Home Belgisch 2019 : BESTE BELGISCHE SINGLES.

2019 : BESTE BELGISCHE SINGLES.

by Luminous Dash

Zoals ieder jaar werden we in dit kleine landje volop verwend met muzikaal snoepgoed. Wat opviel, naast de kwaliteit, is de diversiteit van het aanbod. Uit een heleboel lijstjes en recensies pikten wij de tien meest essentiële Belgische singles van het voorbije jaar. Plaatjes die in je (digitale) kast thuishoren.

Singles anno 2019 is een complex begrip geworden. In de tijden dat de dieren nog spraken was een single een zwart vinylplaatje met een gat erin dat je op 45 toeren diende te draaien, maar tegenwoordig is een uitgave op YouTube of een song die door de platenfirma aan de radiozenders wordt naar voor geschoven, ook al goed om de titel van single te krijgen. We probeerden door het bos toch de bomen te zien en kozen deze tien knallers.

MILLIONAIRE – Cornucopia

(c) : Unday Records/N.E.W.S.

Wees er maar zeker van dat 2020 opnieuw het jaar van Millionaire wordt. Na Don’t, dat uitkwam naar aanleiding van Record Store Day, sloeg Tim Vanhaemel bikkelhard terug met Cornucopia. Misschien wel de meest originele en vindingrijke song van het jaar en we hebben er dan ook alle vertrouwen in dat de opvolger van Sciencing monden zal doen openvallen.

HERSENCELLEN – Spaarplan

(c) : Hersencellen

Mag muziek ook eens tegen de schenen schoppen? In het Verenigd Koninkrijk hebben ze het in ieder geval de laatste jaren begrepen dat muziek ook een manier kan zijn om je ontevredenheid te uiten. In eigen land hebben we daar Hersencellen voor, en zeggen dat deze band kan doorgaan als de Vlaamse variant van de Sleaford Mods is niet eens overdreven. Maatschappijkritische teksten op een onweerstaanbare beat zetten. Hersencellen is dan ook niet alleen een veel te lang bewaard geheim in dit land, ook is Spaarplan één van onze favoriete singles van dit jaar.

DANNY BLUE AND THE OLD SOCKS – Boys

(c) : On The Level

Een wending die we niet hadden zien aankomen is het nieuwe geluid van Danny Blue And The Old Socks. Weg slackerpop, wel een heerlijke frisse newwavesound die flirt met Talking Heads, Preoccupations en LCD Soundsystem. Tamelijk briljant en als dit het elan wordt van de nieuwe lp dan weten we welke plaat volgend jaar in onze top tien zal belanden.

ZWANGERE GUY – Niemand

Een artiest die de nodige tongen losmaakte was zonder twijfel Zwangere Guy. Een man die geen blad voor de mond neemt, de dingen zegt zoals ze zijn en daardoor de nodige vrienden en vijanden rond zich verzamelt. Aan welke kant je ook staat, niemand kan ontkennen dat de Brusselaar de Belgische hiphopscene compleet ondersteboven draaide met twee albums op één jaar tijd.

BRIHANG – Steentje

Een andere artiest die de Belgische hiphopscene een ongekende boost gaf was Brihang. Even direct als Zwangere Guy, zelfs even scherp, maar eerder op een cynische manier. De langspeler Casco was dan ook een plaat om u tegen te zeggen. Humor en verdriet tezamen, zoals alleen de groten het kunnen, zoals bijv. het ontroerende Steentje dat niemand koud kan laten. Of zoals één van onze redacteuren schreef: kippenvel.

VVYNN – Exhale

Net voor het doek viel over 2019 kwam uit Aalst de nieuwe single van VVYNN. Ons verdict was simpel en wond er geen doekjes om: “Exhale gaat heel diep en blijft nijdig tot op de laatste seconde. Bijna even terneergeslagen als In The Shade Of The Sun van Kapitan Korsakov dat is. Vrolijk word je er niet van, behalve misschien door het feit dat je dit kleinood hebt ontdekt, want dit behoort tot het betere Belgische werk dat we gehoord hebben de laatste maanden.” VVYNN lijkt met deze single zichzelf te hebben gevonden, en het allerbeste van wat we van de band tot nu toe hebben gehoord. In de mot houden!

PEUK – Faceless Doll In Voodoo

Faceless Doll In Voodoo is misschien atypisch voor PEUK, al was het maar omdat het een meeslepend, ontroerend mooi nummer vol schoonheid is. Tot nu toe hebben we nog altijd niet begrepen waar Nele precies over zingt, maar dat het ons raakt is zeker. Ook al is het vreemd om dit de schrijven over de beste sludgepop-powerpop band (of wat dan ook) van dit land, maar het mooiste nummer van het jaar is gemaakt door PEUK.

COCAINE PISS – Eat The Rich

Ook vreemd om te noteren, maar daarom niet minder waar, is dat de popsong van dit jaar uit de instrumenten van Cocaine Piss komt. Frontvrouw Aurélie heeft haar bewondering voor popmuziek dan ook nooit onder stoelen of banken gestoken, ook al vrezen we dat de doorsnee popliefhebber wel zal weglopen van Eat The Rich. “Je vais te bouffer, petit gosse friqué.” Heerlijk, toch?

POPPEL – Listen

Mocht er zoiets bestaan als de grappigste videoclip van het jaar, dan zou Poppel zonder problemen met de beker naar Turnhout mogen rijden. Listen is niet alleen het heerlijkste indiepopliedje dat we dit jaar hebben gehoord, ook is de clip onweerstaanbaar grappig en een uitdaging voor de nerd in jou om alle cameo’s te herkennen. Antwoorden op een gele briefkaart… of neen laat maar, en dans en luister!

DE DELVERS – Poolnacht

Een kruising tussen De Kreuners en The Sound? Jawel, dat kan je vinden bij De Delvers. Spitsvondige, Nederlandse teksten gebracht op een atmosferische postpunk met dromerige synths maken van Poolnacht een onweerstaanbare single. Een van de mooiste singles van dit jaar zo waar…

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More