Home Grensverleggers Uitheems Geduister #64

Uitheems Geduister #64

by Nel Mertens

Deze week gaan wij voor de donkerste week die altijd warm is, met het Uitheems Geduister vol nieuws van Jonathan Bree, Bela Goosy, Allein In Der Badewanne, Closed Mouth, Blind Seagull, Elicriso en Inkräktare.

JONATHAN BREE                                                              

Ze zeggen wel eens dat hij een Dark Disney-sound neerzet, maar wij horen vooral knap meeslepende nummers met heel wat eigthiesinvloeden. Zo liet Jonathan Bree uit Nieuw-Zeeland zijn tweede single van zijn aankomende album op ons los.

Cover Your Eyes laat een melodieuze compositie horen, waarbij iedere noot via synths of snaren erg bewust neergezet lijkt. Je oren hoef je voor deze verleiding alvast niet te bedekken!

Op 4 mei kan je Jonathan Bree aan het werk zien op Les Nuits 2020 in de Botanique in Brussel.

Facebook / Bandcamp

BELA GOOSY

De Franse grafstem van Bela Goosy kennen we ondertussen door en door. De man produceert niet alleen met The Bluebeard’s Castle, maar ook met zijn soloproject aan een hoog tempo darkwave- / gothic- en postpunksongs. Ook in november nam hij maar liefst 15 nummers op, die zijn nieuwste release Celebration of the Dead vormen. Enkele nummers geven een erg bizarre kille klank, met oosters getinte synthlijnen.

Facebook / Bandcamp

ALLEIN IN DER BADEWANNE

Als een kind alleen in de badkuip, klaar om te verdrinken. Diepe bassen, donkere snaren en drumbeats die trillend tegen de gehoorbeentjes aan tikken… een zeer rijk gevuld palet vol postpunkklankkleuren horen we in de gloednieuwe single Garten van de al even nieuwe Franse band Allein In Der Badewanne. Na Erdre, is Garten hun tweede single en veel meer info vinden we (nog) niet over dit postpunk-/coldcaveproject terug. De ijzig ijle stem van de zanger klinkt als een koude golf die de ruimte vult… Een prachtontdekking om de donkerste week mee te starten.

Facebook / Bandcamp / Soundcloud

CLOSED MOUTH

Zijn recentste album [Last] is al niet meer zijn laatste, want we krijgen een nieuwe release van het soloproject van de Franse Yannick Rault te horen. Met Closed Mouth werkte hij de voorbije twee jaar (tussen de release van zijn eerste album [One]  en [Last] ) aan deze 18 nooit eerder verschenen demotracks. Ijlzwevende coldwavenummers die je meeslepen in een wrange melancholie… 

Facebook / Bandcamp

BLIND SEAGULL

Een Russische schone uit Kaliningrad… en daarmee bedoelen we een muzische schoonheid. Blind Seagull lanceerde hun experimentele postpunkgeluid in 2014 en spelen ondertussen hysterische new wave en moderne after-post-punk. De duisternis bevreemdend met hun nieuwe album Nails, klinkt Blind Seagull behoorlijk zwaar beladen, met thema’s als zelfvernietiging, angst, emotionele koorts, angst, zelfhaat en het geworstel dat ermee gepaard gaat.

Je kan het album volledig ontdekken via Bandcamp en het verschijnt op 15/1/2020 op vinyl bij het label Detriti Records.

Bandcamp / Facebook / Soundcloud / Website

ELICRISO

Iets nieuws onder de maan: Elicriso is een Italiaans darkwave-/ coldwaveduo. Saverio Tonarini en Daniele Castellani zijn amper een jaartje muzikaal samen en stuurden deze week hun debuutalbum  Illusioni Distorte de wereld in. Een erg knappe grauwe elektronische sound, waarin donker snaarwerk melodieus weergalmt. De ijle, Italiaanse grafstem geeft de sound een spiritueel, ritualistisch trekje mee. Te ontdekken!

Facebook / Bandcamp

INKRÄKTARE

Gitaren die de leidraad vormen van een noisy, zwaar melancholisch geluid ontwaken opnieuw in de sound van Inkräktare. Na een winterslaap, zwangerschap en incubatie van tien jaar duikt Inkräktare (Dean Garcia en Vasko The Pig) weer op met een melange van stijgende, door kristallijnen gitaar aangedreven bas ’n drum. Na een decennium stilte, opnieuw zinnenverdovende en oorminnende nummers op hun nieuwe album We Are Not Really Here.

Facebook / Bandcamp

Artwork Uitheems Geduister door Wesley Dewanckel: Facebook / Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More