Home ReviewsAlbum Reviews HAZE – Out Of Sight

HAZE – Out Of Sight

by Bart Verlent

Toen het muzikale leven tijdens de covid-periode stil lag, stapte Mirabelle van de Put (Nightwitches, Barbie Bangkok, Buffoon) uit haar comfortzone om zich te wagen op onbekend terrein met haar soloproject HAZE. Zo nam ze haar naamloze debuutplaat bijna volledig alleen op, op een paar aanvullende gitaar partijen van Miguel Moors (BLACKUP) na. We waren behoorlijk in de wolken van dit geweldige debuut waar we iets in hoorden van PJ Harvey, Mazzy Star en Portishead. Er waren verwachtingen voor concerten maar Mirabelle besloot om zich eerder te focussen op een tweede langspeler.

© HAZE

Op die tweede, Out Of Sight, verlegt van de Put de focus naar het experimenteren met geluid en samples. Nieuwsgierig naar wat net buiten haar bereik ligt, worden alledaagse geluiden vervormd en in de muziek verweven. Steriele en hoekige geluiden worden vermeden, ze koos voor een een organische aanpak met dissonante geluiden. Ze zocht naar de schoonheid in de beperkingen en de onverwachte tegenslagen, die gebruikte ze in plaats van ze te willen veranderen of controleren.

Mirabelle werkte samen met soundwizard Stijn Vanmarsenille (Waldorf, Elefant...) om haar visie tot leven te brengen. Frederik Segers (PJDS, Stadt, Sioen…) producete het album. Daarnaast nam Jakob Nachtergaele (Absynthe Minded, Mauger,..) de drums voor zijn rekening, speelde Miguel Moors (zoals op het debuut) de gitaarpartij van 1000 Neurons in en is Tom Goethals (Barbie Bangkok, Sioen) te horen op Hiding.

Op deze langspeler zijn de arrangementen een stuk rijker dan op het debuut, al is er nu ook weer geen overload aan toeters of bellen. Het geheel klinkt wel iets avontuurlijker door de vreemde soundscapes die de liedjes een bijzonder randje geven. De warme, sensuele stem van van de Put lijmt alles aan elkaar waardoor we een mooi en indrukwekkend geheel krijgen.

Mirabelle’s zang klinkt altijd een beetje mysterieus, en dat mysterie wordt dankzij de vreemde geluiden en samples extra kracht bijgezet. Vergelijk het met het geheimzinnig donker sfeertje van Felt Moutain van Goldfrapp, of zowat alles van Portishead en Broadcast. De muziek zou dan ook niet misstaan op een soundtrack bij een donkere films van David Lynch.

Of Out Of Sight ooit live zal worden voorgesteld daar hebben we het raden naar. Het is in elk geval weer een wondermooi album geworden. Het enige spijtige is dat dit pareltje enkel digitaal verkrijgbaar is, verder niets dan lof voor de nieuwe HAZE.

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More