Home ReviewsAlbum Reviews AKA MOON & THE ORCHESTRAL CONSTELLATION – Quality Of Joy

AKA MOON & THE ORCHESTRAL CONSTELLATION – Quality Of Joy

by Bert Geurts

In 2022 vierde het immer excentrieke Aka Moon hun 30-jarig bestaan. Aka Moon onstond uit het trio Fabrizio Cassol, Michel Hatzigeorgiou en Stéphane Galland en laat een mengeling van jazz, rock, wereldmuziek en avant-garde horen. Een reis door Centraal-Afrika en een ontmoeting met de plaatselijke Aka Pygmeeën inspireerden tot een nog bredere kijk op hun muzikale paden. Het resultaat is een maar liefst 24ste albumopname, met een dozijn internationale muzikanten.

Het nieuwe album Quality of Joy is een ode aan dit lange avontuur, maar ook een begin van nieuwe uitdagingen. Cassol blijft steeds zoeken naar unieke melodieën, ritmes en harmonieën uit alle hoeken van de wereld.

Dit visitekaartje wordt meteen in het gelijknamig openingsnummer op tafel gegooid met een combinatie van swingende saxtonen, funky gitaarlijnen en een zalige drumsessie.

Deep Spirit In Time bewandelt een ijle, luie zondag in een verre tropische jungle. You Know That Nobody Knows is een geschift duel tussen bassist en organist aangespoord door de drummer, en vloeit heerlijk over naar een bescheiden bigband sound.

Longevity brengt zoals de titel doet vermoeden een uitgestrekte groove, met een onnavolgbare saxsolo begeleid door een zinderende organist. Terwijl Borrowed Times ons aan een kort intermezzo tussen de hoofdgerechten doet denken, verrast het dromerige samenspel van blazer en zang van Claron McFadden ons sterk.

De diverse, multi-instrumentale inbreng geeft op afsluiter Doors Of Kingdom perfect het volle, soms wat overweldigende universum van de vele talenten uit de internationale jazzwereld weer.

Quality of Joy is het mooie, boeiende resultaat van een jarenlange zoektocht naar vernieuwing in het laboratorium genaamd Aka Moon.

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More