Home ReviewsAlbum Reviews ELIAS – Bloomed > Exploded (Unday Records)

ELIAS – Bloomed > Exploded (Unday Records)

by Bart Verlent

In augustus 2021 bracht Elias Devoldere (bekend als drummer van Suwi, Nordmann, Hypochristmurteefuzz, John Ghost en John Ghost) zijn debuutep Kaiku uit onder de artiestennaam Elias. Nadat hij zich, tijdens zijn jaren aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, volledig focuste op jazz muziek begon hij recent aan een epische ontdekkingsreis van de muziek van Moses Sumney, James Blake, Kendrick Lamar en Connan Mockasin. Artiesten die hij in de loop der jaren had gemist. In zekere zin kwam Elias terug in contact met het soort muziek waar hij van hield voordat jazz zijn leven begon te domineren. Die herontdekking wakkerde de drang aan om zijn oude dromen te volgen en om solo te gaan. Hij kocht een gitaar, een interface voor zijn laptop en begon te schrijven.

© Elias

De nummers op de ep ontstonden op intuïtieve wijze in de nasleep van de pandemie, een tijd van ontreddering.

Het album klinkt filmisch en vrij sereen, zachtaardig zelfs, maar de thema’s spreken van interne onrust en onzekerheid. De titel suggereert dualiteit, voortkomend uit de strijd tussen een wens om alles op zijn kop te zetten en een zoektocht naar vrede.

Zoals verwacht is het een heel gevarieerde plaat geworden. Opener Bloom heeft eerst iets van de donkere Blackstar-vibe van David Bowie maar naarmate het nummer vordert, sijpelt er licht door in de donkere tunnel en bloeit het nummer mooi open.

Voor het titelnummer zou een de compositie van James Blake het uitgangspunt kunnen geweest zijn maar Elias zou Elias niet zijn moest hij er zijn eigen unieke ding niet mee gedaan hebben. In Explode/Boalis keert de Blackstar-vibe terug; in het refrein wordt het wat zweverig. Beide uitersten passen eigenlijk perfect bij elkaar.

Stolen Waters Are Sweet en Can You Feel The Fear zijn ingetogen, dromerige tracks die wat ruiken naar Mark Hollis’ (Talk Talk) solo werk. Met The Dark grijpt Elias terug naar de filmische aanpak. Het nummer heeft een licht jaren ’70 soundtrack tintje.

Op If You Think You Can Win laat Elias horen hoe een groovy Radiohead zou kunnen klinken. The Noise lijkt dan weer een klein dromerig pareltje te worden, maar de bijzondere soundscapes zijn een stoorzender waardoor er weinig te dromen valt en we uiteindelijk een avontuurlijke track krijgen.

In Aubeton/Winterkop komt de soulvolle kant van Elias naar boven en die mag er best wezen. Het ingetogen Where It’s More Quiet is de perfecte afsluiter van dit bloedmooie album.

Op Bloomed > Exploded creëert Devoldere een unieke wereld vol kleurrijke composities, vol diversiteit en avontuur. Langs de ene kant sluit het album goed aan bij zijn debuutep en tegelijk gaat het helemaal een andere kant op. Altijd klinkt het echter even boeiend.

Elias stelt zijn nieuwe album voor in het voorprogramma van Stadt op:

13/04 – VIERNULVIER, Gent
23/04 – Trix, Antwerpen

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More