Home Grensverleggers Uitheems Geduister #36.

Uitheems Geduister #36.

by Nel Mertens

Met de ogen dicht zien we donkere golven, horen we heilige poppen demonisch fluisteren en klinkt het diepstduistere nog niet onmenselijk genoeg voor jullie zwarte zielen… Met World Goth Day achter de rug geven we je er graag nóg wat Uitheems Geduister bovenop met nieuws van undertheskin, Austerity Fallout, Von Mollestein, Shaârghot, The Bleak Engineers, Nero Bellum, She Past Away, een -buiten categorie- covertje van Roxette door Animal Drive én een Solar Lodge-trip-tip met optredens van Lapis Exilis, The Devil & The Universe, Aeon Sable en Near Earth Orbit.

UNDERTHESKIN

Deze postpunk-, shoegazeband maakte indruk op ons met hun nieuwste album, maar ook tijdens hun live-verschijning in Baroeg in Rotterdam enkele weken terug. Bij het adembenemend knappe nummer Poison, van op hun nieuwe album N E G A T I V E, heeft de Poolse band undertheskin nu ook een videoclip klaar. Nogmaals genieten van zachte, melancholische intimiteit die ook onder onze huid bleef kleven!

Undertheskin: Facebook / Bandcamp

AUSTERITY FALLOUT

Een bijzondere ontdekking kwam deze week onze richting uit van Mr. Major Clanger, die met Austerity Fallout ons de track Tracks To Nowhere afleverde. Vanuit Novi Sad (Servië) bezuinigt hij alvast niet op de meest chaotisch klinkende, experimentele harde noise. Zijn muzikaal project werd bedacht in de hoogteverschillen van Sint-Petersburg toen zijn dochter nog maar een baby was en de algemene atmosfeer er bijtend en schurend was. Er was het protest, de nepverkiezingen, de stijgende niveaus van spanning en agressie, etc. Nadien verkaste hij naar Nepal, vervolgens naar Montenegro en nu woont hij in Servië.  

Je kan de track op Bandcamp beluisteren.

Eerder werk kan je via deze link beluisteren, onder de naam Turkmenbasher: een tribute aan de man die liever pinguins kweekte in de woestijn en grote standbeelden van zichzelf op liet trekken dan geld te investeren in medische zorgen, welzijn en onderwijs.

Facebook

VON MOLLESTEIN

Een eerste single van de aanstormende aggrotech-ep van Von Mollestein werd gelanceerd en No Means For Love laat ons in een ietwat verwarde toestand achter. De meegegeven boodschap van het Nederlandse duo (waaronder Walter Donkers, ook van Dunkelwalt Immerkalt) is “Like it, or get the fist!” Niet meteen onze geprefereerde manier om met elkaar om te gaan en de muziek klinkt dan ook agressief. Het instrumentale kader is wel sterk opgebouwd, met stevige beats en industrialinvloeden. De vocalen die er aan toe gevoegd werden, klinken in onze oren toch vrij commercieel, wat de sound die érgens toch wel goed zit, laat ten onder gaan. Maar oordeel vooral zelf en geef die mannen dan een vriendschappelijk vuistje.

Facebook

SHÂARGHOT

De Franse elektrometalband Shaârghot heeft een nieuwe videoclip bij het nummer Z//B van op hun laatst verschenen album The Advent Of Shadows. Waarschuwende angstkreten klinken in het nummer. En terecht, wanneer je de videoclip ziet… “Zombie! Zombie!!!!!!”

Facebook / Soundcloud / Bandcamp / Twitter

THE BLEAK ENGINEERS

Dankbaar om deze band van het duo Svetlana Zombierella en Alexander Moralez uit Sint-Petersburg te mogen ontdekken, want ze deden meteen een beetje denken aan Lebanon Hannover. Van deze Russische band The Bleak Engineers kregen we de knappe, minimalistische single Amaryllis. Deze track verschijnt op hun aankomende debuut New Frontiers.

Dit album verschijnt in oktober 2019 bij het Franse label Six Tonnes de Chair.

Facebook / Soundcloud

NERO BELLUM

Een solodebuutalbum van Nero Bellum (ook gekend als de frontduivel bij Psyclon Nine) dat streeft naar experimentele modulaire synthese. Hij slaat de nagel op de kop met zijn donkere noisedebuut NFRN°. Verweesde nummers, die knap opgebouwd zijn uit kille, industriële geluiden. Bellum zegt dat het zijn doel was “om tracks op te bouwen door middel van experimenten, terwijl elke klik en pop in het proces werd vastgelegd.”

Het album is verkrijgbaar op (gesigneerde) cd via Bandcamp.

Facebook  / Bandcamp

SHE PAST AWAY

Een dag na Wereld Gothic Dag krijgen we fijn nieuws van de Turkse postpunkband She Past Away: ze kondigen hun nieuwe album Disko Anksiyete aan. Het duo Volkan Caner, een uniek getalenteerde muzikant, en Doruk Ozturkcan, een charismatische en getalenteerde producer, ziet af ​​van de eenvoud en het traditionalisme van veel zogenaamde gothrock en neemt een meer avant-gardistische set van gevoeligheden en diverse invloeden op om een ​​nieuwe sound van moderne somberheid te creëren.

Je kan het album via pre-order digitaal bestellen of op rode vinyl, zwarte vinyl en op cd. Het verschijnt op 12 juni bij het label Metropolis Records.

Op donderdag 30 mei staan ze live op de planken van Club B52 in Eernegem, samen met Palais Ideal en Dageist.

Facebook / Website

ANIMAL DRIVE

De vreemde eend in ‘t geduister… het zwarte eendje, jawel, want we durven hier schaamteloos een cover tussen zetten, gebracht door een metalband uit Zagreb (Kroatië). Het is nostalgie, omdat het origineel onze jeugd kleurde, omdat we er zo vaak op dansten en omdat iédereen fan was van Roxette. Met een heerlijke cover van The Look heeft Animal DriveRosa Laricchiuta een hit nieuw, ruig leven ingeblazen door er een klassiek klinkende metalsound aan te geven.

Facebook / Website

SOLAR LODGE

Op 14 september organiseert het Duitse label Solar Lodge in de Kulttempel in Oberhausen hun Solar Lodge Convention II. Je kan er vier van hun exquise, donkere bands aan het werk zien want Lapis Exilis, The Devil & The Universe, Aeon Sable en Near Earth Orbit kleuren de avond zwart.

Tickets voor dit evenement kan je via deze link bestellen.

Facebookevent / Facebook / Website

Artwork Uitheems Geduister door Wesley Dewanckel: Facebook / Instagram

Bekijk de nieuwe Shaârghot-videoclip via deze link.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More