Home nieuws Uitheems Geduister #258

Uitheems Geduister #258

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

“Hoe groot de duisternis ook is, we moeten voor ons eigen licht zorgen.” (S. Kubrick). Uw wekelijkse portie duisternis in het donker! Bij deze alvast verlichting met het Uitheems Geduister, deze week met nieuws van Lucifer’s Aid, Antania, Supernova 1006, Hot Garbage, Black Angel, The Neuro Farm, Odyssée, All Are To Return en The Cassandra Complex.

LUCIFER’S AID
Door beats gedreven, laat Lucifer’s Aid muziek horen met minimalistische teksten, als een eentonige EBM-machine. Fans van het genre hebben Lucifer’s Aid wellicht wel al live aan het werk gezien, want hij heeft door de jaren heen op alle grote festivals in Duitsland gespeeld, zoals WGT, Amphi en NCN. Tien tracks verschenen net op het vijfde studio-album Destruction van de Zweedse darkwave-/industrialartiest. Qua sound, zijn donkerste en meest ongecompliceerde release tot hier toe, met verpletterend stuwende beats en rauw monotone zang.

Een sound die doet denken aan de perfecte mix van Dive/ The Klinik en Front Line Assembly. Voer voor een kille dansvloer!

Destruction is – op vrijdag de dertiende – digitaal en op cd verschenen via Progress Productions.

Facebook / Bandcamp / Website

ANTANIA
Om hun Noord-Amerikaanse tour als support van de cyberpunkband Malice Machine aan te kondigen, dropte het doombasduo Antania een nieuwe videoclip bij het nummer The God Complex. Het is één van de nummers van hun debuutalbum Lividity, waarop alle tracks gebaseerd zijn op waargebeurde, gewelddadige moordverhalen.

“I loved working with them. Amazing aesthetic”, laat videoregisseur Matt Zane (Society 1) weten. De clip geeft de sfeer en esthetiek van wat Antania maakt perfect en vurig weer in beeld, met de verbluffende outfits die het duo kenmerkt. 

Lividity is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

SUPERNOVA 1006
postpunk- en gothicband Supernova 1006 werd in september 2014 opgericht door Andrey Yukhovich (gitaar, zang), Anton Korchevsky (bas, synthesizer), Elena Polupan (drummachine, synthesizer). In datzelfde jaar, kregen we al meteen hun eerste ep Morphine, de single Mistakes en het album Bsides. In 2015 verliet Elena de groep, ze werd vervangen door Lisa Dolgikh.

In 2015 bracht Supernova 1006 hun tweede lp Talons uit. Begin 2016 verlaat Anton de groep. De ep Ministry (2015), het album Unique World (2017), de lp Blackout (2017), de ep Critical Distance (2018), het experimentele industrialalbum Technical Support (2019), het synthpunkalbum History Of Supernova 1006 (2021) volgden. Daarna bleef de band even inactief. Tot nu! Want ze maakten er gebruik van om aan nieuw materiaal te werken.

Voorbije zomer werd Lisa Dolgikh vervangen door Sofia Merkulova en in die constellatie brachten ze vorige week hun nieuwe album Chains uit.

De band legt even uit, waarom die kettingen van het leven hen inspireerden: “Ieder mens heeft keerpunten in het leven die alles veranderen. Er is een enorm aantal gebeurtenissen die in een continue stroom op je afkomen. Het is vaak moeilijk om het gevoel van verandering te accepteren en te aanvaarden dat we niet langer hetzelfde zullen zijn. We ervaren verandering in alles: karakter, levenswaarden, zelfs in onze werk- en persoonlijke omgeving. De angst voor verandering is natuurlijk. Je kunt alleen je ogen sluiten en vooruitgaan in de richting van je droom van het vinden van eeuwige stilte en vrede. Chains gaat over de strijd om je geluk, over de strijd om stilte en harmonie met jezelf.”

Een heerlijk postpunkalbum, met verbluffend drumwerk!

Chains is digitaal verschenen op het Negative Gain-label.

Facebook / Bandcamp

HOT GARBAGE
Fuzzy en donker psychedelisch. Zo klinkt de nieuwe single van Hot Garbage. De uit Toronto (Canada) afkomstige groep doet een beroep op de stuwende ritmes van donkere postpunk en motorische krautrock en verwerkt knappe melodieën en wervelende texturen in hun vrij sombere arrangementen.

You snooze you lose
It’s always gone
Before it goes away
They sing you a song.”

Met gelach en wat een banale tekst lijkt te zijn, horen we in Snooze You Lose de rauwe invloeden van Sonic Youth, A Place to Bury Strangers, The Jesus and Mary Chain en Iggy Pop uit de jaren 70. “Het nummer gaat over hoe de tijd vliegt als je blijft stilstaan. Soms is lachen dan het enige dat je kan doen”, legt de band uit.

Alex Carlevaris, Juliana Carlevaris, Dylan Gamble en Mark Henein geven ons hiermee een voorproefje van hun aankomende album, Precious Dream dat op 19/1/24 via Mothland en Exag’ Records digitaal, op cd en op vinyl verschijnt en je nu reeds kan voorbestellen.

Bandcamp / Facebook

BLACK ANGEL
De gothic rockers van Black Angel maakten deze week de duistere wereld nog wat donkerder, met de komst van hun vijfde studioalbum: Lascivious.

Na hun vorige, goed ontvangen album, The Black Rose, is ook deze plaat eentje met dansvloerhits. Zoals steeds, vullen ze de sound van voorgangers uit de jaren 80 – zoals Siouxsie en de Banshees, Bauhaus, The Cult en Sisters of Mercy – aan met eigen, nieuwe tonen en levert dit 10 nieuwe nummers met een rijke, orkestrale geluidsmuur op.

Met zijn indrukwekkende vocale bereik, voorziet Frontman/ zanger Corey Landis elk nummer van soulvolle donkere zang in maar liefst twee octaven, aangevuld met backings door zangeres Maneesha Jones.

Lascivious is digitaal en op cd beschikbaar. Black Angel hoopt dat er binnenkort ook een lp op vinyl verschijnt en bereidt nu volop hun tournee voor.

Bandcamp / Facebook

THE NEURO FARM
Vanuit Washington DC laat het gothrockviertal The Neuro Farm hun nieuwste single Panic horen en toont daarmee ook hun enorme vooruitgang van de voorbije jaren. Het nummer is geïnspireerd op een koortsachtig delirium uit de kindertijd en zal verschijnen op hun album dat volgend jaar verschijnt.

“I can’t fight it
I can’t fight it
I can only slowly come apart
Bright light
Saturates my eyes
Saturates my mind
It reaches deep inside
to hold me tight”

Ook in Panic charmeert de band door etherische sonische texturen in harmonie te combineren met zang, stijgende vioolmelodieën en stuwende gitaarlijnen. Angstaanjagend mooi, zetten ze de panieksfeer neer in een donker, rijk gevuld sonisch kader.

Panic is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

ODYSSEE
Voor ons is Odyssée de nieuwe ontdekking deze week, hoewel de Franse ambientartiest Edouard Lebrun, al wel wat op zijn palmares staan heeft als drummer in de Franse elektronische rockband Jean Jean. Hij woont in de Franse Alpen en maakt muziek op ongebruikelijke plaatsen door zijn modulaire synthesizer naar de wildste en meest vijandige landschappen te brengen.

In zijn sonische zoektocht ontwikkelde hij een modulair systeem dat zichzelf aanstuurt en overal muziek kan maken. Technologie in de natuur brengen en zien hoe milieu en creativiteit met elkaar kunnen samenwerken, was een vergezochte droom. Uit dit experiment bracht hij zijn nieuwe album Arid Fields voort: een sonische reis door etherische landschappen gevuld met een bedoeld gevoel van eenzaamheid. Daaruit krijgen we alvast een track te horen.

We kregen de track Ultraviolet Night in onze mailbox. Een lang, instrumentaal nummer, die het contrast tussen licht en duisternis laat versmelten in spitsvondig elektronische soundscapes. Triggerend, meeslepend af en toe afgewisseld met dansbare episodes. Geluidstexturen en diepe synth uithalen, zwevend door de stoffige rotsen van onze geest… Doet denken aan het steengoede Orbital-werk.

“Dit nachtelijke stuk nodigt luisteraars uit om zich onder te dompelen in de unieke sfeer van de woestijn ’s nachts, en onthult de complexiteit van emoties die ontstaan ​​wanneer eenzaamheid volledig wordt omarmd”, legt Odysée uit.

Het nummer verschijnt op 3/11 op het album Arid Fields bij Autoscopy Records en kan je reeds voorbestellen. Deze versie is opgenomen in de Alpen op 17/8/2012.

Facebook / Bandcamp

ALL ARE TO RETURN
Het Nederlandse duo All Are To Return keerde terug met een nieuwe video bij Postcript On The Societies Of Control, een nummer van hun tweede ep AATR II (2022). We hebben nog steeds heel veel vragen over de identiteit van de band, maar hun boodschap blijft: “No answers here, just noise, and maybe that is the f*cking answer.”

“Ruimtes voor werk en wonen. Omsloten en toch open voor de gedecentraliseerde macht van het kapitaal en zijn dienstmaagd, de staat. Behuizingen zijn mallen, bedieningselementen zijn modulatie. Genetwerkte feedbackcontroles werken via onze verbindingsapparaten, volgen eindeloos gedrag en voeden corrigerende algoritmen in de datastromen van intimiteit – verlangen gekoppeld aan marktlogica van oneindige vraag en gecontroleerde schaarste. Ramen zonder hemel. Welkom in de gecontroleerde maatschapij…” Het klinkt even bedreigend als de track zelf!

En noisy klinkt het uiteraard! “Het is een hard bijtend nummer. Schaars, maar niet stil. Onvriendelijk op een manier die voelt alsof het zo moet zijn.”

Postcript On The Societies Of Control is een nummer van de ep AATR II, dat digitaal en op cassette beschikbaar is.

Bandcamp Soundcloud YouTube

THE CASSANDRA COMPLEX
De legendarische postpunkband The Cassandra Complex viert hun 40ste verjaardag met een uitgebreide wereldwijde tournee en ze doen daarbij ook ons land aan. En dat zelfs al in het eerste deel van hun tour, met 11 optredens in maart, in het VK, België, Nederland, Denemarken en Noord-Duitsland.

Zo kunnen we hen op 21/03/2024 in Lodelinsart aan het werk zien op La Ruche Verriere. Als dat niet lukt, rij je gewoon naar de Q-Factory in Amsterdam op 22/03/2024 Amsterdam of op 24/3/2024 naar de Nieuwe Nor in Heerlen (NL)! Of als je HET Dark Skies Festival in Witten (DE).

De originele bandleden Rodney Orpheus (zang, synths, drum machines), Paul Dillon (keys) en Andy Booth (gitaar) brengen ook enkele gastartiesten mee. Ze kondigden ook aan dat ze een groot deel van hun klassiekers opnieuw zullen opnemen, om in 2024 via COP International uit te brengen.

Er volgen zeker nog meer tourdata n.a.v. hun 40 jarige bestaan.

Website / Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More