Home ReviewsAlbum Reviews BUNKER 3 – ep 2 (TruthTable)

BUNKER 3 – ep 2 (TruthTable)

by Mario De Block

Na een pak re-releases uit die tijd is het duidelijk dat IDM uit de vroege jaren 1990 ook nieuwe generaties aanspreekt. Niet alleen re-releases grijpen dat momentum: acts als Ulvo en Daniel Avery voegen regelmatig interessants toe aan het genre. Jules HyamAndrew Odia en kernlid David Newman brengen als Bunker 3 met ep 2 ook niet eerder verschenen werk uit; uitgezonderd Guiro, dat in tragere versie al verscheen op een uitverkochte 12″ op La Bella di Notte.

Ep 2 verklankt mee de tijd toen Sheffield een fris broeinest was voor nieuwe elektronica, waarin echo’s van Britse industrial aan de romantiek van Detroit techno werden gekoppeld. Die link is niet héél verbazend: beide steden vielen toen al jaren ten prooi aan hoge werkloosheid. Had in Detroit de auto-industrie zich onvoldoende aangepast aan nieuwe standaarden, liepen in Sheffield de staal- en mijnindustrie op hun laatste benen. Ironisch, maar niet toevallig dus, dat dat onvermogen tot economische aanpassing zich vertaalde in hedonistische scenes rond toekomstdromen en stedelijk verval.

Niet vreemd voor Britten is dan dat op Phlec meteen breakbeats uit de stekker lekken – met een heel open ruimtelijke structuur. De borrelende synths in Made Of You staan dicht bij de roots van Warps IDM, waar Guiro (Fast Edition) en vooral Sclatterik snedigers en hoekigers uit de ritmebox en Atari schudden. Bij deze versie van Guiro hoort trouwens een op AI gebaseerde clip, met Kaiber-animatie. Het is geen toeval als je hier een snuif Cabaret Voltaire in hoort: Richard H Kirk was buurman van de toen gebruikte studio, een straat ver van FON, Warps eerste winkel. Meest interessant klinkt Silence But Louder, alsof het trio in een verlaten gamehal staat, verwoed projectielen lancerend en rakend aan de enig nog functionerende Arcadekast, terwijl langssuizende synths de vergankelijkheid verklanken.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More