Home nieuws Uitheems Geduister #261

Uitheems Geduister #261

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

De honger naar macht, status en bevestiging mag je gerust negeren. De onstilbare basisbehoefte van honger naar muziek, voeden wij graag, met het Uitheems Geduister van deze week! Met nieuws van Leatherette, Potochkine, Je t’Aime, ESA, Moaan Exis, Japan Review, Of The Muses, Panic Lift, Cliff & Ivy en Whispers In The Shadow.

LEATHERETTE
Het Italiaanse kwintet Leatherette uit Bologna (IT) heeft de opvolger van zijn opruiende debuutalbum Fiesta (2022) klaar. Small Talk klinkt daarbij nog provocerender. De band lijkt zich ook te hebben losgerukt uit het postpunkkeurslijf dat ze aangemeten kregen en geven zich deze keer ook over aan wilde noise en verwrongen pop.

“Voor dit album hebben we geprobeerd dit genre te doorbreken, het label van ‘post punk’ waar we allemaal genoeg van hebben”, zegt zanger/ gitarist Michele Battaglioli. Ze overstijgen hiermee toch wel alles wat ze tot hier toe deden en introduceren unieke zanglijnen, gedreven door een vurige furie. Onbeschaamd, uitgesproken pervers en klaar om te ontploffen wanneer je dit het minst verwacht. In de tracks worden we heen en weer geslingerd tussen het gewelddadige, lelijk kabaal en zeurderige melodieën.

Een groot deel van het album is duidelijk nog steeds het werk van een band die zichzelf de vorige keer omschreef als “vijf verlegen jongens die soms van het podium komen en mensen een klap geven”, maar het herbergt veel verrassingen, passages van onverwachte tederheid en een verfijning en complexiteit.

De albumtitel verwijst naar een concept dat deze felle, complexe nummers met elkaar verbindt. “Small Talk is iets waar we goed in willen worden, en waar we altijd een hekel aan hebben gehad”, zeggen de bandleden. “Dit is een album over opgroeien, nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe papieren ondertekenen en nieuwe uitdagingen aangaan. We wilden alle mooie dingen, alle stressvolle dingen, alle gênante dingen samenbrengen in een melancholisch, brutaal en grotesk muzikaal feest.”

Small Talk is digitaal, op vinyl en op cd verschenen bij Bronson Recordings.

Facebook / Bandcamp

POTOCHKINE
We zagen het Franse darkraveduo Potochkine vorig jaar op BIM-fest nog live aan het werk, mochten hen interviewen en werden overdonderd door hun eigenzinnige uniciteit! Twee zielen spreken met wat ze maken een krachtig poëtische vloek van liefde en woede uit, met somber gezang van een krachtige stem in spanning tussen de ritmiek van EBM en techno en hun dichterlijke teksten.

Hugo en Pauline maken sinds 2017 samen al elektronische muziek voor theatermaker Ferdinand Barbet. Zo schreven ze de soundtracks voor de stukken Les Bacchantes d’Euripide, Narcisse en Salopards. Deze werden al digitaal uitgegeven op het album Mythes in 2019, dat vanaf nu eindelijk ook -in beperkte oplage van 150 stuks – op cd te verkrijgen is.

Deze cd-release wordt in de kijker gezet door een nieuwe videoclip bij de track Destruction. Over onbezonnen vandalisme, in beeld gebracht door regisseur Marius Crehange.

Mythes is digitaal verschenen, maar vanaf nu dus ook op cd verkrijgbaar!

Facebook / Bandcamp

JE T’AIME
Op 1 november was het een jaar geleden dat het dubbelalbum Passive/ Agressive van de Franse postpunk-, coldwaveband Je t’Aime verscheen. Het was het resultaat van een trilogie. Het eerste deel Passive werd onthuld op Valentijn, 14 februari 2022. Het tweede deel, Aggressive, verscheen op 1 november 2022, de dag van de dood. Daarbij kwam ook nog Passive + Passion, het remix-gedeelte.

De band maakt er geen geheim van dat ze nog steeds voortdurend op zoek gaan naar invloeden uit de jaren 80. Het brengt voor het trio de perfecte melange van hun drie persoonlijkheden met hun verschillende muzikale invloeden. “Dat geeft een complexer geluid, maar nog steeds pakkend, donker en open. Tegelijkertijd om de teksten tot leven te brengen op basis van onze eigen verhalen,” vullen ze aan.

“Ons dubbelalbum Passive/Aggressive, evenals het eerste album, vertelt over het Peter Pan-syndroom en de moeilijkheid van het opgroeien. Ons hoofdpersonage is voortdurend in het verleden verwikkeld, herhaalt keer op keer dezelfde fouten en kan uiteindelijk niet meer vooruit komen in zijn leven”, vertelde de band ons toen.

Om dat bijzondere album te vieren, brachten dBoy (zang), Tall Bastard (bas) en Crazy (gitaar) een nieuwe Tales Of Despair-video uit. Dat was de derde single van het dubbelalbum, dat vorig jaar uitgebracht werd door Manic Depression Records en Icy Cold Records.

Facebook Bandcamp / Website / LinkTree

ESA & MOAAN EXIS
En dan hebben we ook een industriële sparringwedstrijd tussen twee bands, die samen een ep op de wereld los lieten. Het Franse industrial power electroproject ESA en Britse industrialduo Moaan Exis, leveren een verpletterende ep met twee nummers af.

Ze ontmoetten elkaar, net voor de eerste Covid-lockdown op een show in Praag (Tsjechië), waar ze allebei speelden. “Die ontmoeting bestond uit een erkenning van wederzijds respect voor elkaars projecten, samen met de roze belofte dat we eens zouden samenwerken in de toekomst,” leggen ze uit. Het duurde echter nog een jaar of drie, voor dat realiteit werd. Beide artiesten wilden er ook zeker van zijn dat alles wat ze maakten, voelde als een 50/50-verdeling – zoals ESA Moaan Exis inslikte of Moaan Exis ESA injecteerde.

Spit & Spite laat hun krachtbundeling ten volle horen. De aaneengesloten rollende ritmes van ESA gecombineerd met de punkachtige industriële energie van Moaan Exis. De grommende baslijnen van Moaan Exis gecombineerd met de beukende percussie van ESA. Punkpower in ’t kwadraat!

Spit & Spite is digitaal verschenen bij Negative Gain Productions.

ESA / Moaan Exis / Bandcamp

JAPAN REVIEW
Blackjack Illuminist Records nam een nieuwe telg onder zijn vleugels! Vanuit het Schotse Glasgow, stuurt Japan Review een eerste single. Een voorsmaakje van hun tweede album vol psychedelia dat ze later deze maand zullen uitbrengen.

Genna Foden en Adam O’Sullivan laten in Go Around een intrigerende mix van genres horen: shoegaze, met lo fi beats en een onderstroom van hypnotiserende psychedelica. Een bedwelmend brouwsel…

Deze eerste single van hun tweede album is de track die de kloof tussen het eerste album en de nieuwkomer overbrugt.  “We wilden toegankelijke, elektronische pop maken die evenveel ruimte had als New Order. Een groot deel van de rest van de nieuwe plaat is wat experimenteler dan onze eerste, maar het draait allemaal om onze vreemde mix van shoegaze en elektronica,” vertelt het duo.

Go Around laat pulserende beats kloppen in galmende akkoorden. Het nummer opent met een pulserende beat en galmende akkoorden. Terwijl de bas en zang binnenkomen, is er een synthpop-esthetiek uit de jaren tachtig in het spel die tegelijkertijd nieuw en nostalgisch aanvoelt. In de tweede helft krijgt het nummer wat meer pit en zweven we mee op heerlijke glidegitaar.

Go Around is digitaal verschenen. Het tweede album The Slow Down van Japan Review verschijnt binnenkort bij Blackjack Illuminist Records.

Facebook / Bandcamp

OF THE MUSES
Een eerste aangename kennismaking met het werk van Of The Muses. Hoewel ‘aangenaam’ misschien een ongepaste woordkeuze is…  want dit klinkt angstaanjagend en bevreemdend goed!

Het one-woman blackgazeproject van multi-instrumentalist Cristina Rombi, bezingt songs over verdriet en pijn. Muzikaal kan je dit inderdaad onder ‘blackgaze’ kooien, maar ook elementen uit doom, black metal, post metal maar ook dreampop spelen een behoorlijk prominente rol in haar unieke sound die de voetsporen van Alcest, Myrkur en Woods Of Desolation volgt.

Op haar nieuwe album Senhal laat ze vijf nummers horen, betiteld van I t.e.m. V. Intieme, decadente kunst is dit! De afwisseling tussen prachtig opereske female vocals en genderverwarrende ijskoude screams klinken harmonieus samen in doomsoundscapes.

Senhal is digitaal verschenen bij My Kingdom Music.

Facebook

PANIC LIFT
De Amerikaanse industrialband Panic Lift voltooide deze week hun releasecyclus van vijf ep’s met de laatste, nieuwste release Again. Daarop vinden we de zinderende eerste single, What Happens Now?, samen met het downtempo Timelines en twee remixen. E.S.A. maakte een herwerking van Timelines en Absynthe Of Faith ging met What Happens Now? aan de slag.

In What Happens Now? gaat zanger James Francis in op de angst om de wereld om ons heen in rep en roer te zien en de langetermijneffecten die dit heeft op de menselijke psyche. “In de jaren 80 hadden we de Koude Oorlog, in de jaren 90 hadden we Irak, daarna 11 september en nu hebben we COVID-19 gehad. Ik heb het gevoel dat elke generatie voortdurend gespannen is omdat de wereld zich in een constante staat van onrust bevindt, en het is moeilijk om ooit een tijd voor te stellen waarin we optimistisch kunnen zijn over de toekomst,” legt hij eerder pessimistisch uit.

Again is digitaal verschenen. De volledige releasecyclus van de 5 ep’s, met hun 21 nummers, is verzameld op de dubbelcd Split Pieces Stitched Together Again. De cd is wereldwijd gelimiteerd tot 100 exemplaren, dus snel zijn is de boodschap!

Facebook Bandcamp

CLIFF & IVY
Cliff & Ivy uit Alaska is één van onze favoriete gothrockduo’s. Voor hun nieuwe single We Ignite werkten ze samen met gitarist Jim Babjak van The Smithereens.

Het is de eerste single van Cliff en Ivy’s volgende album Sinister Stars, in 2024 uitkomt. Het nummer gaat over geliefden die ontsnappen naar een gepassioneerd sterrenstelsel vol donkere glamoureuze rock-‘n-rollsterren. Hun liefde brandt helder genoeg om een ​​universum van duisternis te bezitten. De tekst voor We Ignite is geïnspireerd door de ontsnapping van hartstochtelijke liefde die je meeneemt op een extatische reis door de kosmos.

Cliff en Ivy vertellen over hun werk met Jim Babjak: “We wilden samenwerken met muzikanten die we al jaren kennen. Meestal werken we als duo. Dit was een kans om een ​​klassiek rockstijlnummer te maken met een donkerder gevoel. Jim Babjak’s leadgitaar voor The Smithereens is altijd een inspiratiebron geweest. We komen uit dezelfde geboortestad, New Brunswick, NJ.
Zijn stijl is pop en melodieus, maar toch met een mysterieus psychedelisch rockrandje. We wilden een nummer maken met een donker psychedelisch rockgevoel, zodat hij zijn gitaar kon toevoegen.”

Jim Babjak voegt daar zelf het volgende aan toe: “Ik ken Cliff al sinds hij een 13-jarige jongen was die regelmatig mijn platenwinkel in New Brunswick bezocht. Dit was begin jaren 80, voordat The Smithereens een platencontract hadden. Ik noemde hem altijd een diamant in het ruige, nadat hij een aantal van zijn vroege opnames voor me had gespeeld. Het is zo gaaf om na al die jaren weer contact te hebben en gitaar te spelen op hun geweldige nummers!”

We Ignite is digitaal verschenen.

Facebook Website / Bandcamp

WHISPERS IN THE SHADOW

Whispers In The Shadow zet hun bonus ep Other Hauntings bij hun recentste album Ghosts in de kijker. Daarop vinden we de zeldzame track The Deep Ones,  alternatieve herwerkingen, demo versies, maar ook heel wat remixen door Burn, Lazy Schulz, Luc Stargazer, Dm Kruger / Descendants Of Cain.

Een mooi extraatje voor wie zijn Whispers In The Shadow-collectie wil aanvullen!

(Her)lees hier ook onze review van het album Yesterday Is Forever , Ghosts en ons interview met bezieler Ashley Dayour.

Other Hauntings is digitaal verschenen.

Facebook Bandcamp Website YouTube

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More