Home ReviewsAlbum Reviews BRUSSELS JAZZ ORCHESTRA – Gainsbourg (Eigen Beheer)

BRUSSELS JAZZ ORCHESTRA – Gainsbourg (Eigen Beheer)

by Björn Comhaire

Het is ondertussen alweer bijna 32 jaar geleden dat Serge Gainsbourg (geboren Lucien Ginsburg), in een walm van sigarettenrook en alcohol, naar de eeuwige bar in de sky vertrok. De man liet een uitgebreide discografie achter die varieert van chanson tot disco en van geile slows tot al even geile electro avant la lettre.

Musici van het Brussels Jazz Orchestra en bevriende muzikanten gingen aan de slag met een aantal van zijn bekende en minder bekende nummers. De band vroeg een toch wel erg indrukwekkende Camille Bertault om de nummers in te zingen. Bertault studeerde jazz aan het conservatorium van Parijs en is met dit album niet aan het proefstuk toe. Ze zingt de nummers in met zoveel souplesse dat het wel lijkt alsof ze altijd al voor een vrouwenstem bedoelt waren. Niet zo evident als het misschien lijkt want een van de belangrijkste kenmerken van nogal wat Gainsbourg nummers was net de stem van Gainsbourg.

Vaak resulteren de herwerkte versies in milde en warme nummers met een swingend latin ritme. Swingen doen ze bijna altijd (behalve in Elisa dan), maar dat zijn we gewoon van BJO. Natuurlijk blijft de muziek veilig en wel binnen de beschermende muren van het bigband concept, maar da’s nu eenmaal waar BJO voor staat.

Naar goede gewoonte gaat BJO binnenkort de boer op met hun Gainsbourg project. De première vindt plaats op 29 april 2023 in CC Ter Vesten in Beveren. De Franse première zal begin 2023 plaatsvinden. Meer concertdata worden binnenkort aangekondigd.

Alle info over Gainsbourg kan je terugvinden op de website van Brussels Jazz Orchestra.

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More