Home Grensverleggers Uitheems Geduister #285

Uitheems Geduister #285

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Wees niet langer bang van het donkere. Want maanlicht is gewoon zonlicht dat door de gebroken beloften van de nacht wordt gefilterd. Op het geluid van het Uitheems Geduister zit echter geen filter! Deze zondag met nieuws van Dperd, Ben Blutzukker, Whole, Johnny Tupolev, Lower Automation, Thou, Oceans of Slumber, Reviser, Blood On Black Leather, Pale, The Men en een nieuwe NO TIME TO WAX – Compilatie via Red Maze Records.

DPERD
De verbluffende frontlady van het Italiaanse darkwave-/ dreampopproject Dperd laat op hun nieuwe release Choices het grote muzikale kunnen van de band horen, in de melodieuze nummers geïnspireerd door het geluid van bands als The Cure, Cocteau Twins, Dead Can Dance, Lycia, Cranes en Anekdoten.

Nog meer decadente en melancholische darkrock en -pop op hun achtste album, dus! Als een lange reis, zonder pauzes, benadrukken de zang van Valeria en arrangementen van Carlo hun visie op het menselijk bestaan ​​en zijn meest intieme gevoelens.
Hoe donker het ook is, mooi, sober en tegelijkertijd complex, de decadente kracht in de 18 nummers op dit album zullen je ongetwijfeld inhalen in de afgelegen gebieden van je verbeelding.

Choices is digitaal verschenen.

Facebook / Website

BEN BLUTZUKKER
Brick metal vanuit Düsseldorf. Want hij houdt van Lego en metal en nodigt met de muziek die hij maakt elke luisteraar uit voor een ferme pogo. Metalschreeuwer Ben Blutzukkers sound staat, valt en botst ergens tussen electropunk en industrial metal.

Zijn nieuwe nummer Game of Life is een aankondigende single voor zijn nieuwe album Build Your Idols en is vergezeld van een  stopmotionvideo met de befaamde bouwblokjes, die verwijst naar de gamewereld van de jaren ’80 en ’90. Auditief nodigt deze track ons uit om te genieten van nostalgie tussen 8-bit en chiptune. En toch klinkt dit spelletje van het leven rauw, schurend en ronkend, met krachtige gitaren en brullende vocalen die tegen de electro aan schuren.

Naast de originele versie is er ook een zeer dansbare remix gemaakt van het nummer door Girls Under Glass.
Game of Life is digitaal verschenen en vind je vanaf 30/04 op het album Build Your Idols, dat je reeds kan voorbestellen.

Website / Facebook

WHOLE
Hij lijkt in een enorm productieve flow te zitten, want ook deze week een nieuwe release van één van de projecten van de Berlijnse Alexander Leonard Donat (Vlimmer, Fir Cone Children, Feverdreamt en labelbaas bij Blackjack Illuminist Records). Deze keer van zijn elektronische indie-/ synthproject dat hij samen met Thomas Schernikau (Forced to Mode, Forced Movement) vormt. Een project dat wij tot hier toe gemist hadden, dus dit is een eerste kennismaking!

Zes jaar na hun debuutalbum BIAS, krijgen we de eerste single van Whole’s verwachtte lp Hydra. Ten Commandments laat een bitterstroeve strofe horen, met afgemeten ritmiek, maar een prachtig uitgewerkte gelaagdheid. Het refrein is dan weer catchy, melodieus, met iets glinsterend. Minder donker dan andere projecten van Donat, hoewel melancholie fel aanwezig is, binnen een sterk uitgewerkte elektronische track.

“I wash my hands in boiling blood…” De tien geboden krijgen in Ten Commandments een wel heel eigen karakter mee!

Ten Commandments is digitaal verschenen. Het album Hydra komt er op 24/5 digitaal, op cd en op tape aan via Blackjack Illuminist Records.

Facebook / Spotify

JOHNNY TUPOLEV
Het industrial rocktrio Johnny Tupolev liet vorig jaar zijn zachte kant horen, met de single Sunshine & Rain, maar zijn nu weer met volle kracht – doch vol emoties – terug met een nieuwe single-edit.
In Welcome To The Deathparade houden de drums het ritme er strak in, terwijl gitaren scheurend langs de electro razen en we die knappe zanglijnen te horen krijgen.

Ook nu weer wordt er verwezen naar een sociaal-kritisch en actueel thema: “Je predikt dat er maar één ware God is, maar één waar geloof – ik hoop vurig voor je dat dit het geloof is waarvoor je anderen lijden hebt toegebracht…
Welcome to the Deathparade brengt op complexe wijze de ultieme reis in kaart die ons allemaal te wachten staat. In het licht van deze onvermijdelijke waarheid betaamt het ons misschien, terwijl we ons nog steeds in het rijk van de levenden bevinden, om dieper in te gaan op de betekenis van de exclusieve doctrines die door verschillende religies en geloofssystemen…”

Naast de originele track, krijgen we er ook nog een P.O.P.-remix van Tom Berger, een electropunkremix van Klaus Lehr en een live-opname (Live at the Visiodrom, Wuppertal, Germany 2023) van de track bovenop.

Website / Bandcamp Facebook

LOWER AUTOMATION
Binnenkort krijgen we van de uit Illinois (V.S.A.) afkomstige panic-/ mathpunkers van Lower Automation hun nieuwe ep Welcome To My Deathbed te horen. Daarop experimenteerde de band met hun – tot nu toe goed verborgen – voorliefde voor industrial en gothic muziek. Met Life Insurance als 1 van de 5 tracks op die aankomende ep, mogen we alvast voorproeven.
Hun uit de bol gaande hardcoresound is helemaal niet verdwenen, wel merken we in deze track heel wat industrial-/ noise-elementen en een sterke aanwezigheid van synths en electro. Het geheel klinkt en kraakt krachtig experimenteel!

Welcome To My Deathbed verschijnt op 20/05 digitaal, op tape en op cd bij Zegema Beach Records. Het nummer Life Insurance kan je nu al digitaal beluisteren.

Facebook / Bandcamp

THOU
“Ze hebben ons anarchisten, criminelen, buitenlandse bemoeials, gekken, onteigenden, relativisten, utilitaristen, egoïsten, passiemaximalisatoren, asceten, ontkenners van alles genoemd. Het is duidelijk dat het Thou-experiment nooit een publiek zal aanspreken dat eist dat kunst een coherent en rechtvaardig wereldbeeld rigoureus afdwingt.” Eigenzinnig blijft de band zijn ding doen.

Met Razende Razernij nog aan toe. De Amerikaanse metalband Thou kondigt hun nieuwe album Umbilical aan met een single en die klinkt best stevig!

“Surrounded by my solitude. Alone in the dark never felt so good.
I am a rock in a sea of chaos: settled, subdued, unmovable, impervious. Muscles unclenched, blood flows freely, anger exhaled, peace inhaled deeply. I am a rock in a sea of chaos: determined and strong, unreachable, impervious. Day after day I’m secure within my room. I am impervious. Day after day I’m sealed within my tomb. I am impervious. …when I’ve walked in the garden, when everything’s quiet…
I am a rock in a sea of chaos.
I am impervious.”

Het is er eentje voor empathieloze zielen, als middelpunt van de nieuwe plaat, met een titel als I Feel Nothing When You Cry. Ziedende vocalen, bonzend doorrammende drums en snaren vol woede. Een geluidsmuur, waar we graag tegenaan gaan staan om mee te trillen!

I Feel Nothing When You Cry kan je digitaal beluisteren en vind je vanaf 31 mei terug op het album Umbilical, dat digitaal, op cd en op vinyl verschijnt bij Sacred Bones. Het is hun eerste volledige album sinds hun Sacred Bones-debuut Magus (2018) en de gezamenlijke split in 2020 met Emma Ruth Rundle, May Our Chambers By Full. Je kan het album alvast voorbestellen.

Bandcamp

REVISER
Vanuit Kansas City (V.S.A.) pakt de darkwaveband Reviser de interne en externe machtsstrijd aan met twee nieuwe singles.

Hun geluid doet denken aan klassieke bands uit de jaren 80, zoals Sisters of Mercy, The Cure en Killing Joke en klinkt complementair aan tijdgenoten als Actors, Soft Kill en Drab Majesty. Donker, diep en dansbaar is.

Assassins gaat over de strijd tegen het opleggen van externe macht die ons als individuen wil controleren. Het is een meedogenloze stamper, met pakkende en beklijvende gitaar- en keyboard-hooks.

Burn It Out is een door bas aangedreven krachtpatser die geschikt is voor zowel de dansvloer als voor nachtelijke, introspectieve ritjes, want gaat over het vinden van macht in onszelf en daar verstandig mee om te gaan.

Zoals alle songteksten van Reviser zijn hun interpretaties echter aan de luisteraar.

Beide nummers zijn digitaal verschenen.

Bandcamp

OCEANS OF SLUMBER
Met een nieuw album op komst, laat de female fronted metalband Oceans of Slumber alvast hun nummer Where Gods Fear to Speak op ons los.

De afgelopen vijftien jaar heeft de band uit Houston hun Southern Gothic-sound alleen maar versterkt door melodieuze death-, doom- en blackmetal te mixen met subtiele elektronische accenten en de overweldigende hitte van hun geboortestad.
Nu tekenden Cammie Beverly (zang), Dobber Beverly (drums, piano), Semir Ozerkan (bas), Alex Davis (gitaar) en Chris Kritikos (gitaar, synths) een contract bij Season of Mist en breiden ze hun progressieve karakter nog verder uit door een donker en filmisch nieuw subgenre voor te stellen, dat binnenkort te horen is op hun vijfde album.

Dat laten ze alvast door ons voorproeven met het nummer Where Gods Fear to Speak, dat opent met meer zwoele doom metal dan verwacht, straffe blastbeats en een zwartgeblakerde stortvloed van melodieus tremolo-picking-werk die botsen met de krachtige cleans van Cammie Beverly, een torenhoge gitaarsolo en synths die wervelen.
“We hebben de rauwe en zwaardere richting van onze laatste twee albums gekozen en deze verheven tot de schaal van een blockbuster IMAX-film”, legt de band trots uit.

Denk in termen van de films Dune, Blade Runner en The Dark Tower, hoewel deze eerste single teruggrijpt op gebeurtenissen uit het echte leven.

Alle vijf leden van Oceans of Slumber komen uit Texas, waar georganiseerde religie net zo verstikkend kan zijn als stof of hitte. Maar toen ze opgroeide, kwam Cammie in een bijzonder moeilijke situatie terecht. Haar ouderlijk huis was verdeeld over de toewijding van haar vader aan het Instituut voor Goddelijk Metafysisch Onderzoek en het feit dat haar moeder een Jehova’s Getuige werd. “Ongeacht wie je gelooft, de georganiseerde religie laat ons lijden om deze hemelse godheid te plezieren”, zegt Cammie. “Maar de uitbetaling is slechts een illusie”.
Die spanning zit ook verwerkt in het nummer en de teksten zijn een bijbelcitaat uit het boek 2 Korintiërs.

Where Gods Fear to Speak kan je digitaal beluisteren.

Website / Facebook

BLOOD ON BLACK LEATHER 
Een fantastische bandnaam, met een al even fantastische sound, die afwijkt van het reguliere. De Italiaanse Cristian Cinque creëert onder de ‘nom de plume’ van Blood On Black Leather een eclectische mix van industriële muziek, soundscapes met filmische thrillerthema en old school blackmetal-attitudes. Toch zitten daar ook heel wat klassieke elementen in verwerkt, zoals we kunnen horen in zijn nieuwste nummer II – Una Spirale Nel Piatto (Estratto da “Il Profumo Della Pelle Primo Fiore”).

Dat blijkt inderdaad een perfecte soundtrack te kunnen zijn voor een kwalitatieve horrorfilm, want de spanning in de track is snijdend opgebouwd! Wriemelende noisy vocals, grommende riffs en twinkelende orgelsynthlijntjes bouwen de spanning op, zonder dat er explosies volgen.

II – Una Spirale Nel Piatto (Estratto da “Il Profumo Della Pelle Primo Fiore”) is digitaal verschenen in een instrumentale en een voice over edit-versie, waarin er wel wat gebruld wordt en er een meer lugubere track naar boven komt in één en hetzelfde nummer.

Bandcamp

PALE
“Niemand zal meer zo van mij houden. Dat is wat mij soms zo verdrietig maakt. En toch was er zoveel enthousiasme. Wat een mooie dromen in mijn hart…” Het lijkt wel een stukje nieuwe, sombere dark romantics.

Het zijn enkele fragiel emotionele zinnen uit Quelle Amoureuse, Quel Amoureux, een eerste somberduistere fluistering uit het nieuwe album van Pale. We kunnen het maar moeilijk kaderen, dit mysterieuze project van het Franse konijn Charles Papin. Maar dat maakt het misschien net zo sterk.

Tristesse in sobere, onthaastte arrangementen die emoties dragen in fluisterend breekbare en bovenal poëtische Franse woorden, trekken ons al een hele tijd aan. Omdat ze doen denken aan Serge Gainsbourg en zijn vrouwen, wellicht…
Met deze eerste track, worden wij alvast opnieuw amoureus op het geluid van Pale.

Quelle Amoureuse, Quel Amoureux kan je digitaal beluisteren en verschijnt binnenkort op het album L’amour N’est Qu’un Jeu De Hasard, dat enkel op cd (via het label L’Ecume Des Pages) en via Bandcamp verkrijgbaar zal zijn.

Facebook / Bandcamp

THE MEN
Postpunk-/ garagepunkband The Men ontstond in 2008 in Brooklyn (V.S.A). “And they’re still riding on”. Op de golven van gisteren, brachten ze naar aanleiding van Record Store Day 2024, hun nieuwe album Manhattan Fire uit.

Naast niet eerder uitgebrachte nummers, vinden we op dit album vroege demoversies van de nummers die op hun veelgeprezen negende album New York City (2023) staan. Nummers die geschreven werden door de oprichters Mark Perro en Nick Chiericozzi, in hun naakte versie, met drummachines, tonen de nog primitievere kant van de vlammende garagepunk die de heren brengen.

Manhattan Fire is digitaal verschenen en de vinyl versie is speciaal voor RSD 2024 geperst en zal enkel verkrijgbaar zijn in deelnemende Record Store Day winkels in Groot-Brittannië op 20 april 2024 en in Amerikaanse indiewinkels op 26 april 2024 via het label Fuzz Club Records. De kans is klein, dat er één van die exemplaartjes fysiek in onze handen terechtkomt, wellicht…

Facebook / Bandcamp

NO TIME TO WAX – compilatie via RED MAZE RECORDS
No Time To Wax V.03 is een compilatie met tracks van enkele bands van het Brusselse Red Maze Records, ter ondersteuning en promotie van de WAVES-radioshow.
WAVES is een radioprogramma uitgezonden op Radio Vibration in Brussel en gewijd aan new wave, minimal synth, electrowave, EBM, postpunk, enz. Het wordt gehost door Fernando Wax, Phil Blackmarquis en Pierre Sensurround.

Curator Fernando Wax selecteerde voor deze compilatie alvast weer enkele juweeltjes van zijn favoriete bands en artiesten binnen het wave-, postpunk-, synth-, electro- en ambientgenre.
Zo krijgen we een knappe verzameling van zes nummers van Komarovo, Recht Auf Rausch, Alan Harman, Plague Pits, Ana Gartner en No.

Red Maze Records: Facebook / Bandcamp
Waves Radioshow: Facebook / Mixcloud

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More