Home Grensverleggers Uitheems Geduister #88

Uitheems Geduister #88

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Gedonder in de bovenwereld, onderhuids gebonk van donkerrood bloed in de aderen van het dondervolk. Wit en zwart en alles daartussen snakken naar lucht met gebalde vuisten. In de terminus van de onderwereld weerklinkt na de avondklok rust in het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van Terra, Wonder Dark, L’Avenir, European Ghost, Death In June, Заговор (Zagovor), Violent Vickie, Ashton Nyte en Beauty In Chaos.

TERRA
De Italiaanse alternatieve metalband Terra bracht opnieuw een ijzersterk prachtnummer uit. De heren doen denken aan A Perfect Circle, met de krachtige metalelementen, beroerende vocals door Daniele Zed Berretta, vol van rauwe emotie. Walking On Sand raakt. Met een knappe lyricsvideo, waarin de grungy sound heel natuurlijk binnenkomt, is dit een single die je gehoord moet hebben.

WONDER DARK
De Brazilaanse Gutisk en Camila Fernandes richtten in 2015 het electrorockproject Wonder Dark op, vanuit het idee dat we de schoonheid in het midden van de donkere wereld kunnen zien, zoals de maan en de sterren de donkere nacht verlichten of zoals een zonsverduistering charmant kan zijn.

In 2015 brachten ze hun eerste demo-album Eclipse uit en later in datzelfde jaar ook hun album Sonhos Mortos. Deze week kregen we een nieuwe videoclip bij het nummer A Black Canvas, een track die je terugvindt op hun pas verschenen album 8 Sides. Het album vol postpunk- en coldwave-invloeden kan je beluisteren en aankopen via Bandcamp.

L’AVENIR
Donkere schoonheid die doet denken aan het Franse project Hante, krijgen we van L’Avenir met de nieuwe single Shadow Dance. In tegenstelling tot Hante is de zang mannelijk en gaat het om een soloproject van de Amerikaanse electroveteraan Jason Sloan. Hij richtte L’Avenir in 2012 op als een nevenproject om zijn lange liefde voor synthpop en donkere elektronische muziek te verkennen op vintage en analoge apparatuur. Koude synths in een donkerwarm badende stem weerklinken op het nummer dat je terugvindt op het compilatie-album Another Cold World 3 bij het Cold Beat Records label. Digitaal verkrijgbaar via Bandcamp en vanaf 29/6 ook op dubbel-cd of vinyl.

EUROPEAN GHOST / DEATH IN JUNE    
“Now and forever…” Dat is wat er gebeurt als een band je nummer steengoed covert: het maakt het nu opnieuw erg levendig en verhoogt de levensduur. De Italiaanse postpunkband European Ghost ging aan de slag met Nothing Changes, een nummer van Death In June dat verscheen op hun album The Guilty Have No Pride in hun vroege postpunktijdperk (1983). Deze cover verschijnt op 30/6 op het neofolk-compilatie-album Honoris D16, bij het Franse label Closer², dat zich enkel focust op techno-, EBM- en electro-uitgaven van recente artiesten uit de 21ste eeuw.

ЗАГОВОР (ZAGOVOR)
IJskoud is de nacht van Заговор (Zagovor). Het muzikale samenzweringsproject van dit Russische duo snijdt geheimen aan waarover gezwegen wordt. Maak je hoofd leeg om ze te zien… Het licht in de duisternis vind je alvast niet terug in hun nieuwe single Ночь (Night): kil, koud en donker, maar net zoals een goed verzwegen geheim bloedstollend verleidelijk klinkt deze nieuwe track, uit hun pas verschenen album Ретро (Retro), bij het Russische label Sierpien Records.

VIOLENT VICKIE
Uit Californië, maar allesbehalve zonnig. Rebels, soms vuil maar evengoed prettig energiek klinkt Violent Vickie. In haar soloproject wordt de spookachtige stem van Vickie Valent voortgedreven door begeesterende beats, die baden in een traag horrorsfeertje.

Een sound die ondertussen ver verwijderd raakte van haar muzikale roots, want aanvankelijk schreef ze folksongs, nadat ze zichzelf gitaar leerde spelen. Geïnspireerd door vrienden die van experimentele elektronische muziek hielden, volgde Vickie later muzieklessen aan de University of California, waar ze analoge synths en drummachine verkende. Ontdek haar dark-synth-Riot-sound in haar nieuwste single Circle Square.

ASHTON NYTE / BEAUTY IN CHAOS
Waiting For A Voice. Het nieuwe album van Ashton Nyte (The Awakening) komt er op 26/6 aan en kan je vanaf nu op cd of vinyl voorbestellen. Daarnaast is ook het bijhorende boek met alle teksten van het album, gedachten, gedichten, kortverhalen, sketches, foto’s en anekdotes verkrijgbaar. Wil je meer van Ashton Nyte? Laat je verleiden door zijn muzikale poëzie voor gebroken harten in een intieme Skype-sessie en maak je keuze uit een voorleessessie, een optreden met verzoeknummers, … samen met enkele fans. Het is duidelijk dat corona creatieve wegen opende om muziek tot bij het publiek te brengen.

Ashton leverde ook een knappe vocale bijdrage aan het pas verschenen album van Beauty In Chaos The Storm Before The Calm op het openingsnummer The Outside.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More