Home ReviewsAlbum Reviews AILI X TRANSISTORCAKE – Dansu (Eskimo Recordings)

AILI X TRANSISTORCAKE – Dansu (Eskimo Recordings)

by Pieter Walcarius

Gent en Brussel, twee steden die de muzikale bakermat zijn voor vele artiesten. Dat geldt ook voor Aili Maruyama en Orson Wouters die samen het duo Aili X Transistorcake vormen. Dit jaar waren ze nog bij de finalisten van de nieuwe lichting en werd hun eerste single Dansu terecht bejubeld in de Vox lijst van Radio 1. Dansu is ook de naam van hun eerste ep die uit is bij Eskimo Recordings.

De ep omvat vijf tracks waarvan er al drie als single verschenen. De ideale en slimme manier om de ep een volledige luisterbeurt te geven. En dat verdient ze zeker. Pari Pari hebben we hier eerder omschreven als een waardige opvolger van Dansu, met mysterieuze Japanse vocals die het dansbare nummer een exotische en funky touch geven.

Dat dansen centraal staat in hun muziek hoor je ook in Oki, een track die ons na 40 seconden meesleurt in een danskolk van “oki ku” en later in het nummer “oki ku natara” wat zoveel wil zeggen als “wanneer ik opgroeide”. Dat Aili tot haar zevende levensjaar in Japan woonde, weerspiegelt zich in haar kinderlijke geest die ze gebruikt als expressie in haar songs.

De magische samenwerking met Transistorcake zorgt voor de elektronische sound en een ongekende knaldrang. Wie vertrouwd is met het werk van Transistorcake weet dat Orson naast muzikant ook producer is en vorig jaar de ep Curses uitbracht.

De speelse, Japanse vocals horen we ook in Genkie, een nummer dat gekenmerkt wordt door een intrigerende acid melodie. Afsluiter Futsu is een eerder experimenteel nummer. Het is een mengelmoes van wereldse percussie, elektronische geluiden en een beat die de track een stevige meerwaarde geeft.

Dansu is een sterk debuut dat funky, exotisch, speels en niet alledaags klinkt. Jammer genoeg konden we dit duo nog niet live aan het werk zien. Krijgen we de kans daartoe, dan zullen wij zeker niet twijfelen.

Spotify

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More