Home ReviewsAlbum Reviews IVOLVE – Ablivious Universe (Wagonmaniac)

IVOLVE – Ablivious Universe (Wagonmaniac)

by Nel Mertens

We zijn (nog) zo onwetend wat betreft het universum. Maar zou dat andersom niet evenzo zijn? Voer voor filosofen of voor muzikanten met filosofische kanten. Ivolve presenteert zijn gloednieuwe album Ablivious Universe (ablivious is slang en zou zoveel betekenen als ‘zonder moraal of ethiek’).

Zelf maakt de artiest er volgende bedenkingen bij: “Onwetend universum? Onwetend, maar waarom? Er zijn zoveel dingen over het heelal die we niet begrijpen. Ik denk ook dat er heel veel dingen zijn die we nooit zullen begrijpen… Die dingen zijn voor het Universum om er op de één of andere manier meer over te weten te komen en voor ons om erachter te komen, of om nooit te kunnen achterhalen. In die filosofie probeer ik vrede te vinden.
Het Universum, geloof ik, aanschouwt onze reden van bestaan… Op de een of andere manier geloof ik dat het universum ons allemaal verbindt. Als een eenheid, die hopelijk op een dag samen vrede vindt in het leven en daarna.”

Het Universum verbindt ons, dat is zeker, maar ook muziek heeft een sterk verbindende kracht. Als we alleen nog maar kijken naar deze release zien we dat Ivolve als anonieme solo-artiest verbinding zocht met andere muzikanten om dit album te realiseren. Zo horen we Javina, Jazzy van Dyk en Frietboer.

In 12 nieuwe nummers en een remix zit hij op Ablivious Universe niet verlegen om een intrigerende blend te laten horen van de genres die hem triggeren. En dat levert een sterke mix van dance, trip-hop, rap, noise en darkelectro op!

Jazzy Van Dyk heeft haar naam niet gestolen, want voegt inderdaad jazzy zang toe in de nummers Delicious en opzwepende blazers in Melatonin, die in de basis gruizige minimal huizen, maar helemaal openbloeien tot heerlijke dancetracks wanneer de beats opduiken. Delicious indeed!

Meer dan verwacht, vinden we triggerende clubdancetracks terug op dit album, zoals Gimme Some, Try Angles, het killere The Gambler en onze favoriet Finding You.

Hét nummer dat helemaal universeel mag gaan, is het diepzware Feuerzeugbenzin. Een eenvoudig triggerende electroloop trekt de hele track door, waarbij flitsende beats, ruw vervormde industrialvocals gedragen worden door zwaar triphopdrumwerk. Dit is het nieuwe geluid waarmee we (met bizar haakse bewegingen, wellicht) de dansvloer op willen. We krijgen van deze track ook nog een remix door Frietboer, die er zijn kruidvat aan beats op losliet, waardoor het een uptempo jungledancenummer werd, dat enige nervositeit op de – vrijwel zeker volle – dansvloer zal veroorzaken!

Ook Javina drukt met haar fantastische stem haar stempel op het melancholisch mooie Amongst The Shadows, Electric Sonic Soul, het uptempo To Da Beat en het knappe Medicine, waarvoor ze samen met Jazzy aan de slag ging. “Music is the medicine of the mind…” Gelijk heeft ze.

De single Universe die we als laatste voorsmaakje reeds te horen kregen, baadt in mystiek goddelijke sferen, want Universe gaat over de vele manieren om naar het idee van ‘een God’ te verwijzen. En de manieren klinken hier streng, verdacht, maar evengoed grootst, mysterieus, met bonzende beats en orgelachtige synthlijnen.

Doorheen het hele album werden we door de diversiteit in de nummers steeds opnieuw verrast en raakten we verbaasd van het opmerkelijk originele drum- en percussiewerk.

Ablivious Universe is digitaal verschenen bij Wagonmaniac.

Facebook Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More