Home Belgisch WEEK VAN DE BELGISCHE MUZIEK: Yves Deckmyn (Compact Center Oostende)

WEEK VAN DE BELGISCHE MUZIEK: Yves Deckmyn (Compact Center Oostende)

by Hans Lenvain

Al zolang we naar Oostende komen, kennen we Yves Deckmyn met zijn platenwinkel Compact Center – Ostensche Ploate. Als er iemand is die ons wat kan vertellen over de verkoop van Belgische muziek, is hij het wel.

Hallo Yves, zoals steeds hier weer gezellig druk. Bedankt dat je ons te woord wou staan ook al is het duidelijk dat je veel andere zaken te doen hebt.
Ja… als de bestellingen toekomen, moeten ze worden geordend en in de rekken geraken natuurlijk. En op zo’n moment treffen jullie me nu. Maar dat is niets, ik zal deze avond wel wat langer voort doen. Met wat kan ik jullie helpen?

Wel, wij wouden wel eens weten hoe de verkoop van de Belgische muziek loopt in een doorsnee muziekwinkel. Hoe belangrijk is dat aandeel van de totale verkoop?
Heel belangrijk. Ieder jaar zitten in de top 10 of top 15 van best verkochte albums toch steeds weer enkele Belgische albums. De verkoop van Belgische muziek is zeker goed.

© Hans Lenvain

Welke zijn zo, los uit de pols, de best verkopende Belgische bands in jouw winkel?
Het Zesde Metaal en Balthazar zijn constanten die in deze winkel goed verkopen. Arno uiteraard ook, hier in Oostende. De Belgische muziek is een bijzonder groot aandeel in de totale verkoop van muziek in mijn winkel.

En kiezen mensen dan voor vinyl of cd?
Merendeel iets meer op vinyl maar de cd verkoopt zeker ook niet slecht. Soms is het ook wel eens gelijklopend. Een mooi voorbeeld van zo’n gelijklopende verkoop zag ik recent toen Isolde Lasoen hier platen kwam kopen. Ze schrok dat ze hier in de top 25 zat met haar cd verkoop en dan net niet met de vinyl verkoop. Zij verkocht op haar optredens duidelijk meer vinyl maar mensen kopen daar graag vinyl omdat het ook mooier staat wanneer deze gesigneerd is, denk ik.

Zijn alle bands zich bewust van hun potentieel tot cd’s verkopen?
Helaas niet. Sommige Belgische artiesten onderschatten echt soms de mogelijkheden om hun cd verkocht te krijgen. Zij gaan optreden, hebben een tafel met merchandise en daar kopen mensen uiteraard veel vinyl net om die te laten signeren. Maar de cd heeft in een winkel zeker ook nog mooi potentieel.
Sylvie Kreusch bijvoorbeeld bracht anderhalf jaar geleden een nieuw album uit en wachtte dan 6 tot 8 maand om het toch nog uit te brengen op cd. Was ze het niet van zin en heeft ze nadien haar mening bijgesteld? Dat weten we natuurlijk niet, maar dat is iets dat ik me blijf herinneren.

Wat zijn jouw persoonlijke favoriete Belgische artiesten van het voorbije jaar?
Kids With Buns vind ik persoonlijk één van de betere Belgische bands van afgelopen jaar 2023. Super aangenaam om te beluisteren, iedere song heeft zoiets catchy… Heel goed gemaakt!

©Hans Lenvain – Kids With Buns op 19/04/2024 in zaal De Zwerver te Leffinge

En welke Belgische band zou je willen aanraden aan het grote publiek? Iets wat je heel goed vindt maar dat de weg nog niet vond naar het grote publiek?
Dat is een moeilijke. Ik ga toch even door de rekken kijken dan… Ja, hier! Sowieso The Calicos. Ooit Humo’s Rock Rally gewonnen, dacht ik, en ze brengen in 2024 een nieuwe plaat uit. Waarschijnlijk in een iets andere bezetting maar ze blijven sowieso straf. Ook live zijn ze echt heel goed, die band staat er echt.
Het Zesde Metaal heeft natuurlijk wel al een groot publiek bereikt maar dat mag nog meer zijn. Hier in West-Vlaanderen zijn ze immens populair maar dat mag toch nog harder over de provinciegrenzen heen gaan.

Van welke Belgische band verwacht je veel in 2024?
Dat is een moeilijke vraag. Wij weten ook niet alles hé. Wij weten nooit heel lang op voorhand dat er iets zit aan te komen tenzij we het via via horen waaien. En het is niet omdat een band in een studio zit dat het album ook nog hetzelfde jaar in de winkel komt te liggen. Om te persen op vinyl zitten de bands al vaak met een wachtperiode van vijf tot zes maand. En gaat het album fysiek uitkomen of enkel via streamingdiensten?
Trouwens, blackwave. vind ik internationaal ook heel goed als Belgische band. Ze hebben nu twee albums uit en je beseft amper dat daar een Belgische stempel op staat.
Wie wél zeker met een nieuw album komt in 2024 en waar ik veel van verwacht, besef ik nu plots, is het nieuwe album van ’t Hof Van Commerce. Die mag je noteren als plaat waar ik veel van verwacht in 2024!

Bedankt voor je tijd. Wij nemen een nieuwe release mee van Red Zebra’s album Bastogne – transparante versie – omdat we hier nog nooit met lege handen zijn buiten geraakt. En dat lukt vandaag dus ook niet.
We wensen je een schitterende platenverkoop voor 2024 en moge daarvan opnieuw een groot aandeel Belgische muziek zijn!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More