Home Belgisch VANESSA

VANESSA

by Nel Mertens

Geef toe… wie heeft er nu nog nooit over een ‘Vanessa’ gedroomd? Wacht maar tot je hoort waar deze dame vandaan komt, hoe ze klinkt en waar ze heen wil. Maar ontdek ook vooral de drie heren achter Vanessa! Je kan hen live zien op 8 maart in muziekcentrum Kinky Star in Gent. Een lieve maar pittige funkband vormde zich rond drie jongens die verliefd werden op het buurmeisje. Laat haar je de hele nacht meenemen.

Wat schuilt er achter jullie bandnaam? Wat betekent deze voor jullie? Kortom… wie is Vanessa?
Louis: Vanessa is jij en ik. Vanessa is hoop. Vanessa is leven. Vanessa is liefde.
Arne: Maar het is vooral de naam van Louis’ ter ziele gegane Peugeot Expert uit 2009.
Brecht: Rust in vrede.

Hoe is dit collectief ontstaan? Waar leerden jullie mekaar kennen?
Louis: Arne en ik leerden elkaar kennen op de jams in de Kinky Star en dat klikte meteen op muzikaal vlak. We zijn allebei schorpioenen dus op sociaal vlak ging dat iets minder vlot (we zitten nogal in ons hoofd).
Toen Arne terug was van Erasmus gingen we opnieuw veel jammen in de Kinky en daar besloten we om eens samen te zitten. In Arne’s kot vol muzikaal afval hebben we ons eerste kindje gefabriceerd. Het was een beat en best wel een lelijke.
Arne: Brecht (zijn dj-naam is Berthold, zoek hem op!) kwam erbij toen we echt live wilden gaan spelen. Louis kende Brecht van samen te werken in de Wasbar en wist dat die man de technische skills had die we zochten. Dj’s die op play duwen en de handjes in de lucht steken vinden we maar saai. We zijn jammende muzikanten, geen Swedish House Mafia.
Brecht: Deze twee kapoenen hebben me direct hartelijk ontvangen met muntthee en mandarijntjes. Al moet ik zeggen dat de eerste paar keer samen spelen best stroef verliep, want het is geen typische bezetting. Maar nu beginnen we echt onze draai te vinden en maken we steeds vaker al improviserend iets wat mogelijks kan doorgaan voor muziek.

Zijn jullie de vaste bandleden? Hoe gaat dit collectief te werk?
Louis: We zijn meer band dan collectief in dit stadium. Vanessa is echt een band met drie leden. Dat label “collectief” is eerder een doel dan dat het al werkelijkheid is. We willen onszelf ruimte geven om te groeien, in allerlei richtingen.
Arne: Vanessa hoeft niet alleen een band te zijn, meer een hiphop gedachte, waarin we mensen uitnodigen om samen te werken, van alle kanten. Check ons YouTube-kanaal, daar zullen heel binnenkort een hoop spannende samenwerkingen het daglicht zien!

Hoe ontstaat een nieuw nummer?
Louis: Jammen is heel belangrijk voor ons, dat zal je live wel zien. Origineel waren het Arne en ik die de beats maakten (of Arne zelf, want hij is de Kaytranaldi van Kortrijk) en ze dan probeerden om te zetten naar onze bezetting.
Arne: Maar recent leerden we dat we al jammend ook leuke dingetjes kunnen maken. Brecht legt een plaat op en vervormt die, Louis doet iets met stokken en ik duw op een keyboard of trek aan mijn bas.

Hoe omschrijven jullie je muziek zelf het liefst?
Louis: Beatz met een “z”. Dat is belangrijk.
Brecht: Ik heb echt geen flauw idee.
Arne: Vanessa is een hongerig beestje, ze verorbert alles (genres, invloeden, weerloze oude vrouwtjes) wat op haar pad verschijnt en maakt daar een dikke, heerlijke soep van.

Waar zouden jullie de band graag zien staan binnen enkele jaren?
Louis: Overal.
Arne: Ja echt overal.
Brecht: Echt?

Wat is jullie eerste muzikale herinnering?
Louis: Marsvaardig leren spelen op een trommel in het trommelkorps als 8-jarige snotneus.
Arne: Als achtjarige rondspringen in de logeerkamer op AC/DC. En daar schaam ik mij niet eens voor. Mijn Skrillex-periode kwam nog een paar jaar later.
Brecht: De Thunderdome XX dubbel-cd uit 1998 met hologram cover.

Wat is jullie muzikale natte droom?
Louis: Optreden met alle mensen waarmee we ooit hebben samengewerkt of zullen samenwerken. Op één podium. In de Kinky Star. Alles moet kapot!
Arne: Maar dan wel op een elegante en respectvolle manier, want Vanessa is een dame met stijl.

Bedankt voor dit stijlvolle interview, Louis, Arne en Brecht!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More