Home Grensverleggers Uitheems Geduister #69.

Uitheems Geduister #69.

by Nel Mertens

De betekenis die je aan woorden geeft, ligt volledig in het kamp van je eigen, donkergrijze hersenmassa. Op een bord geserveerd om tot de laatste hap te verslinden en liefdevol te laten verteren door jouw muzikale brein: voor de 69ste keer het Uitheems Geduister, deze week met nieuws van Holygram (en de invloed daarvan op de programmatie van W-fest met The Arch en Ground Nero), Deserta, Sea Of Sin, Shelleys Lullaby, Then Comes Silence, Sometime The Wolf, Kreda, Deutsche Ashram en de release van een knap, donker compilatie-album bij We Are One met o.a. Monotonous Cities.

HOLYGRAM

Muziek voor de verlorenen… dat is wat ze creëerden. Deze week nemen we afscheid van de Duitse krautrock-, postpunkband Holygram, want ze lieten weten dat hun muzikale samenwerking afloopt: “Soms moet je beslissingen nemen die mensen raken, of je het nu leuk vindt of niet. Maar omdat deze beslissingen zinvol zijn en op hun bescheiden manier een impact kunnen hebben op deze wereld, kost het tijd om eraan te wennen voordat je het aan de gieren wil laten om hun vervelende ding te doen.”

“We zijn bedroefd over de manier waarop sommige mensen met deze gevoelige informatie omgaan en we willen ons verontschuldigen voor het feit dat het nieuws uiteindelijk via een gevoelloze aankondiging door een derde de weg naar u heeft gevonden. Dit is niet de manier waarop we wilden dat het werd behandeld, maar het bewijst dat dingen uit de hand kunnen lopen. Soms geven mensen erom en soms niet. En soms is het kennen van mensen niets weten. We leven in een wereld die sneller en sneller beweegt en er is geen tijd om te stoppen en te rusten. Ademen is falen. Maar aangezien het nu bekend is, laten we het officieel maken… We denken niet dat dit de beste manier was om deze reis te beëindigen, maar het moet nu zo zijn. Tot ziens op de dansvloer, in de mist. HOLYGRAM.”

In november 2018 verscheen hun laatste album Modern Cults, waarmee ze een vol jaar op tournee trokken en er ook voor 2020 nog een reeks optredens gepland waren. De split maakt het vanzelfsprekend dat we Holygram op W-festival niet meer te zien zullen krijgen, zoals voorzien. Maar de Belgische bands staan paraat om dit in te vullen: op zaterdag 23 mei wordt Holygram vervangen door The Arch, die normaal gezien op donderdag het festival zouden openen en Ground Nero neemt de opening van het vierdaagse festival  voor zich! Dàt noemen we nu wel een fijne oplossing voor minder fijn nieuws!

Holygram / W-festival

DESERTA

Modern klinkende klassieke shoegaze overvloeit ons als we het nieuwe werk van de Amerikaan Mateo Doty te horen krijgen. In het verleden hoorden we hem bij Saxon Shore en Midnight Faces, maar met zijn project Deserta heeft hij net zijn debuutalbum Black Aura My Sun uit. Wat je als een ijle ontmoeting tussen Slowdive en Sigur Rós op een eeuwig drijvende wolk zou kunnen beschrijven…

Facebook / Website

SEA OF SIN

2019 was een succesvol jaar voor de Duitse synthpopband Sea Of Sin, met lovende kritieken voor hun album Unbroken. Daarnaast werden ook een hele reeks singles en knappe remixen goed onthaald. Deze werden nu verzameld op het album The Remixes, in samenwerking met artiesten als Mesh, The New Division, Blume, Paralyzed And Uncreated.

The Remixes is digitaal en in beperkte oplage op cd te verkrijgen.

Facebook

SHELLEYS LULLABY

Joseph startte pas vorig jaar met dit project Shelleys Lullaby en heeft nu een eerste release uit. Op de digitale ep Silver Lining vind je slechts drie eerste nummers terug: een korte instrumentale soundscape, de titeltrack en Fallen Angel. Een donkere schoonheid om te ontdekken in een vertrouwd klinkende newwaverocksound, die zowel vleugjes van The Cure, Nine Inch Nails, Psychedelic Furs als Type O Negative ademt.

Bandcamp

THEN COMES SILENCE

De stilte komt pas als je de nacht kwijt bent… Een knappe nieuwe clip van de gothrock-, postpunkband Then Comes Silence uit Stockholm, bij hun nummer We Lose The Night! Een nieuw nummer dat je terug zal vinden op hun aankomende album Machine, dat op 13/3 verschijnt bij de labels Oblivion en Metropolis Records. Wil je daar live getuige van zijn? Dat kan gauw, want binnen een viertal maanden staan ze ook op W-festival in Waregem!

Website / Facebook / Pre-Order

SOMETIME THE WOLF

Deeper Than Below is de tweede single van Sometime The Wolf, van hun debuutalbum From Here And Earth. Een geluid dat diep en donker is. Slow deep metal met heel wat gothrockattitude, beladen met intens emotionele vocals. Heerlijk werk van dit viertal uit Preston!

Website / Facebook

KREDA