Home ReviewsAlbum Reviews BRUNO BAVOTA + CHANTAL ACDA – A Closer Distance (Temporary Residence)

BRUNO BAVOTA + CHANTAL ACDA – A Closer Distance (Temporary Residence)

by Bart Verlent

Tijdens de eerste lockdown raakten Chantal Acda en de Italiaanse pianist Bruno Bavota aan de praat via Facebook. Ze kenden elkaars werk al een tijdje en hadden elkaar eens gezien in Italië toen Acda daar op tournee was. Zonder aankondiging stuurde Bruno wat later een stuk muziek naar haar. Het werkje raakte haar onmiddellijk en nog diezelfde dag nam ze haar fragiele stem op bij de muziek. Dat alles gebeurde zo plots en krachtig dat ze er, naar eigen zeggen, een beetje van schrok.

© Chantal Acda & Bruno Bavota

De weken erna bleven de files heen en weer vliegen en zonder dat ze er echt over gepraat hadden, was er ineens een volledig album. Bij het beluisteren waren de twee muzikanten positief verrast over wat er ontstaan was. In een wereld waarin planning en het hebben van een “goed idee” voorop staan, was dit voor hen heel verfrissend. Ze namen contact op met het New Yorkse label Temporary Residence (Mono, Mogwai, Party Dozen…), het favoriete label van beiden en waren zeer enthousiast om dit album uit te brengen op vinyl in vrolijke kleurtjes.

Omdat er eerst geen plannen waren voor deze muziek, was Acda ongefilterd in haar teksten en ging ze heel diep. Het veranderde haar stem, en op een bepaalde manier ook haarzelf. Bruno was daarin een veilige metgezel. Ze zagen elkaar zelden maar waren verbonden door het wonderbaarlijke moment waarop ze deze prachtige muziek maakten.

A Closer Distance is een magisch album geworden met negen intens mooie nummers die diep onder de huid kruipen. Bavota’s pianospel is ingetogen; met slechts een paar akkoorden weet hij te ontroeren. Voeg daar de gevoelige, breekbare stem van Acda bij en je krijgt een subliem geheel.

Telkens weer weet Chantal Acda ons te verrassen met iets nieuws, een andere aanpak of een unieke samenwerking, iedere keer is het raak. Dat is met het prachtige A Closer Distance niet anders. Acda vult de warme pianoklanken aan met haar pure dan wel ‘geloopte’ stem en dat zorgt voor magie van begin tot eind.

Je kan deze magische klanken van Bruno Bavota en Chantal Acda live gaan beluisteren op:

12/10 – Handelsbeurs, Gent
13/10 – De Studio, Antwerpen
15/10 – 30CC, Leuven

FACEBOOKINSTAGRAM

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More