Home nieuws Use Knife covert CRASS

Use Knife covert CRASS

by Nel Mertens

De Engelse band CRASS ontstond in 1977 als kunst- en punkrockcollectief en profileerde zich door het promoten van anarchisme als politieke ideologie, een manier van leven en als verzetsbeweging. Met de DIY-esthetiek pleitend voor dierenrechten, feminisme, antifascisme en milieubewustzijn, met hun albums, geluidscollages, folders en films. Maar ook met graffiti-stencils in de Londense subway, gecoördineerde kraakpanden en georganiseerde politieke acties.

Met hun meest recente oproep, zetten ze de luisteraars aan tot muzikale actie. Met The Feeding Of The Five Thousand Remix Project roept CRASS op om zelf aan de slag te gaan met één van de nummers van hun baanbrekende debuutalbum The Feeding Of The 5000 (1978).

De volledige opbrengst van het project wordt geschonken aan Refuge, een organisatie die ondersteuning biedt aan vrouwen en kinderen die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld.

 “You’re being asked to DIY it. So take it, shake it, break it and make it.” En dat hebben Stef Heeren en Kwinten Mordijck (oa. Kiss The Anus Of A Black Cat) van Use Knife wel goed opgepikt. Ondertussen werden er reeds 95 CRASS-covers ingestuurd voor het project en het Gentse duo voegt er daar eentje aan toe.

Met Use Knife releaseden ze net hun debuutep Tropentarn, die zich vooral uit via analoge synths, met experimentele (synth)popnummers. Voor deze uitdaging, trokken ze iets stoutere schoenen aan en gingen zowaar aan de slag met de CRASS-track Punk Is Dead. Uiteraard draaiden ze daar een behoorlijke portie synths door, met de stemmen kordaat en stoer vervormd. Met behoud van het punkritme en de gitaarriffs die er blijven in opduiken, zette het tweetal deze track behoorlijk naar hun hand: het tempo teruggedraaid, funky beats, een fikse portie elektronica…  Het zet een meer dan 40 jaar oude track in een nieuw licht. Punk is dead? Misschien schuilt er ook in Stef en Kwinten toch ook ergens een streepje punk…

De remix werd deze zomer opgenomen en geproducet door Joris Caluwaerts van oa. STUFF. en Hydrogen Sea.

Use Knife / CRASS / The Feeding Of The Five Thousand’ Remix Project

De versie van Use Knife:

De originele track door Crass:

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More