Home nieuws Uitheems Geduister #270

Uitheems Geduister #270

by Nel Mertens

Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

“Verberg het glinsteren in je ogen. Nee, ik ben niet alleen…”, want elke zondag houdt het Uitheems Geduister ons gezelschap! Deze week, met nieuws van Bells Of Soul, Jordsjuk, Artificial Heaven, Aberration, Diabolic Oath, Deadly Carnage en Dark Awake.

BELLS OF SOUL
De Braziliaanse postpunk-/ gothicrockband Bells Of Soul liet bij het begin van het jaar meteen het eerste van tien nummers van hun nieuwe, aankomende album Swallowing The Dust horen. Een album, geworteld in de essentie van Sânian, de mentor van Bells Of Soul, dat uitnodigt om na te denken over de diepgaande complexiteit van het bestaan. Het navigeert door een groot aantal ‘waaroms’, op zoek naar antwoorden die ongrijpbaar blijven.

Het eerste voorsmaakje, A Toast To You,  brengt begeesterende vocalen, met achtergrondkoortjes, diepdoffe bassen, klankklare postpunk-gitaarlijntjes en roffelende drums. Een fijne muzikale toast om het jaar mee te openen!

A Toast To You  is digitaal verschenen en komt op het album Swallowing The Dust. Je kan de release van de singles op Bandcamp volgen, tot het album volledig digitaal verschijnt.

Facebook / Bandcamp

JORDSJUK
Ze zijn Noors, nieuw en worden aangekondigd als het laaiende inferno van de toekomst van blackmetal: Jordsjuk! Dat konden we niet zomaar negeren, uiteraard. Een nieuw trio, maar het zijn doorwinterde veteranen Mannevond, Renton en Sagstad van bands als Djevel, Nordjevel, Urgehal en Koldbrann, ze zijn dus niet aan hun proefstuk toe.
Ze lanceerden net hun debuutsingle Siste Skanse, die verdomd goeie, koude en zwartgeblakerde rock en metal laat horen. Het nummer vertelt over de ervaringen na de dag des oordeels van de laatste overlevenden, en hun gebrek aan betekenis en impact nadien.

Siste Skanse is digitaal verschenen en is een voorsmaakje van hun aankomende ep Råtner på Rot, die binnenkort bij Indie Recordings verschijnt.

Facebook / Spotify

ARTIFICIAL HEAVEN
Het album van de Italiaanse Artificial Heaven is er bijna maar om hun fans nog even te laten watertanden, brachten ze nog een aankondigende single uit: Russian Roulette. En dat is een cover van de gothrockklassieker van The Lords Of The New Church, die verscheen in 1982.

De band ontstond eind oktober 2021, uit de as van Witches Of Doom. Ze demonstreren de invloeden van ‘de grote’ jaren tachtig helden (denk vooral aan The Cult, Bauhaus, Sisters of Mercy, Fields of the Nephilim, Killing Joke, Iggy Pop…) in een volle gothrocksound.

Fabio Oliva (zang), Fed Venditti (gitaar), Lorenzo Valerio (drums) en Stefano Romani  (bas) zetten hiermee – ondanks de erg donkerdiepe vocalen – een behoorlijk sterke cover mee neer!

Russian Roulette is digitaal verschenen. Het aankomende album verschijnt op 12/1 op cd bij My Kingdom Music en kan je reeds voorbestellen.

Facebook

ABERRATION & DIABOLIC OATH
In afwachting van grotere, gruwelijkere dingen die eraan komen in het nieuwe jaar, brengen twee opkomende Amerikaanse metalbands 12 minuten surrealistische, extreme metalduisternis. Aberration en Diabolic Oath stellen met trots hun 7”-split Divinations voor. Elk voorzien ze op deze gedeelde release een nummer van zo’n zes minuten: het recht door zee-rammende Divinations of Flesh door Aberration en het iets dieper melodische Divinations of Wrath door Diabolic Oath.
Twee oorlogsverklaringen aan de menselijke psyche in sonisch terreur!

Deze split-release is een voorloper en voorproefje van wat gaat komen, namelijk de release in het voorjaar van 2024 van de twee nieuwe volledige albums van de bands: het kolossale Refracture van Aberration en de nog steeds geheimzinnige maar voltooide tweede volledige gruwel van Diabolic Oath.

Divinations is bij Sentient Ruin verschenen op zwarte vinyl met downloadkaart in een zwarte, zware kartonnen omslag, gezeefdrukt met metallic zilveren inkt.

Aberration / Diabolic Oath

DEADLY CARNAGE
Metalbands halen hun inspiratie vaak uit kwaadheid en opstand. Dat geldt niet voor het Italiaanse Deadly Carnage, die voor hun nieuwste conceptalbum, Endless Blue, geïnspireerd geraakten door de Japanse folklore en de diepe oceanen en ons daarmee dus een unieke muzikale reis belooft.

Die reis wordt door Alexios (zang, gitaar), Dave (gitaar, piano), Marco (drums) en Adres (bas) verklankt in 8 songs waarin post-, black- en doommetal gemengd worden met etnische instrumenten en verhalende teksten.

De tracks gaan voornamelijk over geesten en demonen (Yokai, Yurei en Oni) en werden ook beïnvloed door de beeldende kunst van Ukiyo-e uit de 19e-eeuwse Edo-periode zoals ‘Takiyasha the Witch and the Skeleton Spectre’ en ‘The Great Wave off Kanagawa’.
We krijgen een ​​schemerig geluid te horen, balancerend tussen licht en schaduw, het oceaanoppervlak en de afgrond, waarbij elk nummer fungeert als een hoofdstuk in hun verhaal. De Oosterse elementen worden daarin perfect opgenomen door gebruik van de bouzouki, luit, mandoline en erhu, en het nummer Mononoke, dat in het Japans gezongen wordt.

Endless Blue is digitaal, op cd en lp verschenen

Facebook / Bandcamp

DARK AWAKE
Het Amerikaanse Dark Awake presenteert op 12/1 zijn album Archemoros. Met vier tracks, wil bezieler Shelmerdine een ritualistisch mystieke sfeer neerzetten binnen de kosmische dark ambient muziek.

“Binnen het wijdere universum leven we niet in relatie tot wie dan ook, we zijn ongedefinieerd in onze Continuïteit van Zijn. De dood zal werkelijk geen macht hebben over de kunst. De kracht van de wil bepaalt het lot. In de eeuwige cyclus van leven en dood is het tragische lot van de mens gedefinieerd. Een sombere epiloog kan onverwacht leiden naar een veelbelovende proloog…”, laat hij weten. Rooskleurig klinkt het allemaal niet en dat kan je alvast ook horen in het eerste nummer dat we als voorsmaakje kregen.

Sympan klinkt sober donker, dreigend…  de spanning in de sound is te snijden en de duisternis neemt steeds meer sonische ruimte in het nummer in.

Sympan is digitaal te beluisteren en vind je vanaf 12/1 terug op het album Archemoros dat digitaal en op cd verschijnt bij Dark Odyssey. Voorbestellen kan reeds.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More