Home ReviewsAlbum Reviews JEAN-MARC LEDERMAN – The Helpless Voyage Of The Titanic (Wool-E-Discs).

JEAN-MARC LEDERMAN – The Helpless Voyage Of The Titanic (Wool-E-Discs).

by Nel Mertens

Meer dan honderd jaar later blijft de Titanic het verzonken juweel van de White Star Line… Met het instrumentaal soundtrackalbum The Helpless Voyage Of The Titanic van Jean-Marc Lederman worden we meegenomen op de tocht die de onzinkbare Titanic aflegde.

Rijk opgebouwde en filmisch beladen tracks geven één voor één de sfeer mee van het vertrek en de verschillende ruimtes in het schip, maar evengoed de aanvaring met de ijsschots, de angst in confrontatie met de reddingsboten, de confrontatie met het einde.

De intro Southampton, April 10 1912 laat trompetgeschal en stoom afwisselen in een feestelijk vertrek. Het geluid van borrelend water wordt weergegeven in vrolijk speels getokkel in The Boiler Room, dat afgewisseld wordt met oplopende spanning.

The Dancehall geeft een onverwachtse sound met excentrieke ritme-accenten in dromerige scala’s aan geluiden, maar evengoed de repetitief industriële stomende klanken.

Zo leidt Lederman ons ook door een noisy The Fireman’s Passage, met een duidelijk aanwezige sterke hartslag in The Captain’s Quarter, idyllische hoop in Dreams Of The New World In The Lower Decks… Eén voor één bruisende nummers, waar toch overal een donkere ondertoon en zwaarte in verborgen zit.

Voorbij de helft van het album worden de tracks zwaarder. Theatraal dramatisch. We worden overdonderd door de ijzingwekkende geluiden van de ijsschotsen die tegen het metaal aanschuren in Newfoundland, April 14 1912. Angst, paniek, pijn, teleurstelling, verdriet… volgen in Save Our Souls The Lifeboats, White Star en White Heat. Om de laatste toetsen te horen aanslaan in The Piano Room. Met een aanhoudende emotionele intensiteit die je doorheen de bijna tastbare verhaallijn van het album vastgrijpt bij iedere noot, iedere klank.

Afscheid weerklinkt in Nearer My God To Thee, waarin je qua soundsfeer volledig meegezogen wordt anno 1912.

Brook R. Calder (The Red Line) geeft duiding bij het verhaal dat na een eeuw actueel waarschuwend is: “Net als het schip heeft onze planeet een omslagpunt bereikt: het gat dat we aan de hemel hebben gescheurd is nog steeds breder dan de snee aan de stuurboordromp; de uitstoot van broeikasgassen smelt de pool die de noodlottige ijsberg heeft voortgebracht en de zeespiegel stijgt snel. Nogmaals, er staan ​​teveel politici en schandelijk rijke mensen in hun pracht, onophoudelijk babbelend, terwijl Venetië zinkt. In dit huidige traject zal de geschiedenis zich herhalen. Met een wereldbevolking die de 8 miljard nadert, zullen er niet genoeg reddingsboten zijn.”

Wij wensen je alvast een veilige muzikale vaart met dit adembenemende album vol geluidskunstwerken, dat digitaal verscheen en in beperkte oplage ook verkrijgbaar is op cd, met teksten op de 6 panelige cd-hoes door Brook R. Calder en artwork van Alain Kinet.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More