Home Grensverleggers Uitheems Geduister #61.

Uitheems Geduister #61.

by Nel Mertens

Dans in het donker met ons, als het jouw ding is, alsof we samen op donkere golven drijven… Het Uitheems Geduister van deze week zorgt voor de juiste sound met nieuws van Rein, Die Krupps, Blaine L. Reininger (Tuxedomoon), Nightwish, Drose, Falle en Fornicata.

REIN

Verleiding kreunt onder strenge, angstige beats in Off The Grid, de nieuw single van de Zweedse  Rein. In haar rauwe elektroproject brengt ze af en toe wat punk-elementen binnen.

En hoewel we dit in het nieuwe nummer niet meteen horen, lijkt het een knappe vuller voor donkere dansvloeren, dunkt ons. Off The Grid is een voorsmaakje van haar aankomende album.

Facebook / Luister

DIE KRUPPS

In de hogere regionen van de industrial electro, bevinden ze zich tussen namen als Nitzer Ebb, Kraftwerk, Front 242 en Einsturzende Neubauten… Vorige vrijdag verscheen de nieuwste plaat van Die Krupps en met de titeltrack Vision 2020 Vision kondigden eerder deze week de nakende komst van hun album aan, dat je vanaf nu kan aanschaffen. Welcome to the blackout! en neem ook een kijkje op hun volledig nieuwe website.

Op 14 december kan je Die Krupps aan het werk zien op BIM-fest in Sint-Niklaas!

Website / Facebook

BLAINE L. REININGER (Tuxedomoon)

(c) Elina Giounanli

Dat Tuxedomoon-kopstuk Blaine L. Reininger wel meer op zijn strijkstok heeft dan de Tuxedomoonnummers, weten we al langer. Zo schrijft hij ook muziek voor theater- en dansproducties. Op zijn nieuwe album Commissions 2 krijgen we dat deeltje van zijn oeuvre te horen, dat hij tussen 2015 en 2019 produceerde. Eerder werk uit dat genre kregen we in 2014 op de eerste Comissions.

“Since 2015,” legt Blaine zelf uit, “I have played a ukulele-weilding Satan in The Master and Margarita, been a one-man band to accompany Caliglua’s evil antics six times a week, and – most recently – played and sung at sunset with a ten-piece choir before the very wall of the Mauthause*-n concentration camp in Austria.”

Het album is digitaal en op dubbel-cd verkrijgbaar bij het label Les Disques du Crépuscule.

Facebook / Bestel

NIGHTWISH

De Sint brengt donkers dit jaar, want het nieuwe album Decades, Live In Buenos Aires van Nightwish verschijnt op 6 december. Inderdaad, een opname van een concert! Maar voor wie de Finse melodische metalband ook écht live aan het werk wil zien: tijdens hun wereldtournee passeren ze op 26 november ook in de Lotto Arena in Antwerpen!

Facebook / Website / Facebookevent

DROSE

We hadden het er enkele weken geleden al over: de heropnames van het eerste album van de Amerikaanse Drose zijn verschenen onder dezelfde titel Boy Man Machine+ als toen. Je vindt er ook de zeven onuitgegeven bonustracks van hun debuut op. Voor het eerst komt het experimentele noiseproject rond Dustin Rose naar Europa en maakt hierbij op 20 november ook een tussenstop in Magasin 4 in Brussel. 

Facebook  / Facebookevent

FALLE

Voeg een opvallend catchy, doch eenvoudige synthlijn samen met drijvende ritmes en een ijskoud duellerende vocals en je krijgt een zeer geslaagd coldwavenummer. Daar is de Weense band Falle bijzonder goed in geslaagd. Hun debuutplaat verschijnt op 12 december op tape bij het label Cut Surface en we kregen alvast hun single Expectations te horen: voer voor de dansvloer!

Facebook                                                                                                          

FORNICATA

Het meest charmerende geluid van deze week komt wellicht van het Amerikaanse darkwave soloproject Fornicata. Vanuit de bergen in Californië brengt hij een mix van kille charme, triggerende ritmes en melancholische teksten. Het is een golf. Een donkere. En die overspoelt met zijn nieuwe album Cynic dat deze week verscheen.

Facebook / Bandcamp

Artwork Uitheems Geduister door Wesley Dewanckel: Facebook / Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More