Home ReviewsAlbum Reviews CARGO MAS – Cargo Mas II (part one & two)

CARGO MAS – Cargo Mas II (part one & two)

by Bart Verlent

Sam Vloemans is al jaren een vaste waarde in het Belgische muzikanten milieu met zijn trompet en bugel was hij te horen op verschillende opnames en live optredens van onder andere: Black Flower, Dez Mona, Gabriel Rios, El Tattoo Del Tigre, Wizards Of Ooze, Flat Earth Society en Philip Catherine. Ook bij buitenlandse artiesten is hij een graag geziene gast, zo werkte hij samen met Michael Franti, Texas en Belle & Sebastian. Hij schreef ook nummers voor theater, tv-reeksen en films en bracht die opnames uit onder eigen naam of als Bord Du Nord.

© Cargo Mas

Sinds 2019 laat Sam zich omringen door Tom Verschoore, Mike Roelofs, Bart Oostindie, Robert Mercurio, Pat Dorcean en Amel Serra Garcia. Samen brengen ze een mix van jazz, funk, latin, old school hiphop en rock onder de naam Cargo Mas. Op het naamloze debuutalbum uit 2020 kreeg de band versterking van bassiste Ida Nielsen (Prince), trombone legende Fred Wesley (James Brown, Parliament, Funkadelic) en trompettist Mike Maher van Snarky Puppy. Het debuut was dan ook een schot in de roos met elf aanstekelijke, dansbare tracks.

Nu is Cargo Mas er terug met nieuw werk dat ze gebundeld hebben op twee ep’s. Met op de ene ep staan vijf nieuwe tracks, met bijdragen van Cory Wong van Vulfpeck, Reggie Washington (RH Factor, Buckshot LeFonque), Simon Oslender en Ian Hendrickson-Smith (The Roots, Amy Winehouse en The Dap Kings); op de andere staan remixes van onder andere dj Grazzhoppa, Pat Dorcean, Chatrain en Andrew Claes (STUFF, Brzzvll) met bijdragen van Kuki Agami en Mike Maher.

We nemen eerst de eerste ep onder de loep met de nieuwe songs. Als openingsnummer krijgen we het aanstekelijke 5th Avenue met Cory Wong. Deze funky track werd een paar maanden geleden al gereleased als single en neemt ons mee naar de hoogdagen van de acid jazz. Slap Back is een eerder ingetogen dancetrack maar klinkt toch ook weer heel catchy. Simon Oslender mag Sunny Sunday mooi inkleuren met zijn Hammond met als resultaat een relaxe soundtrack om de zondagen mee te vullen.

Dan krijgen we het funky Haydays dat lekker zwoel klinkt dankzij de inbreng van bassist Reggie Washington. Party Reverberation sluit de eerste ep feestelijk af. Met een eigenzinnige mix van funk, ska en salsa sleurt Cargo Mas ons naar de dansvloer en laat ons niet meer los. Wat een geweldige smeltkroes zet de band hier weer neer.

De tweede ep begint met het laatste nummer van de eerste ep. Ian Hendrickson-Smith maakte van Party Reverberation een ska mix. Hij voegde wat fluit- en saxpartijen toe om het geheel nog meer kleur te geven. Het was al een heel kleurrijk nummer, maar die extra partijen vullen het geheel toch nog mooi aan en zo krijgen we een zalige versie van dit geweldige nummer. Van Samsara, dat op de debuutplaat stond, krijgen we twee remixen. Andrew Claes maakte er een chille lounge versie van, terwijl Pat Dorcean er een relaxe hiphop versie van maakte, samen met rapper Kuku Agami.

Dj Grazzhoppa haalde ook een nummer van het debuut door de mangel. Hij koos voor Pick Up dat de band opnam met Fred Wesley. Het was al een erg funky nummer maar Grazzhoppa maakte het nog funkyer door sommige partijen naar voor te halen en het geheel aan te vullen met scratches en samples. Nog uit de debuutalbum krijgen we My Favourite Pants, waar Ida Nielsen op meespeelt, deze track kreeg een remix van Chantrain. Het origineel klonk intens funky terwijl deze remix een jaren ’80 randje kreeg waardoor de track helemaal anders klinkt maar wel heel dansbaar blijft.

Cargo Mas blijft op de eerste ep dezelfde groovy weg volgen als op het debuutalbum. Dit zijn topmuzikanten die weten hoe ze de boel in de fik steken met hun geweldige composities en funky sound. De tweede ep is zeker een fijne aanvulling met top remixen die, net zoals bij de originele versies, ons meeslepen naar de dansvloer.

FACEBOOKINSTAGRAM

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More