppig strijkers orkest Amsterdam Sinfonietta, waarmee hij in 2020 door Nederland tourde om een soort best of set te brengen. Blijkbaar werkte deze samenwerking zo goed dat hun samenwerking ook voor vuurwerk zorgt op deze nieuwe plaat.

Het is een typische Jeremiah kwaliteitsplaat geworden met elf soulvolle nummers met prachtige arrangementen die ons doen denken aan John Barry. Jonathan zingt opnieuw met zoveel gevoel dat de songs stevig binnenkomen. Het is een klassieke 70’s soul plaat geworden met toch ook weer referenties naar de jonge Scott Walker, Nick Drake, Terry Callier en Serge Gainsbourg.

Niks nieuws onder de zon bij deze nieuwe Jonathan Jeremiah maar dat is daarom niet slecht. Elke song voelt vertrouwd aan en is een warm pareltje dat we koesteren. Als je met elk album zo kan raken dan weet je dat je goed bezig bent. Ja, we zijn in de wolken van deze nieuwe, mooie, warme plaat.

Jonathan Jeremiah stelt Horsepower For The Streets voor op 18 september in de Antwerpse Trix.

FACEBOOKINSTAGRAM

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More