Home Interview WEEK VAN DE BELGISCHE MUZIEK: Drums ‘n’ Guns

WEEK VAN DE BELGISCHE MUZIEK: Drums ‘n’ Guns

by Bart Verlent

Internationale postpunkbands worden bij ons doodgeknuffeld, bands binnen hetzelfde genre maar van eigen land krijgen daarentegen nauwelijks aandacht. Daarom zetten wij de heren van Drums ‘n’ Guns eens in de spotlight. De debuutplaat van de band uit Waregem en omstreken, Inanna, bevatte stonerrock. In opvolger Hail Hail werd er al overtuigend uit het postpunk vaatje getapt en die lijn trokken ze stevig door in hun onlangs verschenen ep If You Can. Wij hadden een gesprek met frontman Sam Dufoor.

© Johan Vanparys

Jullie hebben net de nieuw ep If You Can uitgebracht. Die is enkel digitaal te verkrijgen. Is het niet spijtig dat jullie nu niks fysiek in jullie handen hebben dat jullie kunnen verkopen na optredens?
Wij hebben nog dozen vol staan met de platen Inanna en Hail Hail en intussen verkopen we ook t-shirts in onze giftshop. Het is niet zo dat het bij ons storm loopt inzake vinyl verkoop dus dat fysiek verhaal is meer een extraatje dan een bron van inkomsten. If You Can werd enkel digitaal uitgebracht omdat wij de mogelijkheden van de digitale streamingplatforms wilden exploreren. Nu kan ik wel stellen dat Spotify voor ons een onduidelijk verhaal blijft. Het is een medium zonder contactpersoon of toegangspoort (of wij kennen die niet). Wij zetten onze muziek op het platform en dan is het afwachten of deze al dan niet in playlisten opgepikt wordt. Digitaal uitbrengen is voor ons de enige manier om een zo breed mogelijk publiek aan te spreken. Voor ons volgend album zullen we ons de vraag opnieuw stellen of we enkel digitaal lanceren of ook fysiek releasen. Vinyl is redelijk duur en niet iedereen heeft een platenspeler. Maar ik ben wel graag bezig met het artwork van zo’n album. Als je dan een plaat in handen hebt, kan ik daar toch vré trots op zijn.

    

Op de nieuwe ep klinken jullie furieuzer dan ooit. Was dat de bedoeling of zijn jullie in de loop der jaren nog kwader geworden?
Het was de bedoeling dat de nummers op If You Can snedig en krachtig zouden overkomen. Daarom hebben we de tempo’s wat opgetrokken en dat werkt.  Wij wilden verder werken met wat Drums ‘n’ Guns het beste kan en dat is hevige rechttoe rechtaan rock-‘n-roll brengen. Ik weet niet of ik een kwadere mens ben geworden maar na het debacle met Hail Hail (corona & gezondheidsperikelen) wilden wij toch eventjes duidelijk maken dat Drums ‘n’ Guns nog steeds bestaat.  Verder zit er in onze nummers vaak de nodige dosis humor, het klinkt misschien wat kwaad, maar ik probeer ‘de issues’ toch te nuanceren met voldoende (zelf)spot.

Zijn jullie beïnvloed door postpunkbands van nu of ook van de jaren ’80?
Ik ben al van jongs af aan een enorme Ramones fan, dus punk zit sowieso in onze genen. Na de dood van Mark E. Smith (The Fall) ben ik mij in postpunk gaan verdiepen.  Wat me vooral aantrekt is hoe Smith parlando, zonder veel te zingen, repetitieve muziekstukken moeiteloos naar zijn hand zet.  Het nummer Big New Prinz is daar een prima voorbeeld van en dat heb ik  grijsgedraaid. Vanaf dan ben ik bands als Idles, Protomartyr, Sleaford Mods, Viagra Boys, Shame, Parquet Courts en Fontaines D.C. beginnen volgen en dat is echt wel mijn ding.  Het is echter niet zo dat andere bandleden die postpunklijn altijd even enthousiast volgen. Het is eerder dat ik mijn zangstijl heb aangepast om meer kracht te zetten op uptempo nummers. Mijn stem is dun en hoog en klinkt in schreeuwstukken snel ‘te’ schel. Met een parlando zangstem is het voor mij makkelijker om spanning te steken op stevige muziekpassages. Na verloop van tijd is gitarist Jan het genre wel meer beginnen volgen en ondertussen is heel de band niet vies van een concertje van Idles of Protomartyr. 

© Johan Vanparys

Jullie eerste album Innana had een volledig ander geluid. Hebben jullie nooit overwogen om daarna verder te gaan onder een andere naam?
Laat het uit!  Wij hadden net een naamsverandering achter de rug (van Mogul naar Drums ‘n’ Guns) dat is meer dan genoeg.  Drums ‘n’ Guns verwijst naar de titel van een album van de Amerikaanse indierockband Low. De naam paste goed bij de nummers en de sfeer waarmee we in die tijd bezig waren. Eigenlijk stoort mij dat niet dat onze muziekstijl inmiddels veranderd is. Inanna was een verzamelplaat met nummers waar we in het stonergenre geen blijf mee wisten, het was een nieuwe start.  Op Inanna staan een paar trage blues/americana geïnspireerde  nummers.  Tijdens het spelen van die plaat merkten we dat het publiek meer reageerde op de up tempo nummers en dus zijn we een andere weg ingeslagen.  Na verloop van tijd sloop punk in onze muziek en hier staan we nu.  Ik  ben heel erg te vinden voor de aanpak van Ty Segall,  King Gizzard & The Lizard Wizard en The Oh Sees.  Die veranderen om de haverklap van speelstijl en dat is allemaal geen probleem.  Zou tof zijn om bijvoorbeeld met Drums ‘n’ Guns ook nog eens een metal georiënteerde plaat uit brengen.  

Hail Hail kwam net uit voor de corona miserie dus kon niet echt deftig live voorgesteld worden. Hebben jullie hier een kater aan overgehouden of brand het vuur nog steeds heftig?
Hail Hail was voor ons geen succesverhaal, ondanks de vele goede recensies.  Ocean Splits In Two werd opgepikt door Spotify en werd in verschillende lijsten opgenomen. Het  nummer is intussen al 14500 keer gestreamd.  Ons lockdown nummer People is en wordt nog steeds gedraaid op Radio Willy. Helaas hadden we weinig optredens. De coronaperiode maakte spelen in volle bezetting moeilijk.  Maar onze nieuwe ep If You Can is wel in die periode ontstaan en de recensies klinken vurig.  Wij hebben trouwens nog tal van ideetjes liggen uit die periode, allemaal in dezelfde trant als If You Can,… dus uitgeblust zijn we zeker niet.

We spraken jullie a de release van Hail Hail en er was enige frustratie over dat jullie niet op de radio gedraaid werden. Is er sinds de komst van Radio Willy iets veranderd op dat vlak?
Iwein Segers pikte People op in Slacker Station (Radio Willy),… hij is fan! Wij hebben op 10 december 2023 een live sessie ingespeeld voor Rommelkot (Urgent) en die komt binnenkort uit in blogvorm. Eerder werd onze single Gloria gedraaid op het radio programma Helter Skelter (Urgent). We werden een week lang, om de 2 uur, op Rockfmonline gedraaid met het nummer Focus On The Brand en wij kwamen aan bod op radiozender RCV Lille. Zowel Stubru als Radio Willy hebben vooralsnog geen nummers van If You Can weerhouden. Ik weet niet of Stubru nog veel luisteraars telt uit mijn leeftijdscategorie maar ik geef onze muziek weinig groeikansen in die TikTok speeltuin.  Waarom het op Radio Willy (nog) niet gelukt is weten we niet. Wij proberen onze frustraties hierover onder controle te houden want de liefde laat zich toch niet dwingen. Wij doen voort met wat wel lukt.

Jullie kozen ervoor om alle promotie en boekingen zelf te doen. Is daar een reden voor en kruipt daar niet ongelooflijk veel tijd in?
Dat is geen keuze geweest, het is gewoon zo. Weinig bookers waren geïnteresseerd in Mogul of Drums ‘n’ Guns.  Dat is echter geen probleem want wij trekken al meer dan 20 jaar ons plan.  Een booker helpt wel om je op grotere, beter podia te zetten.  Wij moeten knokken voor elke speelkans en daar kruipt gigantisch veel werk in.  Sinds de release (8 december 2023) heb ik alweer 200 mails verstuurd naar plekken om te spelen. Drums ‘n’ Guns draaiende houden dat is geen ‘walk in the park’. Ik heb wel de indruk dat bookings vlotter verlopen, als je gewoon ter plekke jezelf voorstelt (zoals vroeger voor het mailtijdperk) maar ook daar kruipt enorm veel tijd en werk in.

© Johan Vanparys

Wat is het idee achter de hoes van If You Can?
De bedoeling was om voor If You Can met foto’s te werken ipv grafische ontwerpen.  Voor mij was dat wel een uitdaging omdat ik foto’s minder manipuleerbaar vind dan tekeningen.  Bij fotografie moet je verder met een momentopname. Dat beeld kan je achteraf moeilijk inkleuren (wat wij wel hebben gedaan!).  Yani Beel (onze huisfotograaf) deed een fotoshoot die resulteerde in een flitsende clip Gloria.  Voor de hoes van If You Can kwam de inspiratie van Stefan Vanfleteren die voor zijn expositie Present een soortgelijk beeld had gebruikt.  Alleen is de draad van de zelfontspanner vervangen door een microfoon.  Wat kan dit beeld oproepen: is het verzuipen, overlevingsdrang of vastberadenheid?  Aan de luisteraar om het uit te maken. 

© Drums ‘n’ Guns

In de eindejaarsvraagjes van vorig jaar heb je gezegd dat je meer van ontdekkingsfestivals houdt dan van de grote mainstreamfestivals. Als je toevallig het aanbod zou krijgen om op dezelfde dag op een groot festival te spelen of op een kleiner en alternatiever festival. Wat zou je dan kiezen?
De kans dat wij überhaupt spelen op een mainstreamfestival of ontdekkingsfestival lijkt me eerder klein.  Dus is het gezond daar niet al te veel hoop op te stellen. Ik weet wel dat ik liever op de Pukkelpop editie 1994 zou hebben gestaan dan afgelopen editie 2023. Ik heb op Pukkelpop weinig meer verloren, er is geen hook met de programmatielijn en veel bands vind ik ronduit prut.  De affiche van Sjock Rock 2024 daarentegen is nu al om duimen en vingers bij af te likken,… dus ja mijn keuze is snel gemaakt.

Wat mogen we nog verwachten van Drums ‘n’ Guns in 2024?
De nummers van If You Can hebben we nog niet zo zot veel live kunnen spelen, dus dat komt de komende tijd in onze set aan bod. En we gaan nu proberen zoveel mogelijk optredens te boeken voor 2024. Ondertussen blijven wij nieuwe nummers maken voor een volgende opname, dat zou een album worden. De bedoeling is dat het album in dezelfde lijn komt te liggen als de ep If You Can: korte, snelle, krachtige nummers.  Wij hebben hiervoor voldoende ideetjes liggen en nemen de tijd om dat allemaal deftig uit te werken. Een nieuw album releasen in 2024 lijkt me qua timing te strak.  Maar begin 2025 moeten nieuwe opnamesessies mogelijk zijn.

Drums ‘n’ Guns kan je aan het werk zien op:
02/02- JC Kadan,s Aalter
24/02 – Zappa, Scheldewindeke
15/03 – De Frisse Jongen, Melle
05/04 – Djingel Djangel, Antwerpen (met Crooked Little Sons)
28/09 – Zeedustra (scouts), Koksijde

Facebook Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More