Home Grensverleggers Uitheems Geduister #79

Uitheems Geduister #79

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

We zetten jouw hartslag stil en duwen de onze er in. We trekken de stekker van je stereo uit en schakelen het Uitheems Geduister van deze week in (maar verder dringen we ons niet op hoor…)! Deze week met nieuws van Neon Lies, Machinefabriek, TIJ – The Inconsistent Jukebox, T̶̶h̶̶e̶̶ N̶̶o̶̶i̶̶s̶̶e̶̶ I̶̶n̶̶ S̶̶i̶̶l̶̶e̶̶n̶̶c̶̶e̶̶, The New Neon, Antipole, Sounds Like Van Spirit en Ashton Nite / The Awakening.

NEON LIES
Van het Kroatische onemanproject Neon Lies, van Goran Lautar, kregen we ook deze week een nieuw nummer uit zijn aankomende album Loveless Adventures, dat op 20 april verschijnt. Insecurity laat de eightiessound horen in een onrustige sound met hoog aanwezige synths, die in tempo oploopt terwijl onveiligheid steeds dichter en dichter lijkt te omen. Een tweede veelbelovend voorproefje van Loveless Adventures.

MACHINEFABRIEK
Nederlander Rutger Zuydervelt maakte vorig jaar deel uit van de voorstelling Becoming van Iván Pérez Avilés in Danstheater Heidelberg (DE). Hij zette de partituur live op het podium om in muziek. Deze voorstelling kan je vanaf nu integraal bekijken op de website van Theater und Orchester Heidelberg

TIJ – THE INCONSISTENT JUKEBOX
Barry Snaith kennen we niet alleen in duo met Erika Bach als M1NK, maar ondertussen ook met zijn soloproject The Inconsistent Jukebox. Eind april verschijnt zijn debuutalbum Gig Economy bij de labels Candy Bomber Music en Seja Records, maar deze week kregen we de openingstrack al te horen. Het heeft even geduurd om de toestemming te krijgen voor dit nummer, maar Bowie (Far Out) werd hiermee Snaiths knappe hommage aan David Bowie. Duisternis in psychedelische traagheid, waarin het Snaithilicieuze snaarwerk, het saxofoonspel van Justin Ward en wijze September-sample door geneBerlin alle recht wordt aangedaan. Het artistieke staaltje in de videoclip is van Greg Oire, in beeld gezet door Plotaverse, voorafgegaan door de knappe Bowie-afbeelding door Oona Pulkkinen.

T̶̶H̶̶E̶̶ N̶̶O̶̶I̶̶S̶̶E̶̶ I̶̶N̶̶ S̶̶I̶̶L̶̶E̶̶N̶̶C̶̶E̶̶
Het nieuwe album Synesthesia is nog maar een weekje uit en we krijgen er nu een ijzingwekkend momentum uit aangeboden met een nieuwe videoclip door Ralph Ernesto bij het nummer Mental Disorder. Een track die eerder de stilte in stilte neerzet. Fluisterend, met een lichtruisende noise  op de achtergrond. Magnus Karmark en Kim Holm slagen er verdomd goed in om die twee woorden Mental Disorder realistisch betekenis te geven met hun wonderlijke, unieke geluid. “It’s gonna be ok. It’s gonna be ok. It’s gonna be ok. It’s gonna be ok. It’s gonna be ok…”

THE NEW NEON
Gloednieuw! Dit Berlijnse trio kwam in februari pas samen en in blauw, rood en groen combineren ze gitaar, synths, bas, drone noise met akoestische en elektronische drumbeats. Beïnvloed door postpunk, darkwave en shoegaze, van punk tot de new romantics met een moderne tintje neonlicht uit de 2000’s. Voor de band is dit niet zomaar muziek maken, maar kunst. Ze zijn geen nummer, maar wij zijn wel hun doel, laten ze weten. Omdat al onze diepste emoties in hun werk zitten. Op die manier willen ze een fundament opbouwen voor en met mensen die van kunst, muziek, seks, alcohol, sarcasme, hekserij, film… houden. Ambitieus, maar in dit geval wel heel terecht! Want The New Neon klinkt ook behoorlijk kunstig.

ᐃ † † † JOIN THE N∃W N∃⏀N  RELIGI⏀N  † † † ᐃ

KONTROLLE
De Duitse band Kontrolle beweegt zich tussen woede, duisternis en dansbaarheid. Daniel, Carsten en Andrew brengen postwavepunk zonder hun hardcoreroots te negeren. Hun demo verscheen in 2017 op cassette en in 2019 volgde hun lp Egal. Hun demotape kreeg heel wat positieve feedback in de gespecialiseerde pers en was al snel uitverkocht. Goed nieuws! Hij werd door het label Holy Goat Records opnieuw uitgebracht. Op vinyl deze keer.

ANTIPOLE
In 2018 schonk de Noorse Karl Morten Dahl van Antipole ons Perspectives. Een album waar gelijkgestemde muzikanten hun unieke twist gaven aan Antipole-nummers. Dit album werd vol lof onthaald, en een vervolg kon niet uitblijven. Ook voor Perspectives II, dat pas verscheen, vond Karl een knappe selectie artiesten die met zijn nummers aan de slag gingen. Van Actors, Adam Tristar, S Y Z Y G Y X, Crying Vessel, UNDERTHESKIN, III Humans, The Coventry, Paris Alexander, People Theatre, VOGUE.NOIR tot Caidas Libres!

SOUNDS LIKE VAN SPIRIT
Niet zozeer omdat het donkere muziek biedt, maar omdat we het een ongelofelijk fijn idee vinden, laten we jullie graag kennismaken met de jonge, Duitse muziekproducent Marten Berger. Met zijn project Sounds Like Van Spirit wilde hij het Europese continent een beetje dichter bij elkaar brengen, met slechts een oud roestig busje en een stel microfoons. Het idee was om de beste straatmuzikanten uit heel Europa te vinden, hun muziek op te nemen en hun verhalen met de wereld te delen. Twee jaar en 25 landen later, bracht hij nu een verzameling Europese stoepmelodieën. Het resultaat van dit knappe project werd uitgebracht op vinyl, in een boek en in een documentaire.

ASHTON NITE / THE AWAKENING
Ashton Nite, zanger van The Awakening, deelde deze week een liveversie van zijn favoriete Awakeningnummer. Hij speelt Amethyst, een nummer dat verscheen op het album The Fourth Seal Of Seen in volledige Awakening-bezetting, maar ook in pianoversie op The Fountain ep. Vorig jaar maakte Ashton Nite een solotour samen met Wayne Hussey. Deze prachtige akoestische versie werd tijdens die tour opgenomen op 19/9/19 in het theater in Heerlen (NL). Amethyst is een nummer dat door de jaren heen in verschillende incarnaties van The Awakening en in solo-shows vaak gespeeld werd en door de fans nog steeds erg gesmaakt wordt. Geniet van deze intieme live-performance!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More