Home Grensverleggers Uitheems Geduister #77

Uitheems Geduister #77

by Nel Mertens

Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

“Negeer het gruwelpotentieel van gemaskeerde wolven in het leeglopend doolhof van ons brein en verzacht.”, fluisterde een fluweeldonkere stem deze week. Door de telefoon uiteraard. Verzacht. Met het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van Death Becomes Her, Isolated Youth, Einstürzende Neubauten, Fean, Forever Grey, Baldocaster, Bela Goosy, Then Comes  Silence, Korines, The Black Capes, Near Earth Orbit, Whispers In The Shadow, Goethes Erben, New Primals en Saturday Night Shockers.

DEATH BECOMES HER

Maleisië doet denken aan de drukst bevolkte hoofdstad Kuala Lumpur en ja… ook postpunk en batcave van Death Becomes Her. Zopas verscheen hun tweede single Tonight van hun album Parallels dat er in september zit aan te komen. Gebroken synthakkoorden klinken atmosferisch en brengen je in gedachten naar de donkere, underground batcaveclubs in Londen, begin jaren ’80.  Een fijn ritmespel ontwijkt de dissonante klanken niet, maar laat ze als donkere scherven weer in mekaar passen. De single verscheen met een knappe lyricvidoclip.

“We hebben geprobeerd om het geluid uit de jaren 80 en midden 90 samen met de videobeelden te laten versmelten. Een nieuwe voorstelling van hoe we opgroeiden met tv kijken en naar de radio luisteren, wat ons vormde voor het maken van onze muziek.”, geeft bassist Pitt Idris aan.

ISOLATED YOUTH

Met heerlijk bizarre ritmestoornissen brengt de jonge, alternatieve Zweedse rockband met postpunkallures Isolated Youth hun nieuwste nummer Iris. Een liefdeslied, waarin de liefde zoekend is. De variatie die ze telkens weer in de opbouw van hun nummers weten te brengen is op zijn minst opwindend en maakt hen herkenbaar en uniek. Iris is de titeltrack van de ep die net digitaal verscheen en bij Fabrika Records ook in gelimiteerde editie op 12” vinyl.

EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN

We kondigden het eerder al aan: ter ere van hun veertigste verjaardag komt er een nieuw album van de Berlijnse industrial avantgardehelden  May 15th Einstürzende Neubauten. Het album kreeg de titel Alles Im Allen en weerspiegelt in tien nummers de Duitse hoofdstad, die de voorbije 40 jaar de ‘thuisplek’ van de band is.

In 2008 kregen we van de heren hun laatste echte album – op het conceptalbum World War I Concept album Lament na – Jewel, waardoor we Alles im Allem als eerste echte studioalbum in 12 jaar kunnen beschouwen.

Het album verschijnt op 15/5 digitaal, op cd, vinyl en in deluxe box set (met boek, dvd, lp en bonus-cd) bij het label Potomak.

FEAN

Een prachtige release de voorbije week is die van Fean. Met II brengen ze na hun eerste opus opnieuw een donker geluidskunstwerk. Het improvisatorische collectief Fean bestaat uit Jan Kleefstra (stem, gedichten), Romke Kleefstra (gitaar, bas en effecten), Mariska Baars (zang) en Rutger Zuydervelt (elektronica, hem kennen we ook van Machinefabriek) uit Nederland, vergezeld door de Belgische muzikanten Annelies Monseré (kerkorgel, keyboard), Sylvain Chauveau (gestemde percussie, radio) en Joachim Badenhorst (akoestische en versterkte klarinet, basklarinet, saxofoon). Het album is het resultaat van enkele improvisaties in een kerk.

Het FEAN-project haalt zijn inspiratie uit het ecologische verval van veengebieden in de Nederlandse provincie Friesland en in andere delen van Europa. Landbouw en turfwinning bedreigen het landschap ernstig en met gevolgen op lange termijn. Dit vormt de achterliggende gedachte voor de geïmproviseerde opnamesessies, die werden begeleid door Jan Switters. Hoewel de Piiptsjilling-leden duidelijk gewend zijn om samen op te treden en op te nemen, voegde het toevoegen van de drie Belgische gasten (die eerder niet samen speelden) een extra dimensie toe aan de dynamiek van de groep, wat resulteerde in een geconcentreerde maar speelse reeks improvisaties, die later werden gemengd en bewerkt voor het project.

Moet je horen!

FOREVER GREY

Recht uit L.A komt dit nieuwe darkwavenummer binnengewaaid, met een muzikale luchtigheid en de diepdonkere grafstem: met Alone laat Forever Grey één van de nummers van hun nieuwe album Departed horen. Voorlopig is het enkel digitaal beschikbaar via Bandcamp, maar de lp verschijnt binnenkort bij het label Young & Cold Records.

‘You’ve shown me my fear dying in my arms.’

BALDOCASTER

Drie weken oud is het nieuwe album Mirage van Baldocaster. Het retrosynthwaveproject van deze Engelse elektronische kunstenaar die uitweek naar de Verenigde Staten, sleurt je mee in een dynamisch spel van knap afgelijnde synthlijnen die snijden als vlijmscherpe messen uit de jaren ‘80. Dromerig energiek met een nostalgische frisheid van pakweg Daft Punk.

Mirage is digitaal verkrijgbaar en op cd bij het label Lazerdiscs.

BELA GOOSY

Life Is A Fairy Tale of niet soms? Deze dagen alvast een heel duister sprookje. Het nieuwe album van de Franse Bela Goosy brengt dan ook 15 nummers die elk verwijzen naar een sprookje, uiteraard beladen met donkere kantjes en als laatste tracktitel Happy End natuurlijk.

THEN COMES SILENCE

Iets waar velen naar uit keken: het volgende album van Then Comes Silence is er! Machine is daarmee het vijfde album van het Zweedse postpunkviertal dat harten doet smelten en bloed bevriest. Machine is digitaal, op cd en op vinyl verkrijgbaar op Bandcamp en via de labels Oblivion/SPV en Metropolis Records.

KORINE

De lijst is ondertussen te lang om te kunnen volgen, maar ook de Amerikaanse elektropopband Korine streamt vandaag (ze gaven ook vorige week al een livesessie cadeau), zondag 22/3, om 21 uur een live optreden, gevolgd door een dj-set om de lock down muzikaal te verzachten. Bij ons is jonge band Korine misschien minder bekend. Het duo heeft een ep en hun debuutalbum New Arrangements in hun muzikale rugzak zitten en stond net voor de quarantaineblues toesloeg op het punt om op tournee door Amerika te trekken. Wij kunnen bij het werk van dit elektropopduo onze gading wel vinden. Morgy Ramone en Trey Frye mengen wave nostalgie met moderne popelementen, waarbij upbeat ritmes contrasteren met emotionele teksten. Tijd om die  puntschoenen ook eens in uw eigen kot uit te testen.

THE BLACK CAPES

Griekse gothrock in de stijl van Sisters Of Mercy en Fields Of The Nephilim die flirt met het met het zwaardere geluid van Type O Negative. The Black Capes zijn terug met hun nieuwe album Lullabies For The Death. Dit tweede album van de band verschijnt in april bij het label darkTunes, maar we kregen alvast hun eerste knap donkere singel I Wait te horen.

NEAR EARTH ORBIT

M.A.S.S. Extinction. Hadden ze een andere titel voor hun nieuwe album gekozen als ze de komst van COVID-19 eerder geweten hadden? Wellicht niet, want de band Near Earth Orbit van Artaud Seth, Ashley Dayour en Jawa heeft altijd wel iets gehad met apocalyptische science fiction-sfeertjes die net realistisch genoeg zijn om ook écht te kunnen gebeuren. Met Population Overload krijgen we alvast een voorsmaakje van M.A.S.S. Extinction, dat binnenkort bij het label Solar Lodge verschijnt. ‘Out Of Control!’ Een industrial-/ gothsoundtrack voor het einde der tijden.

WHISPERS IN THE SHADOW

Ook ons favoriete schaduwrijk gefluister uit Zwitserland biedt een live-ervaring aan om in uw eigen kot van te genieten. Whispers In The Shadow releasede nl. net hun album 20th Anniversary Show – Live in Frankfurt 19​.​11​.​2016, een opname van hun jubileumconcert waar ze 2 nummers uit elk album speelden. We moeten jullie niet vertellen hoe goed dit is, want je kan het album gratis downloaden of – liever nog – de band steunen door zelf een gift naar keuze volgens de grootte van eigen portemonnee te doen.

GOETHES ERBEN

Als je als artiest ook een opleiding als verpleegkundige hebt, dan wil je in deze tijden van nature uit zorg dragen. En dat doet ook Oswald Henke van Goethes Erben. Voor veel muzikanten val er heel wat stil, als we denken aan de afgelaste optredens, de lockdownmaatregelen overal ter wereld, waardoor de merchandise niet zo vlot meer verstuurd wordt, … Henke geeft tegengewicht aan de teleurstelling dat (live)muziek plots ver weg lijkt en geeft ons een concert met heel wat oude bekende songs, maar ook enkele nieuwe. Dit concert blijft tot vanavond (zondag 23/3) online en verdwijnt dan net zoals Corona zal verdwijnen voor de zon. Daarnaast loste hij ook zijn nieuw nummer Anders Sein. Eentje dat in de herfst verschijnt op het album Flüchtige Küssen en waarop ook de componist van de nummers Sebastian Boettcher op piano en Benni Cellinni op cello te horen zijn.

NEW PRIMALS

Een heerlijke sound ontdekken we op Horse Girl Energy, het debuutalbum van de rebelse noiserock-/ dancepunk band New Primals uit Minneapolis (USA), dat net verscheen bij het label Learning Curve Records . Schreeuwerige vocals in muzikaal schone vuiligheid gedrenkt, een kakafonie van doordringende geluiden, met zware dansbare ritmes. Een straf debuut dat alle evolutietheorieën doet wankelen.

SATURDAY NIGHT SHOCKERS

De band vond het levenslicht aan de brandende vuren op een Halloweenfeestje in 2003 en dat resulteerde in een mix van horrorpunk en psychobilly.

2020 brengt het vijftal hun nieuwe videosingle Blessed Be, geïnspireerd op de Salem Witch Trials en de film The Craft; een eerbetoon aan alle horror- en goth-rockers van de wereld. De video toont de trotsheid van de mens, ondanks de onderdrukking of discriminatie van anderen. Met andere woorden, laat je hart je leiden in wat je doet. Voel je gezegend in je individualiteit.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More