Home Grensverleggers Uitheems Geduister #72.

Uitheems Geduister #72.

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Laat ons de nacht aanbidden als onze jongste minnaar, het donkere omarmen als een geliefde en niet terugkijken op de duisternis in de spiegel van de toekomst… En zet ondertussen een muziekske op, Valentino! Bij deze het Uitheems Geduister met nieuws van The Inconsistent Jukebox, Clan of Xymox, She Past Away, Ash Code, Bragolin, Antipole/ Paris Alexander, Near Earth Orbit, Iamtheshadow, The Noise In Silence, Then Comes Silence, een concepttip rond een kunstige samenwerking tussen Yves Schelpe / Psy’aviah, Gwenny Cooman en Roland Jooris én een triptip naar Eindhoven voor Wave Invasion met Alphamay, Xtort en OCD.

THE INCONSISTENT JUKEBOX

Barry Snaith heft met zijn soloproject The Inconsistent Jukebx zijn tweede single klaar voor het aankomende album Gig Economy. En Killer Type heeft alles wat de titel doet vermoeden: aantrekking, spanning, uitdaging… in een instant indiedansnummer met speelse vocals en waanzinnige gitaarlijnen. Snaith speelde alle instrumenten in en liet zich vocaal assisteren door zijn gaste, maar ook partner in crime bij M1NK, Erika Bach. De videoclip is een collagekunstwerk door Smiler Street Art. Gig Economy verschijnt op 31/3 bij het fijne, Nederlandse label Seja Records.

CLAN OF XYMOX

Sinds hun geboorte in hun thuisland Nederland, heeft Clan of Xymox een steeds veranderende, uitdagende en adembenemende sound afgeleverd. Uniek en met een eigen identiteit, brengen ze zo ook hun nieuwe single She uit, bij het label Trisol Music Group. Ook in hun samenwerkingen met andere bands maken ze fijne keuzes, want voor deze single werden er remixesvan de titeltrack gemaakt door niemand minder dan de Turkse minimal postpunkband She Past Away, de Italiaanse darkwavers van Ash Code en het Nederlandse postwaveduo Bragolin. Daarnaast vind je ook de remix van Antipole | Paris Alexander van het nummer Loneliness, dat in 2017 verscheen op het album Days Of Black.

De single is de eerste aankondiging voor het nieuwe album van Clan Of Xymox dat dit jaar verschijnt.

NEAR EARTH ORBIT

Even goesting krijgen? Hier is alvast de trailer voor het aankomende album van Near Earth Orbit. Vorig jaar kregen we hun futuristische album Artificial Intelligence en hun volgende stap is het album Mass Extinction, dat dit jaar bij hun label Solar Lodge verschijnt. Naast de trailer kregen we ook al een eerste nummer te horen: Interstellar ademt de identiteit van Near Earth Orbit uit met ingehouden theatraliteit, mystieke sounds en vocals en een klankkader om in weg te dromen. Rooskleurig klinken ze niet, maar adembenemend des te zeer.

CLOSED MOUTH

Een klassiekere newwavesound krijgen we van het Franse Closed Mouth te horen. De voorbije 10 dagen lieten ze maar liefst 3 nieuwe (demo)tracks op ons los. In Days Go By zweven de zanglijnen voorbij aan de ritmische zweem naar de eighties met knappe gitaarlijnen. Your Eternal Sleep klinkt grimmiger, gedreven door angst en berouw, terwijl het instrumentale Part Of The Future een gedrevenheid laat horen, die naast uniek snaarwerk ook pakkende ritmes doordrijft.

IAMTHESHADOW

Het Portugese project van Pedro Code, Rui Geada en Vitor Moreira Iamtheshadow bracht deze keer 2 nieuwe tracks met hun singlerelease: Pitchblack laat de donkere romantiek waar de band om bekend staat harder doorklinken dan ooit. In Sweeping The Night horen we meteen een heerlijke dansvloer vollopen. Een knappe track die gerust even veel aandacht verdient als de titeltrack van deze singlerelease! En dit is enkel nog maar het voorsmaakje van hun nieuwe album dat er in de lente aan komt.

T̶̶H̶̶E̶̶ N̶̶O̶̶I̶̶S̶̶E̶̶ I̶̶N̶̶ S̶̶I̶̶L̶̶E̶̶N̶̶C̶̶E̶̶

Kunst uit Denemarken, schoonheid in oorverdovende stilte… The Noise in Silence weet er wel weg mee. Wat hun aankondiging van een nieuw ep betreft: wij kijken hier opnieuw enorm naar uit! Een korte teaser laat je alvast even in het universum van deze stiltemaker kruipen. De ep Synthesia verschijnt in maart.

THEN COMES SILENCE

Rituelen… ze hebben iets mystieks, iets aantrekkelijks, troostend, veiligs… Rituals, de nieuwste single van de gothrockband uit Stockholm Then Comes Silence biedt van al die zaken wel iets. Het duet dat ze deze keer aangaan, klinkt sterk, verleidelijk en apocalyptisch punky naar het einde toe. Een knap nummer dat zal verschijnen op hun nieuwe album Machine dat op 13/3 verschijnt bij de labels Oblivion/SVP en Metropolis Records.

CONCEPTTIP: YVES SCHELPE, PSY’AVIAH, GWENNY COOMAN, ROLAND JOORIS

De aarde draait. Maar niemand die het ziet. Op zaterdag 21/3 wordt de fototentoonstelling Steden schuilen niet wanneer het regent van Gwenny Cooman afgerond. De finissage biedt niet enkel een audiovisueel kunstproject, maar ook poëzie en een optreden. En dit gratis in De Corridor in Wetteren. Wie de dichter Menno Wigman kent, kent wellicht ook deze laatste zinnen van het gedicht De Tijd Rijdt Auto: ‘De aarde draait. Maar niemand die het ziet.’ Wigman overleed op 1 februari 2018, precies twee jaar voor de opening van deze tentoonstelling. (Gebroken) mensenlevens, voyeurisme, anonieme stedelijkheid en apocalyptische desolaatheid zijn thema’s die zowel in de videobeelden en foto’s, als in het oeuvre van Wigman te lezen zijn. Geïnspireerd door de foto’s van Gwenny Cooman schept Yves Schelpe (Psy’Aviah) een bijzondere sfeer met videomateriaal en exclusieve ambientsoundscapes, zwevend tussen dromerig en onheilspellend.
Van 15 tot 20 uur loopt de audiovisuele installatie, kan je de fototentoonstelling bezichtigen en is de bar open. Om 20 uur brengt Roland Jooris, gelauwerd dichter uit Wetteren, enkele gedichten en om 20.30 uur speelt Psy’Aviah een exclusieve, ingetogen elektro-akoestische set. Psy’Aviah overspoelt je met eclectische elektronische muziek, een cross-over van triphop, synthpop, breakbeats en electro-clash.
Inschrijven kan via franky@decorridor.be
Facebookevent

TRIPTIP: WAVE INVASION

Voor goeie muziek steken we al eens graag de grenzen over. En voor een nacht vol elektronische muziek doen we dat graag op 18 april voor Wave Invasion in Eindhoven (NL).

De Duitse synthpop-/darkwaveband Alphamay brengt dansbare, toegankelijke nummers voor wie houdt van een kruising tussen Depeche Mode en Wolfsheim. OCD is de Belgische Band uit Wallonië van Holly Nab, die minimal elektrowave brengt en het Nederlandse onemanproject Xtort speelt industrial wave, waar hij wel eens een scheut techno aan toe durft te voegen. Tussendoor en na de optredens zorgt dj John (jaja, van Palais Ideal) voor de gepaste deuntjes.

Voor slechts €7 kan je er je hoofd, hart en ziel laten vollopen met duistere elektronische impulsen. Facebookevent.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More