Home nieuws Zesde editie LOKALE HELDEN op 27 april

Zesde editie LOKALE HELDEN op 27 april

by Björn Comhaire

Het wordt stilaan een traditie: op zaterdag 27 april 2024 plaatst de zesde editie van Lokale Helden opnieuw massaal lokaal muzikaal talent in de schijnwerpers.

Onder impuls van VI.BE organiseren honderden concertzalen, cultuur- en jeugddiensten, festivals, jeugdhuizen, muziekcafés en andere initiatiefnemers op één dag samen maar liefst 600 optredens voor artiesten uit de eigen gemeente of streek. Daarmee leeft Lokale Helden in meer dan een derde van alle gemeenten in Vlaanderen en Brussel, en blijft dit dé absolute hoogdag voor muziek van eigen kweek.

Het verhaal van een artiest begint onder de eigen kerktoren. Daarom bouwt VI.BE (het steunpunt voor artiest en muzieksector in Vlaanderen en Brussel) met Lokale Helden sinds 2015 aan een duurzaam lokaal muzieklandschap. De lijst met artiesten die hun muzikaal verhaal begonnen tijdens Lokale Helden is ondertussen eindeloos. Een derde van alle artiesten op de line-up speelt er ook deze editie weer zijn allereerste optreden. Die eerste podiumervaring in de eigen gemeente of omgeving is dan ook broodnodig voor de verdere ontwikkeling van muzikanten en dj’s én het muzikale ecosysteem waarvan zij aan de basis staan.

Het voorbije jaar spoorde VI.BE iedereen met een hart voor muziek en ondernemerschap aan zoveel mogelijk speelkansen te creëren voor lokaal talent. Meer dan 240 organisatoren gingen de uitdaging aan om ‘hun’ muzikaal talent een podium te geven. Voor vele prille organisatoren is Lokale Helden een leerrijke ervaring. VI.BE stond hen ook nu weer bij met expertise, tools en publiekswerving.

Werkelijk o-ve-ral in Vlaanderen en Brussel valt nieuw talent te bewonderen, in niet minder dan 110 gemeenten, van Avelgem tot Zutendaal. Eender welk podium is daarbij goed, maar organisatoren worden steeds creatiever in het zoeken naar bijzondere locaties: van platenwinkels in Genk, over huiskamers in Lievegem, tot een voormalige kerk in Wachtebeke. Andere gemeenten zien het dan weer vooral groots: in de regio Geel, Mol en Balen slaan acht jeugdhuizen en cultuurcentra volop de handen in elkaar, in Antwerpen Noord en Borgerhout organiseren de lokale bars een muzikale kroegentocht en in Wetteren weerklinkt muziek van lokale makelij op maar liefst negen locaties.

Lokale helden zijn er bovendien in een veelheid aan genres en scenes. In Kortrijk spelen niet minder dan zestig Kortrijkse bands in een waaier aan genres, van klassiek tot folk, jazz, rock en electro. De zeven gemeenten in de Antwerpse Zuidrand brengen een ode aan blues, in Zottegem weerklinkt een avond lang betoverende live filmmuziek en Torhout plant een heus metalfeest.

Elke bekende naam was ooit een lokaal talent. Op 27 april keren een aantal doorgebroken artiesten dan ook terug naar de plek waar het voor hen ooit begon. Sinds haar overwinning in De Nieuwe Lichting stromen show-aanvragen van over het hele land binnen voor Bwana, op 27 april speelt ze gewoon een thuismatch in het Oostendse O.666. De gelauwerde gitarist Vitja Pauwels treedt met Bombataz dan weer aan in zijn voormalige hometown Vilvoorde.

Op 27 april brengen honderden organisatoren met een hart voor muziek opnieuw één grote ode aan muzikaal talent van eigen kweek. Een uitgelezen kans om op ontdekkingstocht te gaan én een lans te breken voor nieuwe artiesten. Tot op Lokale Helden, het grootste muziekfeest van Vlaanderen en Brussel.

Wil je het volledige programma doornemen dan neem je hier een kijkje.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More